Rouwverwerking zonder overlijden

Een van de grootste misverstanden rondom rouw en rouwverwerking, is dat er alleen maar gerouwd kan worden om iemand die is overleden. Maar wat als iemand nog in leven is, en desondanks steeds verder van je wegdrijft? Mensen van wie een familielid of vriend(in) aan Alzheimer lijdt, gaan net zo goed door een rouwproces. Toch worden deze gevoelens vaak niet als zodanig herkend. Op het eerste gezicht niet zo verwonderlijk: iemand leeft toch nog?

Dat wel, maar wanneer een dierbare dement wordt, gaat hij of zij steeds minder lijken op de persoon die hij of zij ooit was. Jij als achterblijver verliest de persoon zoals je hem of haar kende en het contact dat jullie samen hadden. Ook de gelijkwaardigheid verdwijnt uit het contact. Rouwverwerking zonder overlijden is het rouwen om het verlies van dit contact.

Het verloop van dementie

Het proces van voortschrijdende dementie verloopt van mens tot mens verschillend. Het is dan ook ondoenlijk om aan te geven wat je te wachten staat. Maar het is een feit dat dementie tot op heden niet te genezen is, en ook niet te stoppen. Vroeg of laat komt het moment waarop de demente persoon zijn of haar beminden niet (meteen) herkent. In het begin zal dit vaak met tussenpozen zijn; iemand herkent bijvoorbeeld wel je gezicht, maar kan niet direct op je naam komen. Of herkent je de ene dag wel, en de andere dag niet. Maar de kans is groot dat je op een dag voorgoed uit het geheugen van je dierbare bent gewist. Dit is heel pijnlijk en roept een heel scala van emoties op: verdriet, maar ook woede, teleurstelling en machteloosheid. Soms betrappen mensen zichzelf op de gedachte dat ze dan maar liever zouden willen dat de patiënt dood was in plaats van dement, een gevoel waarvoor ze zich enorm kunnen schamen. Toch zijn al deze gevoelens normaal. Er over praten met lotgenoten, bijvoorbeeld in een Alzheimercafé, kunnen het gemakkelijker maken om te rouwen om een dierbare die nog leeft, maar desondanks ver weg is.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Bekijk boeken >


1 gedachte over “Rouwverwerking zonder overlijden”

  1. treurig. Zelfs als je ouders nog niet overleden zijn, maar aan dementie lijden, kan je in rouw zitten. Herken het, ben ernstig aan het rouwen, wordt gek van het eeuwige gevoel van verdriet in mij. Mijn ouders willen mij niet meer zien. Ik ben de zwarte piet, ik zou ze beduveld hebben. Heel heel treurig, zeker omdat dit niet zo is………

    Beantwoorden

Plaats een reactie