Rouwverwerking na zelfdoding

Wie een dierbare verliest door zelfdoding, heeft het vaak extra moeilijk met het verwerken van dit verlies. Meer nog dan bij andere oorzaken van de dood, zoals bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, hebben de nabestaanden van de overledene maar al te vaak te kampen met schuldgevoelens. “Waarom heb ik het niet zien aankomen,” en “Hadden we iets kunnen doen om dit te voorkomen,” zijn twee voorbeelden van vragen waarmee de achterblijvers zichzelf soms vrijwel eindeloos kwellen. Rouwverwerking na zelfdoding is dan ook absoluut geen sinecure. 

Ook buitenstaanders werken vaak, hoe onbewust ook, gecompliceerde rouwverwerking in de hand. Op zelfdoding rust immers voor veel mensen nog steeds een groot taboe: omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen tegen de nabestaanden, zeggen ze maar niets. De overledene wordt in dat geval ‘doodgezwegen’, waardoor de naasten zich alleen voelen en niet (h)erkend worden in hun verdriet.

Geen afscheid kunnen nemen

Bij zelfdoding komt vaak behoorlijk wat geweld te pas, zodat het niet altijd mogelijk is om de overledene nog te zien. Hierdoor wordt het moeilijk om te bevatten dat iemand daadwerkelijk is overleden: een geliefde is ineens voor altijd ‘weg’, zonder dat men afscheid heeft kunnen nemen. Om nabestaanden te helpen de werkelijkheid te aanvaarden, wordt soms geprobeerd om de overledene in ieder geval deels toonbaar te laten zijn: hij of zij wordt dan zó opgebaard dat bijvoorbeeld het haar of de hand(en) zichtbaar is/zijn. Is ook dát niet mogelijk, dan is alleen het zien van de kist het visuele ‘bewijs’ dat iemand is overleden.

Hulp bij rouwverwerking

Professionele hulp, maar zeker ook contact met lotgenoten, kunnen helpen om het rouwproces op een goede manier te doorlopen. Rouwverwerking na zelfdoding gaat immers ‘makkelijker’ wanneer iemand je begrijpt en steunt.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Bekijk boeken >


74 gedachten over “Rouwverwerking na zelfdoding”

 1. Mijn vraag is waarom hier het woord zelfmoord wordt ?
  Wat heeft het `uit het leven stappen” te maken met moord?
  Ben je nog wel jezelf als je tot deze wanhoopsdaad overgaat?
  Als achterblijvende moeder snijdt dit woord door mijn gewonde hart. Zijn er nog meer achterblijvende met
  dit gevoel?

  Beantwoorden
  • hoi
   Ja, ik zeg zelf “ze heeft haar van de leven beroofd”
   Het is pas gebeurd, 19 jaar dus zit er vol vragen en waarom.
   Zelf sluit ik me af en vind het moeilijk om onder de mensen te zijn.
   Soms met boodschap doen is het net of mensen naar me kijken!
   voel me schuldig, onmacht, boos, verdriet.
   het is zooo moeilijk……..

   Beantwoorden
   • beste Irene,
    ik snap je gevoel ik ben ook 19 en voel me het zelfde. mijn oom is 3 maanden geleden overleden, en ik zit er nog steeds zo erg mee als op het moment dat heb gebeurt is, kon ik maar zeggen dat het makkelijker wordt. misschien wordt het makkelijker voor je en dat hoop ik ook voor je!

    gr Ramon Martens

    Beantwoorden
   • Ik voel met je mee ….het is zo erg hoe kun je hiermee verder leven
    Deze tijd december was zo moeilijk kon mijn zoon niet helpen heb wel alles gedaan
    Maar niets hielp ik mis mijn zoon zo …19 jaar

    Beantwoorden
  • Mijn dochter Ramona 25 is 6dec 2016 is uit haar leven gestapt zelf omschrijft ze t in haar afscheid ‘naar een gelukkiger paradijs ‘ weet me gewoon geen raad meer 😟😟😟😢😢😢😢😢😭😭😭😭😭😭😭

   Beantwoorden
   • Beste anna maria,
    Ik weet precies hoe jij je voelde ik maak precies het zelfde mee mijn 26 jarige dochter is op 2de kerstdag uit het leven gestapt en het maakt me radeloos eenzaam en weet me ook geen raad meer ondanks dat ze genoeg heeft achtergelaten voor ons om het te latem begrijpen maar er heerst alleen maar waarom waarom waarom

    Beantwoorden
    • Ik snap jullie helemaal. Mijn zoon is twee weken geleden uit het leven gestapt. Hij kon niet meer leven met zijn gedachtes, angsten en wantrouwen. Dat gaf hij al jaren aan. En dan toch ineens is hij weg. Geen afscheidsbrief, niks. Zoveel vragen, zoveel verdriet, waarom? Iedereen was gek met hem, maar hij zag dat niet, hij kon dat niet zien.
     Mis hem zo

     Beantwoorden
     • Beste Louise,

      Mijn Zoon is 3 juli dit jaar overleden door zelfdoding.
      Ik voel jullie verdriet, pijn, ongeloof en zoveel vragen.
      Het doet verschrikkelijk veel pijn en ik zou er alles voor over hebben om hem vast te houden.
      Het nooit meer, geen afscheid, geen brief .
      Mijn hart huilt en al moet ik verder… de glans is van het leven af.
      Ik wil iedereen veel kracht en steun geven. liefs Marian

     • Hallo, het is verschrikkelijk, mijn man heeft zich tegen een boom gezet op 17 dec ik blijf achter met schuldgevoelens, het is een nachtmerrie, ik moet nu alleen verder met heel veel vragen waarom?

     • Ik heb mijn zoon verloren op 8 juli 2019 ook zelfmoord niets achtergelaten ik weet niet met dit verlies om te gaan . Ben kapot

     • Hoi Louise,
      Ik herken me in je verhaal, 17 dec. 2019 is onze zoon Niels uit het leven gestapt, Niels was net 13( 9-nov-2006) geworden hij was fysiek grote kerel en toch kon hij zich niet verdedigen tegen zijn pesters op school, elke dag vroegen we hem hoe was het hoe ging en,” ging goed was leuk vandaag was het dan”…, ik heb zoveel verdriet het is niet te beschrijven. Ook wij hebben geen afscheidsbrief of iets dergelijks gehad. Het is een hel en probeer door te gaan maar het is zo zwaar zonder hem.

     • Zelf heel moeilijk gehad en nog. Wij begrijpen het nooit. Vooral de onbeantwoorde vragen. Het is vaak het zieke in de persoon die dit doet. Ze willen ons dit echt niet aandoen. Wij zullen niet in hun geest komen om dit te volgen. Het zit/zat IN hun.
      Om er mee verder te ‘leven’ is moeilijk. Je draagt het mee als een onwezenlijke werkelijkheid. Deze pijn, moeiten wilden ze ons niet aandoen…

  • Hallo
   Ook ik ga door deze hel
   Mijn moeder heeft na dat ik het contact met haar verbroken had binnen 14 dagen een einde aan haar leven gemaakt.
   Het schuldgevoel is immens
   Tot de woorden van andere dat de verkeerde de pillen heeft ingenomen

   Het is nu 18 maanden geleden en er mee dealen/ omgaan/ leven/ doorgaan, etc. Is niet in woorden uit te drukken

   Beantwoorden
   • Begrijp het zo zo goed! Mijn moeder heeft t ook gedaan nadat ik contact had verbroken omdat ik er niet meer tegen kon (ze heeft nml meerdere pogingen gedaan) het is nu 1,5 jaar geleden en heb het gevoel dat niemand mijn verdriet, schuldgevoel etc begrijpt. En dat geeft me eenzaam gevoel van binnen. Ik zit met zoveel vragen nog….Voel me schuldig dat ik haar voor mijn gevoel in steek heb gelaten maar ik kon niet anders en moest voor mezelf kiezen

    Beantwoorden
    • lieve Dolfijn,
     Ik begrijp je! Het gekke is, dat als je jouw verhaal met andere zou delen, zouden ze de afstand die je hebt genomen. Waarschijnlijk nog meer dan jij zelf. Jij zal moeten accepteren dat je niets anders kon op dat moment. Jij bent niet verantwoordelijk voor haar geluk of de keuzes di ze maakt/heeft gemaakt. Ik weet dat dit heel makkelijk klinkt. Heel veel sterkte en liefs

     Beantwoorden
    • Ik begrijp je wel. Mijn vader heeft jaren geleden zijn leven genomen. Er was geen brief geen aanleiding en het ergste voor mij. Ik ben naar tegen hem geweest aan het einde. Ik kon er niet meer tegen. Ik heb 2 jaar gehuild en het schuldgevoel heeft mij in verdere relaties in de tang gehouden. Ik was bang mensen te verliezen en liet over me heen lopen. Nu ging het net weer een beetje beter met het opkomen voor mezelf en een week geleden is precies het zelfde gebeurd. Nu met een goede vriend van mij… .het schuldgevoel gaat nooit weg

     Beantwoorden
  • U heeft volkomen gelijk. Het woord zelfmoord zou in de ban gedaan moeten worden. Iemand die dat rotwoord gebruikt heeft helaas weinig inzicht en toont geen begrip voor de overledene ondanks de vaak goede bedoelingen.

   Beantwoorden
  • Ik noem het geen zelfmoord maar beëindigen van het eigen leven. Mijn zoon is nu bijna 3 weken geleden gestorven, ik word gek van verdriet. Hij was wel degelijk zichzelf , heeft alles maanden voorbereid. Ik heb altijd geweten dat hij ooit zijn leven zou beëindigen en ben blij voor hem dat het goed is gegaan. Moord klinkt altijd negatief, het is iets dat iemand wordt aangedaan zonder dat deze daar om vraagt. Beëindigen van het eigen leven is een eigen keuze, soms inderdaad in een vlaag van paniek, vaak heel doordacht en weloverwogen.

   Sterkte aan alle die het verlies van een kind moeten doormaken

   Beantwoorden
   • Dag Eva
    Mijn broer maakte onlangs een einde aan zijn leven. Evenals mijn vader, ooit, en mijn liefste vriendin 8 jaar terug. De pijn is zo intens. Ik wens jou heel veel tijd. Dag, moeder van je zoon.

    Beantwoorden
   • Hai Eva,

    Ik voel met je mee. Eva wat een verdriet/pijn voor jou en het gemis van je zoon en zo kort geleden. Wat mij helpt is, Lucht je hart, blijf erover praten, dat is heel belangrijk, laat je verdriet zien aan je naasten. Ook al is dit je gehele leven. Vergeten, die je nooit. In 1975 heeft mijn lievelings broer zich van het leven beroofd. Alles van die dag kan ik zo benoemen. Hij wilde zelf uit het leven stappen, dat wist ik toen niet. Alle anderen of in ieder geval mijn stiefmoeder en haar vriendin waren op de hoogte van eerdere pogingen. Hij vroeg mij wel 2 weken voor zijn dood. Hoe vind je mij als broer, ik zei toen serieus. Ik had moeten zeggen ik hou van jou. Ik heb hem ook gevonden.
    Ik denk aan dat we samen hadden kunnen zingen in het koor. Hij was altijd mijn sterke broer. Ik was 17 jaar.
    Ik mis hem in mijn leven.
    In 2016 pleegde een goede vriendin van mij zelfmoord, ik begreep dat zij al langer hierover gedachten had, nooit hierover een woord tegen mij gezegd. En zij wist wat voor een pijn ik had met het verlies van mijn broer. Ik heb haar wens gerespecteerd,. Ik mis haar.
    Alletwee dus weloverwogen het blijft pijnlijk. Ze hebben gelukkig voor hun ziel wel hun eeuwige rust gevonden.

    Beantwoorden
 2. Onze zoon heeft in februari 2016 na jarenlange depressie besloten uit het leven te stappen. Hij hield veel van zijn ouders en hij wist ook dat zijn ouders veel van hem hielden. Toch ging hij. Wij weten dat hij nu rust heeft. Maar nu hebben wij groot verdriet en zijn gemis is enorm. Het is nu puur overleven. Ik heb professionele hulp want anders, denk ik, red ik het niet. Ikzelf praat ook niet over zelfmoord. Ik zeg altijd mijn zoon is uit het leven gestapt hij kon niet meer.

  Beantwoorden
 3. Mijn Allerliefste nicht waarmee ik ben opgegroeid is 1,5 jaar geleden uit het leven gestapt. Ze was een zus voor mij en het gemis wordt steeds groter. Ik was toen 15 niet echt een gemakkelijke leefdtijd dus.Ik ben heel slecht in het uiten van mijn gevoelens, hett wordt allemaal opgekropt.
  Ik kan niet meer, ben kapot. de pijn en het gemis wordt alleen erger .

  Beantwoorden
 4. Mijn zoon van 25 jaren oud is uit dit leven gestapt. Het kwam voor mij heel onverwacht. Wij praatten altijd veel over zaken die ons bezig hielden. Ik wist veel van mijn allerliefste zoon, maar ik wist niet dat hij hierover nadacht, laat staan ook nog durfde uit te voeren. De gedachte verscheurt mij en kan de waarheid niet handelen.

  Beantwoorden
  • Beste Anny,

   Mijn broer is ook uit het leven gestapt….
   Naast dat het mijn broer was/is, is het mijn aller beste maatje. We zeiden echt álles tegen elkaar. Om dat te kunnen doen spraken we elkaar elke dag minimaal twee keer…
   Dit had ik dan ook tótaal niet zien aankomen. Wat jij ook schrijft: en dan nog durven ook…. Ik kan het totaal niet bevatten. Het is morgen één jaar geleden en ben er mega kapot van. Ik heb het gevoel er alleen voor te staan hetgeen wat me heel verdrietig maakt. Er zullen vast mensen zijn die aan me denken. Ik weet dat het zo is maar toch voel ik me zo alleen.

   Alsof ik het lieg is mijn moeder 5 jaar geleden uit het leven gestapt. Ik was erbij en heb haar aangetroffen.
   Ook met mijn lieve mama had ik een geweldig contact.

   De angst die ik heb dat al mijn dierbaren mij verlaten/hun iets overkomt is heel groot.

   Dit mailtje is eigenlijk de eerste keer dat ik contact zoek/iets van mezelf laat horen naar wie dan ook. Het lijkt me zo moeilijk om een afspraak met een therapeut (of wat dan ook) te maken en dan op uur en tijd er over te praten…. Voelt (nog) niet echt ok.

   Zucht, ik voel me zo alleen…. Alsof niemand mijn verdriet kent (wat waarschijnlijk ook zo is).
   Uiteraard zie ik ook voldoende dingen die het leven heel mooi maken maar voor mij zal het nooit meer hetzelfde zijn.

   Beantwoorden
   • lonneke, ik lees dit omdat ik op deze site terecht kom ivm situatie in m’n omgeving.
    Knap dat je het hier zo verwoord. Ik zie hier geen reacties op je bericht. Hier ook veel mensen met diep eigen verdriet. Hopelijk zoek je hulp bij familie/vrienden/lotgenoten of evt via huisarts/maatsch werker. Je wil niet weten hoeveel mensen dat gewoon ff nodig hebben. En dit is een situatie waarbij je extra ondersteuning denk ik goed kan gebruiken.
    Veel sterkte

    Beantwoorden
   • Eenzaamheid, ellendige alles omvattende eenzaamheid. Lieve Lonneke, het gevoel dat niemand je verdriet kent, is mij niet onbekend.
    Jouw woorden lijken op mijn gedachtes.
    Ook ik deel mijn verhaal niet.
    Ik voel me een vreemde in mijn eigen leven, verhaal en in mijn omgeving.

    Ik geloof dat ik jouw gevoel deel.
    Het ken.
    En het spijt me dat je voor deze intens verdrietige uitdaging staat.
    De pijn is ondragelijk.
    En toch gaan we verder.

    Ik leef met je mee.

    Liefs René

    Beantwoorden
   • Dag Lonneke
    Dank dat je je stuk schreef. Mijn broer beëindigde zijn leven onlangs, onze vader deed hetzelfde en een aantal jaren terug mijn liefste vriendin. Soms is t leven een beetje teveel hé!
    Maar, jij leeft! En, ik leef ook en we gaan door, met brokstukken en met de mensen en dingen die het leven, iig voor mij, de moeite waard blijven maken. Ik wens je tijd en liefde.

    Beantwoorden
 5. Ik wou dat ik jullie allemaal een beetje kon troosten. Helaas weet ik uit ervaring dat niets helpt. Mijn broer stapte ook uit het leven. Het ongeloof blijft… het piekeren,
  Wat als… het verdriet als ik een foto zie…
  dit had niet mogen gebeuren.

  Beantwoorden
  • Alles wat ik hierboven lees is zo herkenbaar. Mijn broer beëindigde 3 december 2016 zijn leven.
   Ik voel en weet dat hij nu de rust heeft die hij al jaren zocht en nergens vond. Maar toch is het enorm zwaar en houdt zijn dood en mijn vragen( als, had ik wanneer enz.) me dagelijks bezig. Ik voel me erg moe en mijn hele energie balans is sinds zijn dood veranderd. Ik leef door en denk dagelijks aan hem.
   Eigenlijk is hij voortdurend in mijn gedachten. dat zal altijd zo blijven.
   Het leven is veel zwaarder geworden dan het was.
   Voor hem was het leven intens zwaar en moeilijk. Nu is het voor de achterblijvers intens zwaar en moeilijk geworden. Voor jullie allemaal, heel veel sterkte in het proces waarin je zit.

   Beantwoorden
 6. Mijn zoon (32) stapte in februari uit het leven. Achteraf waren er de signalen. Nu het gemis, verdriet en het schuldgevoel.
  Dagelijks vraag ik mij af; hoe kom ik hier doorheen. Wat heb ik nodig om hier doorheen te komen. Iemand zij laatst, je zou eigenlijk een soort buddy moeten hebben. Iemand met wie je je gaat lopen in het bos of op het strand (met of zonder de hond). samen een kop koffie drinken. zo af en toe of regelmatig, net wat je nodig hebt. Je hoeft niet te praten. gewoon er zijn. Even het gevoel van begrip en rust. Zo iemand zou een lotgenoot kunnen zijn.
  Bij een lotgenoot heb je niet zo veel woorden nodig. denk ik.
  Ik zou het fijn vinden.

  Beantwoorden
  • Hoi Joke,

   Mijn dochter Eefje, 31 jr, is vorig jaar 19 september uit het leven gestapt.
   Mensen vinden dat het verlies na een jaar een plekje moet krijgen. Het tegendeel is waar: haar 1e sterfdag kwam als een mokerhamer binnen. Beseffen dat ze nooit meer hier zal binnenwandelen….
   Blijft moeilijk!
   Veel sterkte!
   Lieve groet Trix

   Beantwoorden
   • Dankjewel Trix.

    Het moeilijkste vindt ik dat ik zelf de mensen om mij heen moet helpen herinneren of uitleggen dat mijn wereld veranderd is. Dat mijn wereld niet net zo verder gaat als dat van hun.
    Het is zo moeilijk om de balans te vinden van dit “dubbele” leven.

    Groetjes Joke

    Beantwoorden
    • dat verwoord je mooi joke. een dubbel leven. altijd een dubbel gevoel. je bent er wel maar soms ok niet. ik begrijp hoe dat voelt. ik weet soms zelf gewoon even niet wie ik nu ben. mijn grote liefde ron is eruit gestapt toen ik 35 was en onze dochters 2 en 7 jaar. ik mis hem nog steeds…de herinneringen zoals iedereen zegt blijven maar daardoor blijft de pijn snijdend.

     Beantwoorden
  • 3-8-2018 geeft mijn zoon van 47jaar zonder afscheid van leven beroofd. mijn leven is als een bom ingevallen. de vragen blijven op me af komen, niets gemerkt, onze band was heel sterk, 31-7-2018 was hij op bezoek bij mij hadden nog plezier dronken samen koffie, 2-8-2018 heb ik hem nog gebeld de donderdag om 17u en dan nog merkte ik niets dat was de laatste keer dat ik hem nog gesproken heb,de vrijdag dit verschrikkelijke nieuws, dagelijks blijf ik me af vragen waarom???? hoe verwerk men zoiets als mama, het schuldgevoel die ik daar aan over houdt is vreselijk ga er mee slapen en sta er mee op, je kan er niet tegen iederéén blijven over praten want heel dikwijls is het antwoord je zal het een plaatsje moeten geven, ga maandelijks naar een psychiater om te praten, heb veel steun van mijn dochters en kleinkinderen maar ze kunnen zijn plaats niet in nemen, hoe ik mij uit deze hel kan halen heb echt geen idee, als je dit leest en zie hoeveel mensen dit meemaken en in mijn geval zitten,zo moeilijk om er over te praten veel sterkte aan iederéén van een verdrietige moeder

   Beantwoorden
 7. Ik zelf heb het niet meegemaakt en hoop ook dat dit ons nooit gaat overkomen…
  Maar mijn vriendin haar oudste zoon is op 21/12/2016 uit het leven gestapt…
  Verschrikkelijk,ze is er kapot,gebroken van…
  Vol met vragen en schuldgevoel…
  Ik wil haar hier doorhelpen,doorsleuren…
  Ik wil er voor haar zijn…
  Zelf heb ik in oktober mijn 1ste kleinkindje verloren,was nog niet geboren(miskraam)maar al zo graag gezien…
  Dus ik weet een klein beetje hoe het aanvoelt om iemand dierbaar te verliezen…
  Dus ik ga mijn uiterste best doen mijn vriendin bij te staan…al is het soms moeilijk om dit op de juiste manier te doen…maar ik hou vol
  Voor ieder van jullie veel sterkte!!!

  Beantwoorden
  • Al weer even geleden… Maar weet je wel hoeveel dat waard is?! Ik ben vriendinnen zo ongeveer kwijtgeraakt. Laten niets meer horen. Andere mensen komen te voorschijn en durven wel naast je te gaan. Dankbaar daarvoor.

   Beantwoorden
 8. De vriendin van mijn zoon is gisteren op 17-jarige leeftijd uit het leven gestapt. We zagen het totaal niet aankomen. Het was waarschijnlijk een daad in een opwelling. Hebben geen brief aangetroffen. We zijn zo intens verdrietig, zo ontroostbaar. Heb nog nooit iemand zo verdrietig gezien als mijn zoon. Het breekt mijn hard. Hij trof haar zelf aan en ik ben bang dat hij dat beeld nooit meer kwijtraakt. Heb zo’n behoefte aan woorden of gedachten waarmee ik hem kan helpen, maar ik ben zo ontzettend bang dat die er niet zijn.

  Beantwoorden
  • Beste Hendrik,
   Ik lees je bericht en zie dat er nog niemand gereageerd heeft.
   Je spreekt je behoefte aan woorden en gedachten uit. Woorden en gedachten waarmee je je zoon kunt helpen. Die woorden zijn er, Hendrik. Kun je uitspreken naar je zoon en jezelf dat je nu die woorden niet hebt? Ik had het meest aan een oom die zei; ‘Ik heb er geen woorden voor.’ Daarmee heeft hij geen woorden en hulp geforceerd. Hij creëerde daarmee ruimte. Dat was oprecht. En dat voelde op dat moment zo goed en waar.
   Veel sterkte en een lieve groet,
   Willy

   Beantwoorden
  • hendrik
   hier zijn geen woorden voor die je zult vinden……
   wat op deze leeftijd fijn is,weet ik uit ervaring mijn zoon was 18 toen het gebeurde….
   je zoon zich zelf laten zijn, herinneringen ophalen ,over zijn liefde heel veel praten over helemaal niks en als het uit komt over zwaardere dingen.
   hij moet zich niet schuldig voelen dat is belangrijk.
   een opwelling is het, het komt bij jongeren tot 23 jaar voor door een nog niet ontwikkelde oorzaak gevolg (medogen)waarneming in de voorste hersenhelft.Ze worden letterlijk ziek en willen van dat gevoel af.
   met desastreuse gevolgen…..
   helaas spreek ik uit ervaring:
   in 2013 verloren wij onze 17 jarige gezonde vrolijke,muzicale en sportieve zoon en broer Koen.
   Vertrokken in zijn eentje na een feestje nooit meer terug gekomen.
   geen signalen vooraf,geen tekenen van afscheid…
   out of the blue

   en dan moet je verder met een stuk uit je hart en de liefde en zon uit je leven.
   een gevecht
   soms wat lichter soms loodzwaar maar nooit meer het zelfde.
   kleine dingen worden onbelangrijk.
   grote dingen daar draait het om;vertrouwen,liefde,normen en waarde

   de wereld draait door en de jouwe staat stil.
   de omgeving is vaak kei hard en heeft het maar over het bekende plaatje vinden.

   nou ik kan je 1 ding beloven dat is er niet.

   het verdriet wordt zachter maar het gemis steeds groter.

   sterkte en kracht voor je zoon en je gezin

   Beantwoorden
 9. 4 weken geleden heeft mijn vader op humane wijze een einde aan zijn leven gemaakt. Exact 6 maanden na het overlijden van mijn moeder. Natuurlijk was hij Parkinson en natuurlijk was hij voor het eerst in zijn leven alleen maar hij reed nog auto, kon zelf zijn boodschappen doen. Hij had lieve vrienden, geweldige buren en was ik bijna elke dag bij hem of belde met hem , ondanks dat ik moet werken en een scheiding te verwerken heb. Ik deed wat ik kon, was weleens boos op hem omdat hij de waarde van het leven niet meer zag, zichzelf egoistisch noemde en zich een last voor ons voelde. Hij claimde mij en anderen maar toch is er dat verdomde schuldgevoel dat ik meer had moeten doen. Zijn omgeving is vol begrip over zijn daad waardoor er weinig begrip is voor mijn machteloze verdriet…..

  Beantwoorden
  • Hoi,

   Gecondoleerd met uw/jullie verlies, ik kan me volledig voorstellen dat zo’n verlies je mentaal & fysiek uitput. En ben het helemaal met jullie eens wat betreft zelf’moord’. Maar ik moet het volgende toch even kwijt. Ik ben zelf een jongen van 23 die (vanaf de buitenkant) alles op een rijtje heeft, goed uiterlijk, hbo student, veel vrienden.. Maar ondertussen ook ongelukkig en erg depressief. Het is dan ook mijn schuldgevoel jegens mijn moeder en oma, dat mij er 2x van weerhouden heeft om mijzelf van het leven te beroven. Dus in plaats van mezelf ‘gelukkig’ te maken, maak ik het mijn naasten naar hun zin.
   Nu mijn vraag: wat vind jij belangrijker? Dat jij omringd bent door jouw (ongelukkige)kinderen/naasten of dat zij zelf van het lijden af zijn en eindelijk rust hebben?
   Hoe dan ook, heel veel sterkte!

   Beantwoorden
   • Beste Gijs,

    Wat erg dat je je zo ongelukkig en depressief voelt dat je jezelf het liefst van het leven zou beroven. Mensen die depressief zijn zijn vaak van binnen enorm eenzaam, ook al hebben ze veel vrienden en laten ze naar de buitenwereld toe niets merken van hun gevoelens. Als er niemand is met wie je je ware gevoelens kunt delen, kan je altijd bellen naar 0900-0113. Dit telefoonnummer is dag en nacht bereikbaar en je kan desgewenst anoniem blijven. Bij dit telefoonnummer hoort ook een website: http://www.113.nl. Ik hoop dat je contact opneemt met hen en/of met je huisarts, want rondlopen met zelfmoordgedachten is echt heel zwaar. Denk niet dat je situatie uitzichtloos is: vaak hoor je dat mensen bij wie hun zelfmoordpoging niet gelukt is, achteraf blij zijn dat ze nog leven. Ik wens je heel veel sterkte.

    Beantwoorden
   • Gijs, zomaar op deze site gekomen. Zomaar? Nee, ik heb verdriet mijn zoon is 3 jaar en 7 maanden geleden overleden. Zelfdoding, uit het leven gestapt?

    Het is een vreselijk verdriet en een nog groter gemis. Ik was er soms op voorbereid, want mijn zoon leidde een risicovol leven, met up en downs. Een bipolaire stoornis. Tocht hiel hij van het leven.

    Jij hebt het veel mee, je kan goed leren, je bent knap, toch zo ongelukkig. Ik vind dit zo vreselijk om te lezen. Kan je er met je moeder en oma over praten? Of met goede vrienden?

    Dat zij ook de andere kant van je zien. Het zou zo bevrijdend voor je zijn als je je zelf laat zien. durft te laten zien. Heus er zijn mensen, vast ook in jouw omgeving die op zijn minst willen luisteren.

    Zoek alsjeblieft hulp. Praat alsjeblieft. Kan je troost vinden in mooie boeken of muziek, de natuur? Je leven is zo kostbaar. Als je hier uitkomt kan je voor anderen zoveel betekenen. Jij weet immers wat een depressie betekent. Jij kan dan het inlevingsvermogen tonen en ook de compassie voor mensen met dit ongelukkige, eenzame gevoel.
    Ik hoop zo, dat er ten goede iets veranderd is in je leven, dat je de juiste hulp, de juiste woorden hebt gevonden.

    Probeer jezelf te zijn, niet te doen wat hoort, ik ken je niet maar deze wereld hangt van oppervlakkigheid aan elkaar. Je bent niet de enige, want achter de verhalen van Face-book houden zich zovelen schuil in een schijnwereld. Er zijn zoveel mensen die hetzelfde voelen zoals jij, maar er niet vooruit komen en een rol in hun eigen leven spelen. Kom er vooruit en je zal zien dat er lotgenoten zijn . Je bent niet alleen.

    Beantwoorden
 10. Mijn liefde/ vriend/soulmate heeft op 18januari 2017 zich van het leven beroofd. Jarenlang heeft hij gestreden tegen een naar gevoel. Hij was jarenlang depressief. Ik was op vakantie met mijn kindjes uit een vorige relatie. Hij heeft het een dag van tevoren gedaan voordat ik terug kwam. Mijn leven staat stil en kan er niet mee dealen. Nog nooit heb ik zoveel liefde gevoeld. De gedachtes om op de plek te gaan liggen waar hij het gedaan heeft laten mij niet los. Ik kan niet verder zonder hem. 4,5 jaar lang heb ik hem willen helpen..Ik wilde dealen met zijn donkere kant . Ik hield mij vast aan zijn mooie kant waardoor dat mij energie gaf. Ik ben zo bang om mezelf te verliezen. Ik mis hem zoooo erg.😢😢

  Beantwoorden
  • Hi Dilara,

   Ik kan goed begrijpen dat je het erg zwaar hebt. Misschien kan het je helpen om professionele hulp te zoeken? Heel veel sterkte!

   Beantwoorden
  • Hoi dilara

   Ik weet wat je doormaakt mijn man, mijn maatje heeft op 20 januari 2017 een einde aan zijn leven gemaakt. Ik had dit niet zien aankomen hij was wel in behandeling maar dit had ik nooit verwacht. Het is ontzettend zwaar om door te gaan ik vind het vreselijk alleen…ik wens je heel veel sterkte. Weet niet of het iets voor je is ik heb professionele hulp en ik kan je wel zeggen dat ik hier dankbaar voor ben ik heb het echt nodig.

   Riekske

   Beantwoorden
  • M’n vriend heeft afgelopen maart ook eind aan z’n leven gemaakt had ook zo donkere kant. Hij had bipolaire stoornis. Heb uren maanden jaren op m proberen in te praten m proberen te helpen
   Heb nog nooit zon lieve man als.hem gehad jij droeg me op handen
   Begrijp het niet wil het niet begrijpen
   Elke dag hele dag spookt het door me hoofd heb geen afscheid kennen noemen verschrikkelijk

   Beantwoorden
 11. Graag zou ik naar een lotgenoten groep willen in omgeving breda. Mijn moeder is uit het leven gestapt 17-11-2015 weet iemand er een in de buurt van breda of hoe ik hierna kan zoeken? Wil graag face to face praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

  Beantwoorden
  • ja dat kan INDIGO van het GGZ in Breda hier ben ik zelf ook geweest, na het verlies van mijn zoon.
   het is zwaar maar ook fijn onder elkaar te zijn, dat samen voelen waar een ander zo moelijk ben kan.
   het zijn lotgenotengroepen van rond de 10 nabestaande van zelfdoding.

   Beantwoorden
 12. Mijn moeder is op 25/11/2016 uit het leven gestapt omdat haar man / geliefde 3 jaar overleden is aan de gevolgen van slokdarmkanker . Voor haar was de tijd gekomen om terug naar haar geliefde te gaan . Ik ben enig kind en blijf dus helemaal alléén achter . Ook ik zag het niet aankomen , volgens mij doen ze er alles aan om het niet te laten opvallen en is het inderdaad heel inpulsief . Ik heb het er ook heel moeilijk mee maar probeer positief te blijven en vooruit te kijken in het leven . Ik heb contact gezocht met proffesionele hulp en dat helpt ook wel . Veel sterkte en hou de moed erin !

  Beantwoorden
 13. beste,
  ik heb zelf jarenlang met de gedachte van zelfdoding rondgelopen, en er is in al die jaren maar 1 persoon geweest, die na erg erg lange tijd tegen mij gezegd heeft: ik begrijp jou nu, en hoeveel verdriet ik hier ook bij heb, je mag van mij gaan. Die uitspraak heeft voor mij zoveel waarde gehad.
  Altijd als ik ministers of andere beleidsmensen hoor spreken over zelfmoordpreventie, dan vind ik dat zo vol onbegrip tegenover zij die ons verlaten hebben. Ik hoop dat mensen kunnen evolueren naar meer begrip voor en na het overlijden, en ik hoop dat dit ook het verdriet helpt dragen.
  Mvg Ann

  Beantwoorden
 14. Vorige week heeft mijn zus ervoor gekozen om haar leven te beeindigen..ze was depressief,ongelukkig en vond dit leven te zwaar.
  Ik kan boos op haar zijn en vinden dat dit een egoistische daad was, zij heeft haar rust, maar wij moeten hier mee leren leven..
  Ik ben egoistisch als ik van haar zou verlangen om vol te houden, terwijl ik weet hoe moeilijk zij dit leven vond en hoelang zij al ongelukkig was..
  Ik ben verdrietig omdat ik nog met haar had willen praten, haar vertellen dat ik wel van haar hou, op mijn eigen manier.Haar vertellen dat ze geen last voor ons was, maar dat de situatie lastig was.
  Ik ben haar dankbaar voor alle herinneringen, de mooie en de lastige, die ik altijd met mij mee zal dragen.
  Ik ben gelukkig met de tijd die ik met haar had..
  Zusje

  Beantwoorden
  • Mijn liefste broertje (28) koos op 22-4-17 ook voor zijn vrijheid. Jouw gevoelens herken ik zo. Een mix van boosheid, anderzijds trots. Hij koos voor zichzelf, had hij dan moeten blijven voor mij..? Dat zou niet oké zijn. Maar de leegte en het verdriet zijn zo verschrikkelijk.
   Ik merk dat ik de eerste weken na zijn overlijden ‘makkelijker’ vond dan nu. Mijn eindeloze zorgen maakten plaats voor rust. Helaas wordt het definitieve van nooit meer nu steeds meer voelbaar.

   Hoe gaat het nu met jou?

   X van een andere zus

   Beantwoorden
   • Lieve andere zus,
    Afgelopen donderdag, 31 augustus, hebben we de verjaardag van mijn zus gevierd. Haar eerste verjaardag na haar overlijden. Het was een mooie dag met een lach en een traan..
    Op de meeste dagen overheerst het ongeloof nog het meest, terwijl andere dagen pijnlijk confronterend zijn..
    Blijven relativeren werkt voor mij het best, stoppen met vragen stellen wat als en als ik…
    Ondanks de last die wij moeten dragen, wil ik het positieve blijven zien. De kracht die ik haal uit de band met mijn naasten, de band die nog sterker is geworden door alles wat we samen hebben meegemaakt. Het genieten van niet alleen de grote dingen in het leven,maar vooral ook van de kleine dingen in het leven. Tijd vrijmaken voor de dierbaarste mensen om me heen… herinneringen maken in plaats van op te gaan in de drukte van alledag.
    Ik zeg niet dat het me makkelijk afgaat,het verdriet is wel degelijk aanwezig en dat zal er altijd zijn, maar ik ben me er wel van bewust. Mijn zus had genoeg van het leven, terwijl ik genoeg heb om voor te leven. Mijn leven gaat dan ook verder en ik wil het geluk blijven zien, ik weet zeker dat mijn zus dat ook voor mij zou willen..

    Ik wens jou en iedereen die een verlies moet verwerken alle sterkte toe en de kracht die je nodig heb om door te gaan…

    Zusje

    Beantwoorden
    • Lieve zusje,

     Na je bericht te lezen viel me vooral op dart onze zussen en onze gevoelens jegens heb gelijklopend zijn. Mijn zus koos ervoor om hier te stoppen op 21-4-17. Mijn gevoelens zijn volledig zoals jij ze verwoord. Ik mis haar en wou nog zoveel met haar doen, maar ik begrijp haar ook wel. Ze heeft de rust die ze wou omdat ze niet meer wou leven. Ik wil wel leven en ze leeft verder in mij. Maar het doet zo pijn hè! 25juli zijn we ook allen samen gekomen voor haar verjaardag en het was warm maar ook raar, stil, anders,… Mijn lieve zus, ik ben haar ook zo dankbaar om alle liefde en vreugde die ze me bracht. Jij ook sterkte!

     Beantwoorden
 15. Mijn dochter stapte drie maanden geleden uit het leven. Ze was een heel vrolijke vrouw van bijna 50 jaar. Ik heb het niet zien aankomen maar wist wel dat er problemen waren. Ik voel mij zó schuldig omdat ik haar, niet heb kunnen helpen. Hoe ik verder moet weet ik niet en de antwoorden op mijn vragen blijven onbeantwoord. Waarom ? Hoe? Wat nu? Ik mis haar enorm. Soms respecteer ik haar beslissing en soms ben ik heel boos om datgene wat ze ons heeft aangedaan. Ons leven is getekend. Wat nu? Ik beeld mij voortdurend in hoe zij die bewuste avond , zo heel alleen, heeft beleefd. Die gedachte maakt mij ” zot”. Het was geen bevlieging maar heel doordacht. Dat maakt het nog extra moeilijker. Ik wil haar terug bij mij, haar vasthouden, haar knuffelen, haar vertellen hoe graag ik haar zie…. Verdomme toch!

  Beantwoorden
 16. Mijn man, reeds 27 jaar samen, waarvan 21 getrouwd (ik ben er 43), mijn eerste lief, mijn enig lief, heeft mijn kinderen en mij verlaten op 21 april (hij is pas gestorven op 4 mei) De reden heeft hij mee, begrijpen zullen we nooit. Ik trof hem aan, samen met mijn zoon van 17 reanimeerden we hem tot de MUG er was (MUG gebeld door mijn jongste van 12). Pijn ligt volgens mij aan de oorzaak (waardoor hij niet sliep). Anders had hij alles, maar alles was blijkbaar niet genoeg! Voor iedereen, ook voor zijn vrienden en mijn schoonfamilie, een donderslag bij heldere hemel. Geen woord tegen niemand, geen brief, geen signalen, NIETS NIETS NIETS.

  Beantwoorden
 17. ik begrijp jullie allemaal. Mijn zoon is op 16/05/2017 uit het leven gestapt. Vanaf dan is mijn leven ook gestopt. Ik heb nog twee kinderen en 4 kleinkinderen maar het gelach zit achter een masker. Ik ben bang dat ik de feestdagen niet zal kunnen doorstaan. Ik moet nochtans tegenover mijn andere kinderen. Ik leef niet maar wordt geleefd. Mijn leven staat stil bij die trein

  Beantwoorden
  • Sonja, ik herken dit zo. Helaas! Het is nog zo vers. Je wilt door voor je kinderen en kleinkinderen. Ook dat herken ik. Het moet ook Sonja, voor jezelf en voor de andere kinderen.

   Mijn zoon is 3 jaar en 7 maanden uit het leven gestapt. 42 jaar jong. Dit mee te moeten maken is vreselijk.

   Toch ik heb doorgezet, want de andere kinderen en mijn kleinkinderen missen hun broer en vrolijke oom (want dat was hij ook) vreselijk. Ik dacht laat ik proberen een voorbeeld te zijn, hoe je met de dood en het verdriet van een dierbare om kan gaan. Dat moest ik zelf eerst uitzoeken. Dat ging ook pas na een jaar. Het rauwe, het verscheurd zijn moet eerst minder worden. Langzamerhand ging ik het proberen. Geef het tijd, de tijd die jij nodig hebt. Zet je masker af. Je mag huilen, je mag zeggen dat je feestdagen vreselijk moeilijk vindt. Met diep verdriet in je rugzak verder gaan is zo zwaar. Heus het gaat lukken al hangt er altijd een schaduw over. Er is een tijd voor de dood van je kind en een tijd daarna. Het verandert je. Heel belangrijk zoek mensen op die bij je passen, waar je van weet daar kan ik mezelf bij zijn. Daar kan ik huilen, maar ook lachen.

   Probeer over een tijd, een oma te zijn, waar de kleinkinderen later van zeggen: Ondanks het grootste verdriet wat een mens kan overkomen, heeft mijn oma er toch nog wat van weten te maken en konden wij bij haar terecht.

   Heel veel sterkte en kracht, dat is enige wat ik iedereen kan wensen, meer kunnen wij niet voor elkaar doen, en dat is heel erg.

   Beantwoorden
 18. Onze dochter 18 jaar is na een jaar opname in de psychiatry uit het leven gestapt op 17 maart 2017. Gedurende de opname zagen we haar achteruit gaan, maar konden niets ondernmen omdat ze 18 jaar was en de beslissing bij haar zat. 2 maand na opname had ze een poging gedaan (een noodkreet volgens hen), Het ging vanaf dan altijd maar slechter, ze begon zichtzelf te verminking en de angst naar de buitenwereld werd alsmaar groter. Wat de therapie inhield werd niet vermeld. Uiteindelijk beslist ze om mee te gaan op reis, omdat ze zich altijd beter voelde in het buitenland en ze minder problemen had met haar angsten. Op reis werd ze dan verkracht, haar wereld storte in, gevolg in september doet ze een 2de poging, 3 dagen in coma. Ze keert weer naar de psychiatrie, waar ze beslist om overgeplaatst te worden, gevolg tot de overplaatsing wordt ze gefixeerd op haar bed. (4 maanden). Uiteindelijk in januari werd ze overgeplaatst, intussen weegt ze nog slechts 40kg. In de nieuwe instelling krijgt ze haar vrijheid terug. Alles lijkt goed te gaan en dan begint ze te vertellen dat ze nachtmerries heeft en het verminken start weer. (Later blijkt dat haar verkrachter haar via facebook blijft berichten sturen). Ze neemt de benen en is een week vermist.
  We waren als ouders zo machteloos en we voelden ons buitengesloten. Het is alsof je wordt getroffen door een aardbeving, maar dan eentje die je volledig onderuit haalt en de naschokken zijn nog steeds voelbaar. Zeker in deze periode is het moeilijk.(Kerst) Onze dochter wordt doodgezwegen, misschien om ons niet te kwetsen, maar juist dit doet ons enorm veel pijn.
  Ze heeft een eindwerk geschreven als teken van afscheid, maar deze is vanuit een ander persoon geschreven, hierin verteld ze hoe ze over de dood denkt en hoe ze haar dood wil verwezenlijken, maar dat is alles, we blijven dus achter met veel vragen, waarom ze enkel dit zag als uitweg.
  Bovendien loopt die verkrachter ginds nog rond en is het gerecht niet bevoegd om iets te ondernemen.

  Beantwoorden
 19. Lieve René,

  Tig keer heb ik je reactie gelezen.

  Jouw reactie heeft me zo veel goeds gedaan.

  Geregeld opende ik deze site in de hoop nog iets van je te horen. Maar heel logisch gebeurde dat niet (ik zou de volgende aan zet moeten zijn maar wist niet hoe te reageren).

  Ik zou graag met je willen mailen of in contact met je willen komen,
  maar weet niet precies hoe dit te bewerkstelligen.

  Hoop dat je dit nog leest.
  Mocht dit niet het geval zijn dan wens ik je heel veel sterkte.
  Blijf denken aan de mooie dingen van het leven en put daar kracht uit (ook al is dit mooier gezegd dan gedaan).
  Het kan, echt waar.
  Ben / probeer dit ook te doen.

  Dank voor jouw mailtje op deze site; dat heeft me (zoals ik al zei) heel veel goeds gedaan en ben ik je dankbaar om.

  Veel liefs Lonneke

  Beantwoorden
 20. Lieve allemaal,

  Allereerst wat ontzettend verdrietig om al jullie verhalen te lezen, ik wist dat er heel veel mensen te maken hebben met dierbaren om hen heen die uit het leven zijn gestapt. Toch is het confronterend te lezen.

  Een ontzettend lieve goede vriend van mij is 2,5 week geleden uit het leven gestapt. Ik heb het er ontzettend moeilijk mee. Hij heeft signalen afgegeven, hij was zwaar depressief.. iedereen om hem heen wist dit. Hoe kan het toch dat ondanks dat niemand in de gaten had dat het zo erg met hem gesteld was, dat hij gewoon niet meer verder wilde leven. Hij heeft het bijna letterlijk gezegd maar omdat hij ondanks zijn depressie zo’n sterk en geliefd persoon was, had niemand in de gaten dat het die kan op ging. Ik merk dat veel mensen zeggen: hij was op, het is beter zo voor hem, we hadden niks meer kunnen doen en dat niets verschil had kunnen maken. Maar ik geloof dat gewoon niet, al weet ik dat het geen zin heeft. Ik zou er alles voor over hebben om de afgelopen maanden opnieuw in te kunnen vullen. Ik zou het zo anders gedaan hebben allemaal. Ik zou hem wel gehoord hebben en hem de liefde gegeven waarom hij bijna smeekte.. maar niemand hoorde hem echt.. En dat was zijn pijn. Ik ga kapot aan die gedachte. Ik laat het los en geef het een plek en respecteer dat hij hiervoor gekozen heeft. Maar man oh man.. wat een keiharde werkelijkheid om in wakker te worden.

  Ik wens iedereen hier heel veel sterkte en liefde om jezelf te helen.

  Beantwoorden
 21. Mijn lieve zoon Mike, mijn engel, mijn lieverd is 31 mei 2018 uit het leven gestapt.
  24 jaar oud nog een leven voor zich en in een opwelling…………
  Mensen hebben het wel eens over intens. Nou dit is intens, intens verdriet, niet te omschrijven, niet te bevatten
  Het leven raast door en ik voel me zo klein, zo machteloos, zo uitgeblust.
  Elke dag huil ik, elke dag mis ik hem terwijl hij toch al op zijn eigen woonde,elke dag diezelfde vraag: waarom? Waarom?
  Mijn jongen, die voor ons zou zorgen als wij oud en versleten zouden zijn, die graag veel kinderen wilde.
  Wat was er zo erg dat je niet meer wilde? En waarom ben je niet gewoon bij ons komen eten zoals afgesproken, dan had ik misschien gezien dat je pijn gedaan was, of dat je niet lekker in je vel zat.
  Geen briefje, geen uitleg, gewoon klaar.
  Ik weet niet hoe ik mijn leven weer op moet pakken, weer “gewoon” moet gaan werken.
  Hoe moet dit een plaatsje krijgen? Mijn lieverd is niet meer
  En nee, ik hou van het leven maar de kleur is er wel uit.

  Beantwoorden
 22. Heel hard om jullie verhalen te lezen. Mijn lieve vriendin beëindigde haar leven 2 jaar geleden als gevolg v haar depressie. We hadden een vriendschap v 50 jaar. We zijn samen opgegroeid. We kenden elkaar vanaf ons 3e. Ik voel mee met jullie eenzaamheid, verdriet en onmacht. Delen met andere dierbaren kan een helende werking hebben, maar mensen kunnen ook zo onempathisch reageren. Of helemaal niet. En dat doet dan nog meer pijn.

  Beantwoorden
 23. Februari 2019 is het 30 jaar geleden dat mijn vrouw voor zichzelf heeft gekozen, ik noem dit zo omdat ik ,zelfmoord, een verschrikkelijk woord vindt. We waren 3 jaar getrouwd en hadden een dochter van anderhalf jaar en 2 jongens van 3 maanden. Zij hebben eigenlijk hun moeder nooit gekend. Heb ONZE kinderen het hele verhaal verteld wat er gespeeld heeft. We zijn nu dus 30 jaar verder, mis mijn vrouw nog iedere dag, en heb er steeds meer moeite mee om er met onze kinderen over te hebben, ze willen het er eigenlijk niet over hebben, wat ik op een of andere manier wel begrijp.En daar zit mijn pijn, wil zo graag zoveel over haar vertellen: hoe ik haar heb ontmoet, verliefd werd, onze eerste nacht samen, de geboorte van dat mooie stel, onze bruiloft enz.enz. en wat een bijzondere vrouw hun moeder was (is).Hou waanzinnig van onze kinderen !!!! P.s. ben inmiddels OPA en un super trotse.

  Beantwoorden
 24. 9 januari 2019 heeft mijn broer zelfmoord gepleegd. Het heet zelfmoord omdat het als misdrijf word onderzocht. Maar de naam maakt mij niet uit. Hoe het ook heet ik ben mijn broertje kwijt. Onverwachts, geen voor ons zichtbare depressies of medicatie. Een paar weken niet lekker in zijn vel zitten bracht bij ons geen alarmbellen opgang. Het verdriet groot en zoeken naar antwoorden rest ons.

  Beantwoorden
 25. 13 Juli 2009.
  Dat was de dag dat onze zoon uit het leven stapte. 33 jaar oud.
  Altijd waren we maatjes. Veel sporten.
  13 Juni 2009 reden we samen nog 110 km Mountainbiken in Limburg’s mooiste.
  Als vader wist ik dat hij niet lekker in zijn vel zat.
  Als ik dan zei, hoe is het Mike, dan was het Pa we zijn nu aan het fietsen.
  Dan dacht ik, 33 jaar, laat ik hem niet teveel lastig vallen.
  Laat ik er gewoon voor hem zijn..

  Slijten doet het nooit, en een plaats geven lukt ook niet.
  Het blijft als de dag van gister.
  Ben nu 68, en vraag me nog steeds af waarom.
  geen opa worden, nooit meer samen wat doen.
  Enige dat me op de been houdt, is dat ik weet dat er veel meer zijn zoals ik.
  Ik wens een ieder kracht die het zelfde heeft mee gemaakt.

  Beantwoorden
 26. ik vind het woord ook vreselijk daarom zeg ik hij is zelf uit het leven gestapt.
  Als ouder is het al vreselijk genoeg om je kind te verliezen .het leven lijkt soms zo zwaar dat je denkt hoe heb ik dit tot nu uitgehouden en blijf ik dit nog verder uithouden en soms waaraan heb ik dit verdiend

  Beantwoorden
 27. Hallo,

  Mijn liefste moeder (52) heb ik een jaar verzorgd tijdens haar zware depressie. Heb haar meerdere keren haar meer dood dan levend aangetroffen. Vele suïcide pogingen meegemaakt en meerdere opnames alleen maar ellende. Na lang vechten is het mijn moeder gelukt om uit het leven te stappen. Ik heb haar gevonden en het was vreselijk. Mijn allerliefste moeder. Wij waren twee handen op een buik. Ik mis haar zo. Ik moest alles regelen als enigs kind en het was zwaar. Mijn langdurige relatie is uitgegaan omdat mijn vriendin niet tegen een rouwende vriend kon en daarna ben ik een nieuw meisje tegen gekomen toen het ietsjes beter met me ging en die ging vreemd bij me. Ik ben hierdoor zo ziek en depressief geworden dat ik ook een suïcide poging heb gedaan en ik ben er verdomme nog slechter uitgekomen als ik erin ging. Ik zat in een psychose en wilde uit het leven stappen en nu heb ik gvd een hersenbeschadiging eraan overgehouden. Mijn leven is echt een hel. Ben me mooie baan kwijt, veel geld, collega’s en vrienden. Had echt een leuk leven kunnen hebben maar nu heb ik niks. Ben geestelijk heel ziek en ik lijd tot en met. Ik wil er zo graag uitstappen maar dat gaat niet omdat ik mensen die om me geven niet aan wil doen. Maar ik ben op. Heel op. En dat is niet eerlijk want ik ben pas 35 en een hele leuke lieve kerel. Mijn leven is echt een ramp. Ben zooo eenzaam en alleen. Iedereen wilt me helpen maar ik heb hersenschade, heel licht maar wel met ernstige gevolgen. Leven is echt een hel voor me. Had alles, maar ben alles kwijt om niks. Stomme psychose heeft me leven vernietigd. Leven is echt raar, hard en oneerlijk 🙁
  Zou zo graag terug willen in de tijd. Mijn moeder terug halen, dat meisje wat me bedroog en bespeelde niet leren kennen, mijn werk terug alles terug. Heb het echt heel onmenselijk zwaar dat kan je met je gezonde verstand niet begrijpen. Ben echt gestoord en gek, kan niet meer voor mezelf zorgen en ben iedereen tot last met me klote verhaal. Wil rust rust rust. Heb alle medicatie gehad wat er is, ect’s, opnames enz enz. Uit het leven stappen heeft hele ernstige gevolgen voor nabestaanden. Mijn moeder heeft met haar suïcide ook mijn leven verwoest. Als ik eruit stap verwoest ik ook vele levens maar op deze manier doorgaan is niet te doen voor me. Ben ten einde raad.

  Beantwoorden
  • Beste Laurent,
   Wat een heftig verhaal. En zo herkenbaar dat gevecht. Mijn zoon heeft ons nog geen 3 maanden geleden verlaten. De pijn is zo hevig. Ik wil geen dag vooruit. Ik wil alleen maar terug in de tijd. Mijn zoon verloor 2 jaar daarvoor zijn goede vriend na een depressie. Nu begrijp ik pas hoe zwaar mijn zoon het had. En dat hij niet weer genoot van dingen, maar dat het overleven is. Ik speel met mijn kleinkinderen, terwijl ik van binnen huil.
   Het is zo moeilijk. Ik wens je sterkte.

   Beantwoorden
 28. Dank je wel voor je steun.
  Ik wens je ook veel steun en sterkte met het omgaan van het verlies.
  We zijn nu enkele maanden verder en nu heeft ook mijn enigste levensboei, mijn nieuwe laatste vriendin me ook verlaten omdat ze niet kan omgaan met situatie. Ze vind me een lieve knappe knul maar de bagage die ik heb kan ze niet mee omgaan. Nu ben ik haar en de kleine ook weer kwijtgeraakt. Dat zoveel pijn. Heb er evenveel rouw aan dan het verlies van me moeder.
  Haar leven is gestopt en ik ben pas 35 maar ben ook ten einde raad. Geen hobby’s meer, weinig vrienden, waar ik alleen maar zit te klagen dus weinig steun. Ben ontslagen als politieagent en afgekeurd. Mijn leven bestaat uit fastfood en rotzooi terwijl ik altijd een ijdele sportman was. Ik kan werkelijk niks meer door die verdomde hersenschade. Ben oa impotent door en daar word ik gek van. Ik heb spullen in huis te gehaald om het te doen. Ik trek deze onzin niet meer. Ik loop ook bij levenseindekliniek maar die erkennen mijn pijn niet. Ik wil humaan sterven en niet mezelf doden want dat gaat me geweld gebeurden. Pffff waarom kan het mooie leven opeens zo omslaan en kut zijn :(. Heb dit nooit verdiend was altijd een correcte lieve leuke kerel en nu ben ik niks meer. Een en al elllende. Ik wil slapen en nooit meer wakker worden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie