Rouwverwerking na een plotseling overlijden

Wanneer een dierbare zeer onverwachts overlijdt, kan het rouwproces gecompliceerd verlopen. Het is immers moeilijk om te bevatten dat iemand van het ene op het moment voor altijd weg is. Je hebt geen afscheid kunnen nemen, niet datgene kunnen zeggen wat nog gezegd moest worden, al was het maar een simpel “ik hou van jou”. In één klap is alles anders en moet je de rest van je leven verder zonder diegene van wie je zoveel houdt. Rouwverwerking na een plotseling overlijden verloopt dan ook vaak heel gecompliceerd. Juist door het plotselinge aspect van het verlies kan het rouwproces soms langer duren. 

We zeggen expres niet “langer dan normaal”, want er staat geen tijdsbestek voor rouw. Ook de manier waarop iemand rouwt, is vaak sterk persoonsgebonden, hoewel er wel globale fases in het rouwproces zijn aan te wijzen. Wanneer iemand plotseling overlijdt, kan de eerste fase (ontkenning) soms lang aanhouden: je hebt het gevoel dat het allemaal een boze droom is, en kan niet bevatten dat de overledene echt weg is en nooit meer terugkomt. Ook schuldgevoel kan erg overheersend aanwezig zijn, vooral als je al een tijdje minder contact met of aandacht voor de overledene had dan je zou willen. Iedereen heeft het immers druk-druk-druk en neemt zich voor om ‘binnenkort’ toch echt weer eens tijd vrij te maken voor een bezoekje of een belletje, maar wat als ‘binnenkort’ ineens nooit meer komt? Of als jij en de overledene met ruzie uit elkaar zijn gegaan?

Gevoelens een plaatsje geven

“Had ik maar”s of “was ik maar”s kunnen, zeker bij een plotselinge dood, erg overheersend zijn. Soms zelfs zó erg, dat mensen vastlopen in hun rouwproces en deskundige begeleiding nodig hebben om verder te kunnen met hun leven. Dit is niet raar of zwak, net zomin als dat het raar of harteloos is wanneer iemand wél de draad weer oppakt. Iedereen verwerkt een verlies immers op zijn of haar eigen manier en in een eigen tempo.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Bekijk boeken >


138 gedachten over “Rouwverwerking na een plotseling overlijden”

 1. Mijn man is door een hartstilstand overleden op 22-11-14. Hij viel dood op mijn voeten. Hij mankeerde niks en dan dit. Toch ben ik blij dat het zo gegaan is. Hij zei altijd, ik hoop dat ik ineens weg ben en niet zoals mijn ouders overlijden na een ziekbed met kanker. Zijn wens is in vervulling gegaan. Na zijn overlijden ben ik begonnen met verschillende portretten van hem te tekenen en te schilderen, ook geboetseerd en in brons laten gieten. Nu ben ik bezig met hem te schilderen als de jongen waar ik kennis aan kreeg ,dat doet mij heel goed. Ik moet verder zonder hem maar hij is nog steeds aanwezig in de weken van hem. Daarbij zou ik in contact willen komen met mensen die rouwen via de kunst.

  Beantwoorden
  • Ik schilder ook veel ,en heb inspiratie van mijn dochter, die op 24 jarige leeftijd overleed. Op 1 schilderij schreef ik: ‘een traan is een kus van een engel’
   Daarbij zing ik ook veel. De emotie is een hulp bij mijn verwerking.

   Beantwoorden
  • Hallo mij is op 2 mrt hetzelfde overkomen mijn man kwam rhuis met ons hondje s.morgens om 8.05 u hij kwam binnen en zei snel snel bel 112 ik ben niet goed en intussen pakte ik de telefoon en zakte zo voor mn voeten in elkaar hij heeft nog gekreund maar helaas hoe moet ik verder

   Beantwoorden
 2. Mijn vader is net een week geleden overleden zo plots… Ik weet niet wat ik voel ..ik loop er maar.wat raar bij.
  Ik heb gehuild veel gehuild .. Als ze vragen hoe het gaat zeg ik ik weet het niet?
  Heb vandaag een goede dag gehad kan dat? Mocht ik lachen?

  Beantwoorden
  • Allereerst gecondoleerd met t verlies van je vader. Mijn vader is in januari plotseling overleden. Hij is 61 geworden. Ik herken het gevoel…en nu we 5 maanden verder zijn is mijn dagelijks verdriet nog erg heftig. Veel sterkte gewenst!

   Beantwoorden
    • Mijn vader is in april 2015 plotseling overleden, op 56-jarige leeftijd. Ik had een heel sterke en goede band met hem. Ik heb het gevoel alsof dit jaar “moeilijker” is dan het eerste jaar. Ik ga door met alles en heb daar ook vreugde in, maar ik mis mijn pap enorm. Soms heb ik zelfs het gevoel alsof dat gemis niet voor te stellen is. Maar ook dat verdriet laat ik doe. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je accepteert dat je je gewoon regelmatig niet goed voelt door het grote gemis.

     Beantwoorden
 3. mijn vader is op 22 februari jl overleden. 3 weken daarvoor hoorden we dat hij longkanker had. Hij is aan een hartstilstand overleden. Zomaar, boem. Dankbaar dat hij geen lijdensweg heeft gehad, maar zo moeilijk te bevatten dat hij van de aarde is geveegd. Een man die tot kort halve marathons liep, op 75-jarige leeftijd. Nu begint het besef eigenlijk pas dat hij echt niet meer terug komt.
  Lachen mag, plezier maken mag. Geniet van die mooie momenten. En laat je tranen toe, stop ze niet weg.

  Beantwoorden
 4. Mijn vrouw is op 28 april 2016 plotseling overleden aan hartfalen. Haar hart was niet in een goede conditie, ze had in het najaar nog cardiologische onderzoeken gehad, maar dit kwam toch volslagen onverwacht. ‘s Ochtends geef ik haar nog een zoen voordat ik naar mijm werk ging, en toen ik aan het eind van de middag thuis kwam vond ik haar dood op de bank in haar ochtendjas. Ze was opzij gezakt en haar zijkant van het hoofd was al helemaal blauw. Het was te ongelofelijk om er echt van te kunnen schrikken, het was alsof de hele situatie een film was. Toen de huisarts kwam vroeg ik hem: “Wat is er met haar aan de hand?” En toen zei hij: “Ze is overduidelijk overleden”.
  Inmiddels ben ik bijna 2 weken verder, de crematie is geweest en ik ben in een leeg huis met allemaal spullen, foto’s en herinneringen aan haar. Het is nog altijd zo onwerkelijk. 100 kaarten met oprechte deelneming heb ik gekregen, en soms vraag ik me echt af waarom. Aan het eind van de dag van de crematie kreeg ik opeens de gedachte: “de huisarts zal zich toch niet hebben vergist? Dan is die crematie een verschrikkelijke fout geweest die niet mer is terug te draaien”.
  De hele wereld is hetzelfde, en de hele wereld is anders. Ik ben beneiuwd hoe ik het voor elkaar ga krijgen om op een gegeven moment weer aan het werk te gaan. Tot nu toe wil ik alleen maar aan haar denken en over alles praten.

  Beantwoorden
  • 15-04-2014 is mijn man plotseling overleden aan een aneurysma in zijn hoofd nu 2 jaar later vind ik het nog steeds heel zwaar zo maar vertrokken uit mijn ,ons leven! Maar eerlijk is eerlijk ik voel me sterker worden maar het gemis blijft!
   Ik wens je heel veel sterkte !
   Hartelijke groet,
   Carla

   Beantwoorden
   • Mijn man is deze maand op 5 februari overleden. Hij is aan zijn hart geopereerd en dat ging goed. Na 22 uur ging zijn coördinatie achteruit en daarna is het heel snel gegaan. Zijn ogen rolden alle kanten op en een oerkreet was alles . Ik weet niet hoe ik met deze leegte om moet gaan. Gewoon nooit meer zien, horen of voelen. Ik wil geloven dat nooit meer = ooit weer wordt.

    Beantwoorden
    • Dag Kathi,

     Hoe vreselijk voor jou om dit door te moeten maken. Ook ik weet niet hoe ik moet omgaan met het verdriet en gemis. Ik hoop hier hoopvolle verhalen te vinden die me de moed geven om door te gaan.

     Beantwoorden
   • Op 8/09/2018 is mijn man plots overleden ( we waren 42 j gehuwd) , toen we op reis waren in Portugal. (Aneurysma aorta); het was een echte hel, ik heb hem nooit meer mogen zien.
    Het is nu bijna 2 jaar later, ik heb nu een LAT relatie maar ik heb het zo zo moeilijk, ik kan het verlies niet verwerken. Ik wou dat ik mijn liefste man toch nog 1 keer kon terugzien en hem zeggen hoeveel ik van hem hou. We deden alles samen,werkten samen, ik voel me zo verloren. Ik word er depressief van, en doe geen oog meer dicht s nachts. Hoe ben jij erdoor geraakt?

    Beantwoorden
  • Vreselijk zo onverwacht heel veel sterkte. Mijn moeder is 4 mnd geleden ook onverwacht overleden. Ging voor een longontsteking naar het zh maar na een paar dagen hoorden we dat het 2 kanten op kon gaan. 2,5 dag later is ze overleden aan hartfalen. We wisten echt niet dat ze hartklachten had dus ik kon het niet bevatten nog steeds niet. Wat een gemis. Ook ik denk de hele dag bijna aan haar blijf er soms teveel in hangen dan maar dingen doen afleiding zoeken. Veel van me afschrijven. Gesprekken met maatschappelijk werk helpen ook. Maar blijft moeilijk..

   Beantwoorden
  • Dag Henry, ik lees net jouw reactie van vorig jaar. Ben je er inmiddels toch al een beetje overgekomen? Dat vraag ik me echt af. En ik hoop het ook wel voor jou.
   Mijn man Frank (54) is 2 maanden geleden omgekomen in een ongeluk. Hij bracht me naar het treinstation om kwart na 7 om gaan te werken en en kwartier later was hij dood. Waarschijnlijk hartfalen.We waren 25 jaren samen. Hij was (en is) de liefde van mijn leven maar we gingen met ruzie uit elkaar. En nu net dat geeft mij nu nog een extra onbeschrijfelijk rot gevoel. Ik ben intussen bezig met een verhuis en het voelt letterlijk dat ik mijn leven aan het inpakken ben. Ik probeer wel alles netjes te regelen; iedereen vindt me heel erg moedig. Maar ik heb zo’n intens verdriet en vraag me af of dat ooit nog over gaat ?
   Groetjes, Mieke

   Beantwoorden
   • hoi mieke
    ik weet hoe u zich voelt ik heb ook pas mijn man verloren hij was mijn soulmate
    ik denk dat jij je zelf moet vergeven want dan kan je rust vinden
    en mischien voor je intens verdriet kan je iets doen bij voorbeeld gedichten schrijven of iets waar je goed in bent dat helpt met de rouwproces
    ik zelf zing veel om mijn emotie te verwerken
    wij waren 10jaar samen waarvan 7jaar getrouwd
    mijn man is overleden op28-03-2018
    en een geliefde missen is altijd anders
    ik wens je heel veel sterkte en Gods rijke zegen chantal

    Beantwoorden
    • Beste Chantal,

     Gecondoleerd, Ik kan me voorstellen dat zingen helpt. Mijn man stierf 12 april 2017, Na 42 jaar samen zijn. Hij was 65 jaar, zomaar opeens in zijn slaap in de vroege ochtend. Ik heb het eerste jaar elke dag een tekening gemaakt over de dag of over ons leven samen en met de kinderen of over hem.Dat troostte enorm. Ik voelde dat j=hij het zag.
     Nu ben ik in het tweede jaar en kan ik dat niet meer opbrengen, het verdriet lijkt steeds erger te worden. Ik wil je niet ontmoedigen …misschien blijf je wel altijd door zingen. Dat wens ik je toe.
     Veel sterkte!
     Annemarie

     Beantwoorden
     • Beste Annemarie,
      Ik was dit allemaal aan het lezen .Mijn man Bart is ook op 13 april 2017 plotseling overleden aan een herseninfarct en toen van de trap gevallen. Was even bij mijn vriendin koffiedrinken toen ik thuis kwam lag hij daar overleden. 40 jaar getrouwd ik ken Bart 43 jaar . Het lijkt wel dat ik in een cocon zit waar ik niet uitkom wat ik moet doen doe ik maar het liefst doe ik niets. Terwijl wij altijd actief waren. U zegt dat het nog altijd niet beter gaat daar kan ik mij bij aansluiten het valt heel erg tegen. Eerst moet je jezelf terug vinden na 43 jaar is het ons geworden dat is een hele zoektocht want je bent jezelf kwijt en ons is overleden. Ik ben heel dankbaar dat Bart geen ziekbed heeft gehad en dat wij zo lang samen zijn geweest.
      Maar soms denk ik het lukt niet meer alleen.
      Ik durf dit te schrijven omdat u ook aangeeft dat het 2de jaar erger aanvoelde. Het voelt of dat ik faal dat ik nu nog altijd in die cocon zit en zo ongelukkig ben.
      Veel sterkte groetjes Katin

   • Dag Kathi,

    Wat vreselijk voor je,gecondoleerd.Wens je alle sterkte!Ook mijn man is op 16 feb 2020 overleden, wat een gemis, ik ben 53 jaar, voel me jong en fit maar ook zo ongelooflijk verdrietig….
    Marianne

    Beantwoorden
 5. Op 27 april 2016 is mijn echtgenote ‘s avonds totaal onverwachts overleden. Ze viel in de keuken. Ik ben naar haar toe gerend en heb haar hoofd gepakt. Ik zag haar ogen rollen en ze stopte met ademen. Ik begreep al dat ze overleden was. 4 ambulancebroeders gaven het na 40 minuten op en condoleerden me. Ze is 61 jaar geworden, heeft nooit wat gemankeerd en was altijd gezond. We waren bijna 40 jaar getrouwd en hadden toevallig in februari j.l. onze testamenten nog laten opmaken.
  De uitvaartdienst was mooi, voor zover dat mooi kan zijn. Er waren 150 gasten. En dan komt leegte…..
  Eigenlijk weet ik het allemaal niet meer. Rationeel wel, maar ik heb last van heel veel verdriet en kan het niet accepteren. Ik voel me echt ontzettend verdrietig en kan geen kant op. Ook hebben wij geen kinderen, dus ik ben compleet op mezelf teruggeworpen en weet niet wat te doen.
  In mei waren onze verjaardagen en trouwdag, en ja, ook dat kon er nog wel bij.
  Voel me nu eenzaam, verdoofd, geamputeerd en bij na bijna 40 jaar mijn maatje kwijt.
  Op 9 juli is de ballonverstrooiing. Deze heeft ze verdiend. Ik maak alles voor haar af.
  Ik heb haar kist gesloten en haar naar de oven in het crematorium gebracht en ga maar door. Meer kon ik niet meer doen.
  Wat ik nog het allerergste vind is dat ik geen afscheid heb kunnen nemen, geen gedag heb kunnen zeggen en haar niet heb kunnen bedanken voor alle mooie jaren.
  Hoe verder? Ik weet het niet, maar suïcide is wel wat een plaats in mijn hoofd heeft. Eigenlijk is het voor mij wel goed geweest. Het spijt me, ik kan het niet positiever maken.

  Beantwoorden
  • Mijn opa is 12 juni jl overleden, hij was mijn vader soulmate, Mijn beste vriend. Hij was mijn alles. Het gevoel dat u met ons deelt ken ik. Gelukkig heb ik een zoontje van 1 waardoor ik wel moet. Maar ook ik loop wel eens met de gedachten, was het maar over. De stille kilte het zwarte gat, ik vind het verschrikkelijk. Ik ben pas 28 dus ik heb lang niet mee gemaakt wat u heeft mee gemaakt in die 40 jaar. Mijn opa had slokdarmkanker, ik zag hem achteruit gaan maar toch was het plotseling. 29 juni werd mijn zoon 1 en opa en ik gingen ervan uit dat hij nog een proost zou uitbrengen.

   Ik wens u alle sterkte toe.
   Liefs Miranda

   Beantwoorden
  • Op 18 augustus is mijn lieve man ook plotseling overleden. Hij was 62 jaar. Hij was bezig in de tuin, kwam naar binnen en riep nog of ik hem kon helpen. Daarna zakte hij door de knieën en is overleden. De ambulancebroeders hebben ook nog heel lang gereanimeerd, ook in het ziekenhuis, maar hij was overleden. Ik kan het nu na 6 weken ook nog steeds niet geloven. Ik heb nu alleen nog een graf waar ik vaak naar toe ga. Ik heb ook geen zin meer om verder te leven. Zo leeg, zo zinloos zonder mijn lief..

   Beantwoorden
   • Mijn lieve man is nu al 10 jaar dood. Ik vond hem savonds toen ik thuis kwam van mijn werk dood op bed .men zegt je moet het overleven om te verwerken . Maar ik sta ermee smorgens op en ga met groot verdriet savonds nog altijd slapen❤

    Beantwoorden
  • Beste Ted,
   Mijn man is tijdens onze droomreis naar Patagonie op nieuwjaarsdag volkomen onverwacht uit het leven weggerukt door een aneurysma in zijn aorta. Het verdriet was rauw maar het gaat de scherpe kanten verliezen. Ik koester de mooie herinneringen en ga ondanks mijn verdriet verder met het leven. Dat is wat mijn mam zou wllen en dat geeft mij kracht en moed om door te gaan. Maar het valt me zwaar

   Beantwoorden
  • Op 6 november 2016 is ook mijn echtgenote na een ziekbed van 5 weken overleden aan alvleesklier kanker, ze mankeerde daarvoor nooit wat.
   Een vlotte mooie en heel lieve vrouw, waar ik al totaal 47 jaar mee samen was.
   Wij zouden ook in mei 43 jaar getrouwd zijn, en hebben ook geen kinderen.
   Ik voel uw verdriet erg aan, ik herken het volkomen.
   Ze was 62 jaar en pas gestopt met werken, en het grote genieten kon gaan beginnen. Maar dat gaat niet meer door. Ook mijn leven staat volkomen stil, je ziet nu het mooie weer weer begint, iedereen vrolijk fietsen en op het terras zitten. Terwijl ikzelf doelloos door de stad loop, om niet alleen thuis te zijn.
   Ook de eenzaamheid vind ik vreselijk.
   We deden altijd alles met zijn tweeen
   Bij mij komen ook vaak foute gedachten in mijn hoofd. Ik heb wel steun bij een psycholoog, maar dat zijn ook alleen maar woorden.
   Ik heb ook veel aan een paar goede vrienden, maar er vallen ook vrienden af.
   Daar was ik al voor gewaarschuwd.

   Beantwoorden
   • beste Michiel,

    Ik voel net dezelfde wat jij voelt; bij mij is het verlies nog iets recenter (24/1/2017). Ik ben jaloers als ik mensen in de tuin hoor lachen en plezier maken. Mijn man was ook maar 61 jaar en op brugpensioen; ik had nog 7 jaar werken voor de boeg dus veel kansen om te genieten zijn er niet geweest, al vroeg mijn man regelmatig om eens wat meer vrij te nemen op het werk. Nu voel ik me schuldig dat ik dit niet méér gedaan heb maar er is helaas geen weg terug. wij hebben wel kinderen maar het leven voelt even zinloos aan. ik herken het volledig. De tijd lijkt stil te staan en alle uren lijken dagen. En er is werk maar je hebt gewoon geen zin om aan iets te beginnen

    Beantwoorden
    • Beste,
     Ik heb mijn partner op 28 maart ll. moeten laten gaan op zijn lange reis. Gelukkig was ik erbij en zag dat het heel vredig was. En dan sta je daar helemaal alleen. Je soulmate weg, het voelt als geamputeerd. En de samenleving die draait gewoon door en ik ben ben mijn kracht en oervertrouwen kwijt. Je moet je definitie van “vrienden” herzien. Stelt vast dat je je eigen familie bent ontgroeid, want voor gevoelens is er geen plaats. Ik zorg nog voor onze hond, altijd loyaal en blij dat ik er ben. Om mij te beschermen tegen de “botte” opmerkingen van de buitenwereld kom ik buiten de hond uitlaten niet veel meer buiten. Ik heb mij geforceerd om mij aan te sluiten bij de sport hier en vind daarin wat spelvreugde terug en lieve begripvolle mensen. Ik zocht naar een rouwbrief in de omgeving maar die is er niet. Ben “blij” deze groep hier online vandaag te hebben gevonden. Hier herken ik in alle emoties en verdriet dat ik lees, dat ik niet alleen ben met mijn verdriet en dat de worstelingen en de pijn zijn zo herkenbaar..dat geeft me beetje houvast om overeind te blijven Liefs aan allen
     Brigitte

     Beantwoorden
     • Alles is zo herkenbaar 😢. Er zijn dragen dat het gaat maar meestal niet en de mensen zeggen je moet verder, hij zou dat niet gewild hebben. Zij blij dat hij niet heeft moeten lijden want mijn echtgenoot heeft 3 maand ziek geweest lymfeklierkanker. Maar is toch allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt 3 kinderen en een kleinkindje dat hij niet heeft gekend. Je moet het toch maat meemaken om te verstaan. Is bijna 2 jaar nu maar het gaat moeilijker dan ervoor. Hij was 68 ik 63 en we moeten verder maar hoe. Liefs en veel sterkte Pascale

  • Lieve Ted.

   Je bent in een achtbaan van regelzaken gekomen waardoor je geen tijd hebt gekregen om alles bewust qua gevoelens te doorlopen. Neem en gun jezelf de tijd om dit verlies een plek te geven. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en er staat geen tijd voor. Het gemis zal altijd blijven…
   Ik begrijp goed dat het niet meer hoeft en dat het niet meer hetzelfde is of zal zijn zoals voor haar overlijden. Ik kan je ook niet zeggen hoe lang het duurt maar geef het de tijd en je zult zien dat het allemaal wat zachter wordt. Nooit hetzelfde maar zachter. Vanaf daar kun je hopelijk langzaam maar zeker weer de zon zien gaan schijnen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
   Verder wens jou en iedereen veel sterkte met hun verlies.
   Liefs Esther

   Beantwoorden
  • Beste Ted, Kijk niet te ver vooruit. Daar maak jij je zelf niet blijer mee. Kijk wat jij nu voor jouw vrouw gedaan hebt. Je hebt met alle liefde de crematie en alles wat erbij hoorde goed geregeld. Daar mag je trots op zijn. Ga er van uit dat jouw vrouw waar die ook is De duim op steekt en zal zeggen “Goed gedaan TED”. Je schrijft dat je thuis foto’s en andere spullen hebt die aan jouw vrouw doen denken. Laat alles staan zo als het erbij staat. Verdriet doet heel veel pijn. Door alles weg te doen in een keer daar zal je spijt van krijgen. Op 12 oktober 2017 is plotseling mijn vrouw overleden. ‘s Morgens voor de operatie nog gepraat . Toen ging mijn vrouw Wilma nar de O.K. . De verpleegkundige of de arts zou mij bellen.
   Kreeg ‘s Middags een bericht van uw vrouw is op de uitslaapkamer goed bij geweest Daarna is uw vrouw in coma geraakt. Ben er heen gegaan. De artsen vertelde dat als iemand in coma was. Artsen hebben een foto gemaakt van de hersenen. Bleek dat er links een ernstig hersen infarct was/is . Wij geven uw vrouw twee weken want het kan goed zijn dat uw vrouw er goed uitkomt. Wij hebben gepraat mocht er een complicatie bij komen Dan zal mijn vrouw een kastplantje worden. De neuzen van ons stonden naar de zelfde kant. Twee dagen later waren er foto’s gemaakt . Blijkt dat er aan de linkerkant opnieuw een bloeding/vocht vrij kwam en dat het een enorme druk geeft en geen houdbare situatie . Heb de goede keus gemaakt. Mijn vrouw heeft nog een paar uur geleefd. Wij hebben geen afscheid van elkaar genomen. Graag of liever Ted jouw vrouw is trots op jou. Als je aan DE VROUW VAN JOUW LIEFDE DENKT .Wees trouw aan haar pak voorzichtig heel voorzichtig je leven op . Ik weet het doet veel pijn. Veel sterkte TED

   Beantwoorden
  • Ik kan het zo goed begrijpen,heb ook zoiets meegemaakt,
   Ik ben maar aan het zoeken wat ik kan doen om de leegte op te vullen,
   Ik weet je zult het zelf moeten doen,ben nou aan het overwinteren,onder
   Mensen van ons leeftijd en het zonnetje help ook
   Sterkte

   Beantwoorden
  • Ik begrijp je helemaal mijn man is op 25 juni 2018 overleden in de tuin van onze zoon hij was aant werken aan tuinhuis in op bouw terwijl zij op verlof waren hij wilde ze verrassen maar het noodlot sloeg toe toen hij met de slijpschijf in zijn lies raakte de slagader was over hij is in mijn armen doodgebloed wij waren 43jaar heel gelukkig getrouwd onze schoondochter was op dat moment zwanger van tweede kind maar is twee weken na het overlijden van mijn man dood geboren op 7m

   Beantwoorden
  • Dag Ted, ik lees nu jouw bericht van 2016 en vraag me af en hoop ook dat het nu beter met je gaat?Ook ik ben afgelopen feb 2020 mijn allerliefste man vrij plotseling verloren, hij was nog maar net 53 jaar…ik probeer nu per dag te leven want durf niet na te denken over een toekomst…Wat een verdriet!
   Marianne

   Beantwoorden
 6. Dat moet je echt niet doen afscheid nemen van dit leven, ik heb dat ook weleens gedacht na het op veel te jonge leeftijd (66)overlijden van mijn man maar ik ben blij zoals het nu gaat het blijft zwaar maar ik geniet nu 2 jaar later ook weer , heb wel veel gepraat met lotgenoten en hulp gezocht bij een psycholoog,
  Wil je me mailen prima ik heb me rot gezocht na een site voor lotgenoten!
  Maak er een mooie uitstrooiing van mijn man heb ik uitgestrooid achter in de tuin dat was wist ik zijn wens, STERKTE!
  Hartelijke groet van Carla

  Beantwoorden
  • de bovengenoemde gevoelens herken ik, loop hier ook mee rond! mijn man is ook uit mijn leven gerukt , net 65 jaar, 44 jaar getrouwd, en pats een hart stilstand, ik was even boven, kom beneden en weg! dit is nu 4 maanden geleden en in plaats van makkelijker word het steeds moeilijker heb ik het gevoel. Het hoeft allemaal niet meer, en dan ben ik weer boos op mezelf omdat ik zo reageer, heb lieve kinderen en kleinkinderen, en ik zie aan de reactie van Carla dat het inderdaad heel moeilijk is om dit een plaatsje te kunnen geven. voorlopig sta ik stil of nog erger gevoel dat ik achteruit rol. Het onwerkelijke, geen afscheid kunnen nemen is zo zwaar. ik weet nog letterlijk de woorden die we tegen elkaar gezegd hebben net voor het overlijden, niet wetende dat het de laatste woorden zouden zijn. Gelukkig was het een fijn gesprek, dat is dat is een klein houvast.

   Beantwoorden
   • Dag Ank,
    ik hoop dat er genoeg mensen om je heen zijn om te praten, praten praten en nog eens praten je gevoel kwijt kunnen dat vond en vind ik nog steeds fijn al kan niemand echt voelen waar je doorheen moet wel diegene die ook iemand hebben verloren!,
    Maar plotselinge geen afscheid hebben kunnen nemen ik voel met je mee ik vind dat nog steeds moeilijk, ik weet het een ziekbed is ook zwaar maar plotseling……zoveel jaren samen ook 44 jaar ‘n kus dag tot vanavond en dat was het je bent onzichtbaar geamputeerd zo voel ik dat!
    Sterkte wens ik je
    hartelijke groet van Carla

    Beantwoorden
  • Hallo Carla.
   Uit je reactie begrijp ik dat je precies weet wat ik momenteel doormaak. Ik dank je voor je begrip en medeleven. Op 9 juli is de ballonverstrooiing geweest en dat was heel mooi. Ik heb Tineke de vrijheid gegeven die ze altijd had en meer dan heeft verdiend. Maar ja, de leegte die blijft en ik weet niet of ik daar verder mee wil. Je bent alleen met wat je ook doet. Wij hebben geen kinderen, dus ik ben volledig op mezelf teruggeworpen. Daarmee bedoel ik niet dat ik zielig ben of zo, integendeel. Maar hoe het verder moet weet ik werkelijk niet. Ik probeer nu alleen maar om te overleven. Tineke was in feite alles voor mij. Zelf zei ze altijd dat ze zich een prinsesje voelde. Zij werkte nog, ik niet meer, dus ik deed het huishouden zodat als ze na 4 dagen weekend had, ze dat ook werkelijk had. Ze hoefde dan ook werkelijk niets meer te doen. Op zondagen maakten we leuke ritjes en gingen dan ergens lunchen. Dat vond ze leuk. Wij hadden het goed met elkaar en dat benoemde Tineke ook. Op de zondag voor haar overlijden zei ze nog “wat hebben we het toch goed met elkaar”. En dat was zo. Ik ben meer dan 40 jaar blij met haar geweest en ze is het allerbeste wat mij kon overkomen. Maar nu………. eigenlijk hoeft het niet meer eigenlijk, maar dat wist je al. Groetjes.

   Beantwoorden
   • Hallo Ted ,

    Ik was weer eens op de site aan het kijken en vroeg mij af hoe het met je gaat! Zwaar hé!
    ik ken je niet maar we weten wel van elkaar wat we doormaken en waar we doorheen moeten of willen om door te gaan en dat is heel hard werken ,het doet zó zeer en kost héél véél energie, ik ben al iets verder maar soms op de gekste momenten denk ik nog: is het echt zie ik je nooit meer!, geen afscheid kunnen nemen is zo anders dan een ziekbed ,zo wie zo is ieder gemis en afscheid verschillend maar dat plotselinge…… sterkte verder en wil je mailen! , ik beantwoord zeker je kunt elkaar daarin steunen ! Hartelijke en warme groet van Carla

    Beantwoorden
   • Ted
    Ik weet hoe het voelt en is Ik verloor mijn lieve man nu tien jaar geleden Ik vertrok smorgens om5uur om te werken op auto salon Gaf hem een klinkende zoon zei het eten staat in microgolfoven tot deze nacht schat zal laat zijn !!!Ik kw thuis om2 uur snachts en vond mijn lieve schat dood op bed!!!Iedereen zegt je hij heeft niet afgezien maar niemand voé de pijn het niet meer kunnen afscheid nemen niets meer kunnen zeggen het is of je adem wordt afgesneden ….alles rond u is plots leeg staat stil En ja ted dit is nu nogaltijd zo.Ik probeer verder te leven Ik sta op met mijn schat en ga slapen met mijn schat en ja dat zal zo blijven tot ik er zelf nimeer zal zijnIk denk altijd terug aan de dag dat ik hem daar zo vond zijn woorden die hij àijd zei Ik heb schrik om te sterven !!!En dat hij dus alleen was en heel veel schrik heeft gehad terwijl hij daar heel alleen zonder hulp lag te sterven dat doet mij alle dagen nog pijn dat ik er niet was voor hem te helpen !!!ik wens je veel sterkte en moed❤

    Beantwoorden
    • Beste allemaal
     Ik begrijp wat je voelt en bedoelt. Mijn man is plotseling op 14 juli 2019 aan hartstilstand overleden. Geen afscheid geen lieve woorden. Het is een amputatie die door je lichaam snijdt. Ik vraag mij af of ik nog verder kan zo alleen.
     Iedereen geeft je raad . Je moet niet thuis blijven, probeer weer het gewone leven op te pakken. Dat laatste wil juist niet ik mis mijn man in alles.
     Ik zoek ook steun door gesprekken en juist hard te werken . Als je van te voren zou weten hoe groot dit verdriet zou zijn zou je vluchten.
     Ik lees heel veel uit rouwverwerking boekjes. Dat geeft mij het gevoel niet alleen te zijn met mijn verdriet.

     Beantwoorden
  • Dag Carla,

   Hoe gaat het nu met je? Ik heb echt nood aan bemoedigende woorden en als ik jouw reactie lees, geeft me dat wel wat hoop dat het ooit wel beter gaat. Vaak voelt alles zo zwaar aan dat ook ik overweeg om ermee te stoppen. Hij zou dit niet gewild hebben maar samen oud worden en samen sterven was het plan, dat ons jammer genoeg niet werd gegund.

   Beantwoorden
   • Dat moet je zeker niet doen Tini!
    Ik ben ook weduwe geworden ,mijn man had kanker maar zijn overlijden was veel vlugger dan men had voorspeld, bovendien wou mijn man niet praten over wat als…wij hebben geen afscheid kunnen nemen, na een een zo gezegde kleine ingreep lag hij aan de beademing en 10 dagen later werd hij gesedeerd, we hebben niets meer kunnen zeggen tegen elkaar, niet kunnen knuffelen want al die kabeltjes, slangetjes …
    Een hel…. ik heb dikwijls aan de dood gedacht nu 15 maanden later soms nog hoor …. maar ik ga dan de natuur in , en dat brengt rust . Ik ben eenzaam , je mag me altijd contacteren , erover praten kan opluchten, hetzelfde meegemaakt hebben is een goede basis want de meeste mensen begrijpen je niet omdat ze zo’n vreselijk verlies niet kennen. Veel moed en misschien tot horen Inge

    Beantwoorden
 7. Mijn mama is plots overleden op 2 april was dit. Ze was net met pensioen en net 3 weken verhuisd om dichter bij mij en haar kleinkind te kunnen wonen.plots tijdens haar eerste wandeling door de buurt is ze omver gereden..ik kan het echt nog niet vatten..ik ben nu op reis met mijn man en mijn zoon en mijn schoonouders..en EERLIJK,ik zou het liefst in mijn eigen huis willen treuren..het is al 3 maanden geleden..mijn schoonouders betalen hier ALLES,maar ik kan er echt niet van genieten..voel me zo ondankbaar..ik kan ook zo weinig verdragen..ik haat het zo hard,ik heb geen vader en voel me zo alleen..kent er iemand een lotgenotengroep in gent?

  Beantwoorden
 8. Mijn man is op 1-6-16 plotseling overleden op 55 jarige leeftijd aan hartfalen. Nooit klachten gehad of uitte zich daar niet over. Wij hadden allerlei 50 plus plannetjes. Hielden can fietsen en gingen regelmatig weekendjes weg. We hadden het heel goed samen. Nadat we uit eten waren geweest in het restaurant waar onze dochter werkt, zijn we fietzend naar huis gegaan. Thuisgekomen werd hij niet goed en een kwartier later blies hij zn laatste adem uit. Na 51 minuten reanimeren werd hij dood verklaard! Onbeschrijvelijk wat we moeten doormaken hier. En het wordt maar steeds erger. Ik voel me zwaar gestraft en wil soms ook niet meet verder!! Heel herkenbaar dus! Ik merk wel dat er vrienschappen ontstaan en verdwijnen maar ik grijp alkes met beide handen aan wat op mn pad komt. Meer om te overleven dan er zin in te hebben. Het liefst drink ik een fles winn leeg en verstop me in mn bed. Iedereen heel veel sterkte!

  Beantwoorden
  • Mijn lieve partner is ook plots overleden,hij was 56 jaar oud. Op 1 september. Voelde zich enkele dagen niet goed. Gewoon wat koorts. En de nacht van 1 september is hij naast mij plots overleden. Heb nog proberen reanimeren maar het heeft niet mogen baten. De hulpdiensten zijn ook nog 45 minuten bezig geweest. Maar ik wist al dat hij overleden was toen ik het probeerde. Het is nu één zwart gat. We hadden nog zoveel plannen. En nu is er alleen maar leegte. Het wordt ook stil rondom mij. De eerste weken zie en hoor je veel mensen. Het is moeilijk om het gewone leven terug op te nemen. Het is inderdaad gewoon overleven.Het is alsof je alles terug moet aanleren. Er zit een groot gat in mijn hart. Het gemis is enorm. Weet soms niet hoe het verder moet. Sterkte aan iedereen.

   Beantwoorden
   • Ik kwam toevallig in contact met deze site. Mijn man is ook onverwacht overleden in het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor leverproblemen. Hij stond op de wachtlijst voor een levertransplantatie maar op maandagmorgen werd hij onwel en suf en niet meer aanspreekbaar. Blijkbaar had hij een septische shock gekregen, een algemene bloedvergiftiging die al zijn organen heeft stilgelegd en de volgende morgen was hij overleden, zonder nog bij bewustzijn geweest te zijn. Zondag vertrek je nog met een goed gevoel uit het ziekenhuis en de volgende middag krijg je de melding dat hij op intensieve zorgen ligt en de kans op overlijden reëel is; heel onwezenlijk allemaal. Het is nu acht weken verder en ik kan het nog niet bevatten; alle dagen die beelden van al die machines op intensieve en het besef dat hij er nooit meer zal zijn; hij was pas 61 jaar geworden. Alle uren lijken dagen en mijn leven lijkt momenteel zinloos zonder hem, ook al heb ik 4 prachtige kinderen en 5 kleinkinderen. niets boeit me nog

    Beantwoorden
   • Begrijp dit heel goed.
    Ik vond mjjjn man overleden op de bank waar hij
    Met haast, na twee trappen, naar toe was gegaan om zijn Spaanse soap te zien.
    Zijn, te, zware boodschappenkar stond beneden en ik bracht die boven en vond hem.
    Hij voelde nog warm aan…na proberen te beademen en reanimeren en 1q2 die kwam werd hij in het VU Amsterdam later overleden verklaard.
    Nu is het stil, leegte en tranen..soms hysterisch huilen en roep ik zijn naam.
    Iets knijpt een paar keer per dag mijn keel dicht en wil ik het uitschreeuwen van verdriet.
    Alle plannen…hij was pas 69..nieuwe huis dat we wilden kopen in Spanje…samen daar oud worden…alles is kapot. Mis hem zo vreselijk…hij was mijn zon, mijn leven, mijn geluk..nu is het leven overleven geworden.

    Beantwoorden
  • zo herkenbaar, ook mijn man is letterlijk bij mij weggerukt en we hadden het zo fijn saampjes
   Eindelijk klaar met opvoeden jongste uit huis ,vakanties, uitjes ,lunchen concerten we mochten er maar een half jaar van genieten 51 jaar jong door een hartaanval ,wat was ik bang toen hij me nog riep en ik niks meer kon doen reanimeren ken ik niet maar ik heb het geprobeerd , ik hoorde dat hij zijn laatste adem uitblazen onder mij… alleen maar gillen en roepen een paniek sanario , IK lees dat veel lotgenoten hun partner/… met hun ogen heb zien draaien ,wat ik ook heb gezien en eerst dacht dat ik mij dat had ingebeeld
   zit je dan alleen in een groot stil huis …. na 8 weken … ook ik drink het liefst een fles wijn leeg voor slapen gaan want wat heb het nou nog voor een nut …. na 35 jaar samen zijn in een klap plots over en uit …..

   Beantwoorden
 9. ted
  gecondoleerd en sterkte
  jij zo onverwacht alleen. ik toch ook onverwacht alleen
  we wistenwel dat mijn ging sterven , maar niet zo snel[te snel] en ook dan geen afscheid
  maar wanneer neemt een mens afscheid? en hoe vaak zeg je dat je blij bent met de ander?
  nooit genoeg dus
  je gevoelens van niet meer willen leven deel ik volledig, ik heb mezelf de taak gegeven alles af te ronden en daarna hoeft t niet meer
  sterkte

  Beantwoorden
 10. Lieve mensen,

  Wat een herkenbare verhalen en gevoelens. ook in ons gezin, op 3 februari 2013 kregen wij het vreselijke bericht dat mijn liefste, en de vader van onze kinderen door een hartstilstand was getroffen. 56 jaar jong,ik was op weg naar Schiphol om hem op te halen na zijn reis ( dat was zijn werk) van 9 dagen. Waar je dan in terecht komt is onbeschrijfelijk en niet te bevatten. Maar zoals jullie allemaal, je moet door, regelen enz enz. Naar het buitenland identificeren, terughalen naar huis. Geen tijd om te denken en te voelen.
  Steeds heb ik gedacht ik red het wel, maar nu na drie jaar wordt het echt niet gemakkelijker. Ondanks alle mooie dingen en momenten, de 9 daagse rondreis die we als gezin hebben gemaakt om de as uit te strooien in Ierland , Het gemis en de eenzaamheid lijkt steeds groter te worden.
  Ook al heb ik ook wel eens de gedachten, van mij hoeft het niet meer, de wetenschap wat het verlies van hun vader met de kinderen heeft gedaan zal ik deze stap toch niet maken. Dat mag ik ze niet willens en wetens aandoen.
  Ik heb gelukkig hulp ingeroepen en dat houdt me meestal op de been. Ik wens jullie allemaal heel veel kracht toe. vertel je verhaal en zeg ook maar eens dat het niet goed met je gaat. zeker wel dat er iemand in je omgeving is die bij je durft te blijven en niets hoeft te zeggen, maar je woordeloos steun en liefde geeft.

  Lieve groet, MJ

  Beantwoorden
  • Heel veel sterkte , veel te jong maar daar wordt niet naar gevraagd! Niet er uit stappen hoor dat heb ik ook weleens gedacht in mijn diepste wanhoop maar dat kan ik mijn kinderen niet aandoen Henk mijn man zou héél boos zijn als hij dat op een of andere manier weet!
   Deze site is TOP zoveel herkenning en je verhaal kwijt kunnen dat is zo fijn!

   Groeten van Carla

   Beantwoorden
 11. Ik heb onlangs maandag 14 november mijn beste vriend moeten afgeven, hij was nog maar 28 jaar en is plots overleden aan een hartritmestoornis.

  Altans was hij vrij gezond en een vrolijk, zachtaardig iemand. De afgelopen dagen zit ik er vrij diep in, weet geen raad voor mezelf en ook zijn ouders, ze waren altijd zo goed voor hem. Op de dienst aankomende zaterdag zal ik voor hem mijn tekst lezen dat recht uit mijn hart komt.

  Jammer dat ik geen afscheid had kunnen geven. Het enig dat ik nu weet is dat ik mij rot voel,verdrietig, boos,…. Het leven is zo oneerlijk!!

  Beantwoorden
  • Hallo Leroy ,
   Mooi en dierbaar dat je een memoriam hebt gemaakt en voorgelezen dat zal je zeker een heel goed gevoel en troost hebben geven! Super hoor want dat is niet gemakkelijk !

   Hartelijke groet,
   Carla

   Beantwoorden
 12. Op 4 april 2016 kreeg ik ‘s nachts om 2.30 uur een telefoontje van mijn moeder dat mijn broer in het ziekenhuis lag. Ik dacht eerst dat het over mijn vader ging en bedacht: okay, mijn vader is dood. Vervolgens heb ik 3 x na moeten vragen over wie het nou ging; mijn vader of mijn broer. Het bleek mijn broer….. eerst bedacht ik nog; een ongrluk met de auto. Maar toen zei mijn moeder dat ik geen haast hoefde te maken…….ik ben gelijk naar het ziekenhuis gegaan en in de regelmodus over gegaan. Ik zal jullie verder de details besparen maar heb zoveel moeite dat hij zo uit het leven is weg gerukt, zonder enig teken en achteraf ook zonder reden: ze hebben geen oorzaak kunnen vinden! Ik kan hier geen rust in vinden! Maar heb ook het gevoel dat niemand mij hier mee kan helpen.

  Beantwoorden
 13. Lieve mensen
  Jullie verhalen. Ik lees ze en denk oei we zitten allemaal mee.
  3 november een telefoontje van mn zus in Engeland. Pa was ziek. 82 maar toch. Voor hem kwam de einde zacht gewoon (als je gewoon mag zeggen) ingeslapen. Ik zou samen met mijn dochter naar York gaan voor de crematie maar toen kwam nog een telefoontje. Mn schoonzoon ma schrik niet. Onze dochter vocht tegen de rot kanker en was net klaar met haar 2e behandeling. Was nu flauw gevallen. De diagnose was snel en bitter hard hersentumor. Wat ging het snel en vrijdag is ze gecremeerd. 2 geliefde binnen een maand. Ik zit met zoveel pijn tranen en ellende. Onze schoonzoon ook. 2 dochters 10 & 8. Mijn man heeft ook hels verdriet.
  Ik heb ook mijn baan verloren mijn minste zorg.
  Niets kan mij schelen. Ik wil de klok terugzetten maar kan niet. Moet verder. Tranen in overvloed. Vragen en geen antwoorden.
  Ik probeer nu zachtjes de draad weer op te pakken maar in alles schuilt verdriet. Ooit zal het een plekje krijgen hoop ik maar zover durf ik niet te denken…..

  Beantwoorden
 14. Beste allen,

  Ik lees veel treurige verhalen, met gevoelens erin die ik helaas herken. Ook ik heb mijn verhaal. Ik ben 11 oktober mijn moeder verloren. Een maand eerder heeft ze een herseninfarct gehad, waardoor ze verlamd raakte en niet kon communiceren. Na onderzoek kwamen ze erachter dat ze een sarcoom in haar baarmoeder heeft die uitgezaaid is. Vanwege het infarct is levensverlengende behandeling niet mogelijk en moeten we wachten op de dood, twee weken lang. Wij wisten in die twee weken dat het eraan zat te komen, en hebben daarom haar uitvaart op een zo mooi en persoonlijk mogelijke manier kunnen regelen. Toch is er die onzekerheid. Niet kunnen communiceren is verschrikkelijk. Dagelijks zie je iemand zwakker worden, iemand die net voor de tweede keer oma was en nog vol in het leven stond.

  De eerste weken voelde ik me verdoofd. Omdat mijn moeder alleen was hebben mijn broers en ik alles moeten regelen. We zijn nu nog bezig met de verkoop van het huis, daarna zijn alle materiële zaken afgehandeld. We zaten in een soort roes waaruit we nu langzaam ontwaken. Eerst met het leeghalen van het huis, alles roept herinneringen op..

  Het voelt alsof ik stil sta. Op een doodlopend punt. Voor me is een afgrond, en die moet ik vermijden. Ik weet nog niet hoe, maar dat moet ik overwinnen. Ik moet verder, want dat is wat m’n moeder zou willen. Alleen, hoe? Het is bijna kerst, maar dit is het eerste jaar waarin ik geen kerstgevoel heb.

  Mijn emoties worden wel minder heftig als ik op werk ben. Ik heb daar het gevoel dat ik niets voel. Ik lach wel, maar voel geen vreugde. ik zou willen huilen, maar het lukt me niet. Alleen als ik bij het graf ben, dan kan alles eruit komen, en dan ontspan ik me volledig. Dan kan ik praten tegen m’n moeder. Ze geeft geen antwoord, maar ik weet dat ze het hoort en bij mij is.

  Beantwoorden
 15. 8-12 2016 is me vader plotseling overleden hartstilstand me wereld storten in wat hield ik van die man en nou bijna 7 weken later is me wereld nog in gestort ik kan niet praten over me vader zonder tehuilen en ondanks hy 83 was en een heel mooi gelukkig leven heeft gehad met me moeder

  Beantwoorden
 16. Hoi iedereen..
  wat een herkenbare gevoelens..
  ons mama is op 21/9/2016 heel plots van ons weggerukt. Hartinfarct op de verkeerde plaats, op het stukje hart dat ervoor zorgt dat je “elektriciteit” wordt rondgestuurd…. slechts 61 jaar mocht ze worden. Net terug van vakantie..
  ondertussen is het dikke 4 maanden geleden maar ik voel me zo slecht.. zo schuldig, zo eenzaam.. ik mis haar zo.
  Weet echt niet hoe ermee om te gaan. Zoveel gevoelens, zoveel verdriet.
  Papa is er al 12 jaar niet meer, nog geen 40 en “wees”.
  Kon ik de tijd maar terugdraaien en laten stilstaan….

  Beantwoorden
 17. Lieve allemaal
  Allemaal herkenbare gevoelens zoveel verdriet.
  Ik heb in 2016 m’n man verloren aan een fatale hartaanval ook zonder afscheid te kunnen nemen.
  Het voelt of je zelf ook ophoud met leven m’n man was 70jr we waren 47jaar samen.En er wordt van uitgegaan dat je gewoon verder leeft ,dat is zo moeilijk je zakt soms helemaal in een depressie weg en zou je het liefs willen dat het voor jezelf ook stopt.Maar ik lees dat ik niet de enige ben die er zo over denkt hopelijk wordt het ooit beter.Het geeft troost dat je niet de enige bent .Veel sterkte allemaal .

  Beantwoorden
  • Corrie , 26 april 2017
   Mijn man op 9februari 2016 binnen 3weeken overleden aan acuteleukemie .
   Kan er moeilijk mee omgaan steun van kinderen en kleinkinderen .
   Maar het gemis is zo intens .
   Het samen zijn is weg voor mij is de glans er af .

   Beantwoorden
 18. April 2016, 1 dag voor zijn 50e verjaardag, kreeg mijn vriend heel onverwacht een hersenbloeding. Na maanden van revalidatie kon hij in september terug aan het werk: hij leek wonderwel hersteld te zijn. In niets aan hem zag je dat intussen een verdomde tumor nog steeds sluimerde. Ook de artsen konden toen nog niets zien. Hij was voor ons gewoon terug de oude.

  Een controlescan op 21 december bracht ons het minder goede nieuws, alhoewel hij het steeds is blijven minimaliseren, wellicht om met dit gegeven zelf ook verder te kunnen en ook om mij niet al te ongerust te maken. We waren sinds januari wel bezig met de nodige stappen te zetten om dit verder te laten onderzoeken/behandelen en waren intussen al tot in Gasthuisberg-Leuven geraakt bij een gespecialiseerde prof. neurochirurg. Dat gaf ons hoop. Onze eerste afspraak in Leuven hadden we recent op 1 februari en de volgende afspraken in het stappenplan lagen al vast. Zo ver zijn we helaas niet geraakt.

  Een onverwachte, nieuwe bloeding, amper 2 dagen later, heeft roet in het eten gegooid. De druk in zijn hersenen was door die bloeding zo groot geworden dat het levensbedreigend was. Hij is toen ook vrijwel meteen in een coma gevallen. Een spoedoperatie kon helaas die extreme druk ook niet wegnemen en hij werd hersendood verklaard.

  Hij lag dan aan een beademingsmachine … eigenlijk te wachten tot zijn hart het begaf. Hij was echter nog jong en in goede conditie waardoor zijn sterke hart lang bleef strijden, tegen beter weten in. Heel dapper van hem! Iets voor 15u de dag erna, op 4 februari 2017 is hij dan toch rustig kunnen gaan. Al die tijd heeft hij gelukkig totaal niet afgezien. Door zijn comateuze toestand heeft hij van dit alles gelukkig ook niets geweten. Dat gegeven is voor ons heel belangrijk.

  Ik troost mij nu met de gedachte dat geen enkele mens een dergelijke heftige bloeding zonder ernstige gevolgen kan overleven. Hij zou absoluut niet als een plant willen geleefd hebben. Hij wou nooit iemand tot last zijn en zou in die situatie dus uiterst ongelukkig geweest zijn. Het is wellicht dan beter zoals het nu is. Uiteraard mis ik hem ontzettend. Het idee dat hij hier thuis nooit meer zal binnen wandelen is zo onwezenlijk.

  De begrafenis is intussen achter de rug. Het was een ‘mooie’ dienst met heel wat persoonlijke getuigenissen, aldus de vele aanwezigen. Familie, vrienden, collega’s waren massaal gekomen om afscheid te nemen. Iedereen was geschokt door het plotse overlijden. Het doet wel deugd om op die momenten zoveel steun te krijgen, maar ik weet ook dat dat de komende weken en maanden zal minderen. Het leven gaat voor iedereen immers gewoon verder.

  Ook ik moet met al mijn verdriet op een of andere manier proberen de draad weer op te nemen. Terug gaan werken en zo mijn zinnen wat verzetten, helpt wel, maar daarnaast zijn er de vele momenten van leegte. Je wordt ook dagelijks geconfronteerd met dat gemis. Niet enkel het feit dat hij er fysiek niet meer is, maar het gemis van alles wat je samen deed: de vele gesprekken, de plagerijen … ja, zelfs gewoon het boodschappen doen. Alles is nu anders. Ik moet terug alleen verder.

  Het is allemaal zo snel gegaan. “Waarom”, was de vraag die bij iedereen rees? Zo jong nog. Het lijkt allemaal nog zo onwezenlijk en ook absoluut niet eerlijk! We hebben ook niet echt afscheid kunnen nemen. Het is ook ontzettend zwaar voor zijn 2 zonen. Ze zijn amper 20 en 22 en moeten eigenlijk nog aan hun leven beginnen, zonder hun papa nu dus. Ook zij hebben hem niet meer kunnen spreken.

  Na heel wat jaren allen te zijn geweest, had ik in hem de man van mijn leven gevonden. Ik wilde samen oud worden met hem en weet dat dat ook zijn diepste wens was. 3 jaren kregen we uiteindelijk samen, 3 luttele jaren maar en veel te snel voorbij. Ik wil ze koesteren, één voor een, met all mooie herinneringen. Alleen is dat nu soms nog heel pijnlijk. Soms toveren die herinneringen een glimlach op mijn gezicht, maar ook even vaak barst ik in tranen uit.

  Ik vind het vooral ook zo ontzettend jammer voor hemzelf. Hij had nog zoveel dromen en plannen. Daar is nu plots een einde aan gekomen. Het is zo oneerlijk. Hij verdiende veel beter. Hij, die er steeds was voor anderen, hij die in stilte genoot, hij die gewaardeerd en graag gezien werd op zijn werk en erbuiten, … hij die in die korte tijd mij zoveel gegeven heeft. Bedankt, lieve schat!

  Beantwoorden
 19. Mijn echtgenote is vijf dgen geleden , plots overleden terwijl we s’ochtends bij het ontbijt nog plannen maakte, viel ze achterover terwijl ze het middageten klaar maakte, ik heb het heel moeilijk, het ene moment zou ik graag zo snel en zo ver mogelijk vluchten, en vijf minuten later wil ik gewoon veilig thuis en alleen zijn, ik voel mij leeg en moe vanbinnen, als een boek dat uitgelezen is en ik maar niet kan sluiten, ik heb angst voor de toekomst ga ik het wel kunnen redden? Dit is heel erg, ik spreek ook verwarrende taal, dit is echt niet normaal, je kan het niet plaatsen.

  Beantwoorden
 20. We zijn vandaag 8 dagen verder , deze dagen werd ik geleefd, het was hectisch iedereen om je heen de stress en weet ik veel, ik woon ook op 1500 km ver van onze dochter, die vandaag weer naar huis vertrok ze heeft haar gezin en moet nu ook weer verder. Mijn dagelijks leven is zo plots aan flarden gescheurd, maar ik moet nu trachten een aangepaste versie te vinden om verder te gaan. Iedereen zegt veel een geeft goede raad, maar ik ben de enige die weet hoe ik me voel en ik moet een aangepaste versie vinden van mijn dagelijks leven. Of iedereen dat goed of leuk zal vinden weet ik nog niet maar ik wil me weer goed gaat voelen. ik denk dat ik dat recht heb.

  Beantwoorden
 21. Ondertussen is het ies meer dan twee weken, ik ben in elkaar gestort en krijg medische behandeling, ik begin overdag alleen thuis t ezijn bij avond en nacht echter wil de dokter da er iemand bij me is , gelukkig heb ik een goeie vriend hier, vandaag heb ik het och opgebracht zelf eten klaar e maken, ook al smaakt het niet alleen ik moet verder.

  Beantwoorden
 22. Ik heb vele berichten gelezen en besef dat mijn leed van mij is maar toch sta ik er niet alleen voor. Jullie hebben allemaal een groot gemis van een dierbare. En dat spijt me enorm. Ik voel iedere traan. Mijn papa is afgelopen 22 februari jl. Plotseling Overleden in bed aan een acute hartstilstand. Ik ga even liggen. Dat waren zijn laatste woorden. Nooit eerder ziek geweest. Dit is een pijn die tot aan me ziel reikt en ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Had ik nog maar 5….4…seconden met hem om te zeggen dat ik van hem hou. Ik heb niks meer tegen me vader kunnen zeggen en ben achter gebleven met een gebroken hart. Een deel van mij is verloren gegaan en ik zal nooit meer hetzelfde worden. Het liefst schreeuw ik me longen uit het lijf maar ik moet blijven functioneren voor me kleine kinderen. Me vader had dit niet voor me gewild. Maar het is zo moeilijk. Ik verwaarloos me eigen gezondheid. Het besef is er en dan weer niet. Een achtbaan met emoties. Ik wens jullie allen heel veel kracht en sterkte toe met jullie verlies.

  Beantwoorden
 23. Mijn man is drie dagen geleden aan een hartstilstand overleden, in zijn slaap. Ik heb het niet eens gemerkt. Vond hem na het thuiskomen van mijn werk in bed alsof hij sliep. Hij heeft het zelf niet gemerkt. 67 was hij en na een leven van hard weken eindelijk bezig met afbouwen naar het pensioen. Vele plannen hadden we gemaakt. Eindelijk de tijd voor dingen die wij leuk vonden. We waren al meer dan 6 jaar niet op vakantie geweest omdat mijn bejaarde moeder bij ons woonde. Zij was een vlotte unieke vrouw van 94 die op internet rondscharreld, maar kon niet alleen gelaten worden. Op 12 november jl, dus 4 maanden geleden is zij plotseling overleden door hartfalen.

  In 4 maanden tijd ben ik wees en weduwe geworden. Het is voor mij niet te omvatten. Ben bang voor de leegte vòòr mij. Mijn man was mijn maatje, mijn grote liefde en dat was na 34 jaar samen alleen maar meer geworden. Ik hoop dat ik eens weer zin aan mijn leven zal kunnen geven, maar nu lijkt het allemaal een onwerkelijk nachtmerrie………

  Beantwoorden
  • Inderdaad ik begrijp je maar al te goed, mijn vrouw is iets meer dan 3 weken overleden, ik voel het aan als een straf omdat we te gelukkig waren, het is echt onmenselijk di epijn die ik ervaar, s’morgens hadden wij ook nog de mooist eplannen gemaakt, en s’middags bleef er niets van over.Ik voel me zo nutteloos, en steeds die zelfde vraag voor wie voor wat moet ik nu nog.De ene dag gaat het wat beter dan de andere, maar doorgaans gebeurd er wel iets dat je er aan denkt. en dan is het om zeep.

   Beantwoorden
   • Gelukkig zijn is niet gebonden aan straf. Waarom zou je niet gelukkig mogen zijn. Dat is geen zonde, maar een gave. Ik weet niet of ik het kan volhouden maar ik ga proberen om het gevoel van geluk en dankbaarheid voor 34 intense, bijzondere, geweldige jaren bij me te houden. Een kwestie van het beeld 180 graden draaien. Proberen niet te kijken naar wat nog had kunnen komen, maar wat is geweest. Het voorrecht om met iemand verbonden te zijn geweest en jezelf als gelukkig te beschrijven is heel bijzonder. Dat overkomt lang niet iedereen. Maar als je ervan uit gaat dat de toekomst zowiezo nooit zeker is, geeft de zekerheid van het verleden, een gelukkig verleden, een gedeeld verleden mischien troost en houvast.
    Op dit moment denk ik er zo over, maar misschien ben ik over een maand wel in een diepe depressie. Ook dat is een toekomst die mogelijk is maar niet te voorzien. Ik kan slechts proberen om de valkuilen te vermijden.
    De dood maakt een wezenlijk deel uit van ons leven, alleen proberen we, denk ik, om dit enige zekere gegeven van de toekomst buiten de deur te houden. we willen helemaal niet dood en willen zeker niet dat onze dierbaren ons verlaten. Het is oneerlijk en schreeuwt om wraak!
    Ik woon als Nederlandse al 34 jaar in Italie met mijn Italiaanse man. Hier gestudeerd, gewerkt, geleefd, vrienden gemaakt en niet van plan om ooit terug te gaan. Heb in Nederland niets meer te zoeken. En ineens kreeg ik vanmiddag in de stad een onwezelijk gevoel: ik voelde me een vreemdeling.
    Ik realiseerde me dat ik deel uit gemaakt had van een koppel en dat ik nu, verminkt, ineens de reden voor mijn bestaan alleen moest vinden. En het allerergste was dat ik nu de vrijheid en de plicht heb om te kiezen, alleen. Het was een angstaanjagend gevoel. Nog nooit gehad zo’n gevoel en mijn beste vriend, mijn man, is er niet meer om erover te kunnen praten. Ontredderend. Ik laat het maar over me heen komen, want de puzzelstukjes vallen op hun eigen tijd in elkaar.

    Beantwoorden
 24. beste Karoline,

  Mijn man is 9 weken geleden onverwacht overleden en het blijft nog altijd even onwezenlijk. het gevoel verbetert er niet op; voordien voelde ik me ‘deel van’ een ‘twee’eenheid maar als ik nu ergens naartoe ga, voel ik me echt ‘alleen’. Boodschappen doen is voor mij een opgave; vroeger deed ik ook veel alleen maar ik voelde me nog altijd ‘deel van’ en dat is nu weggevallen en dat zorgt altijd voor heel veel verdriet. Ik heb vaak heel sombere gedachten en voel me dan tegelijkertijd schuldig tegenover onze kinderen en kleinkinderen. Ik zie momenteel geen toekomst meer. Het lijkt of de tijd blijft stilstaan. Ik wens je nog heel veel sterkte.

  Miek

  Beantwoorden
 25. Beste Miek, herken je gevoel wat betreft , een deel van een twee eenheid, , eind december overleed mijn man , ik zie alleen maar echtparen fietsen , rouwen is hardwerken , Alleen zijn een opgave. Toekomst, net als U, kinderen en kleinkinderen , De natuur in en proberen verder te gaan. Gr. Mia.

  Beantwoorden
 26. Weet niet of ?
  Op twee jaar tijd ben ik mijn moeder,vier maanden geleden mijn vader en vorige week plots mijn vrouw verloren . Mijn lieverd lag s morgens naast mij in bed en was helaas in haar slaap overleden op 49 j .
  We hadden nog zoveel plannen en genoten van onze kinderen en klein kinderen.
  Plots is alles heel anders en momenteel leef ik in een wereld van ongeloof .

  Beantwoorden
 27. Hallo,
  Op 7 mei is mijn grootmoeder overleden aan een hartaanval volgens de dokter. Op 4 mei gingen we nog bij haar langs en was ze heel opgewekt en goed qua gezondheid. Al was ze 83 ze kon nog alles… wij dachten allemaal dat mijn Meme nog enkele jaren ging leven. Plots kan het dus gedaan zijn. Op maandag 8 mei kregen wij telefoon dat ze overleden was en dit was zo onverwacht en nog steeds geloof ik dit niet en wil ik dit niet geloven. Ik wou nog zoveel vertellen, ze moest nog zoveel meemaken & nu plots uit het niets is m’n grootmoeder weggenomen uit ons leven zonder afscheid & dat doet zo’n pijn. Nu 12 dagen later ben ik hier nog constant mee bezig … ik denk zoveel aan haar. Ik mis haar zo & we moeten verder. Alle verhalen op dit forum helpen mij wel wat door deze moeilijke periode. Veel mensen wordt iemand dierbaars ontnomen & we kunnen elkaars steun erg gebruiken.

  Beantwoorden
  • Jl 9 oktober is mijn allerliefste moeder plotseling overleden aan een hartinfarct door hartfalen. Mijn wereld is helemaal ingestort .
   De laatste week van haar leven hebben we tot nog geen 24 uur voor haar dood doorgebracht.
   We waren in benidorm waar mijn ouders altijd 2 keer per jaar heen gaan.we hebben zo.n fijne tijd gehad daar en toen we op dinsdag naar huis gingen gaven we elkaar nog een kus en ik wenste ze nog een hele fijne vakantie toe
   Nog geen 24 uur later belde mijn vader dat mijn moeder was overleden.zoooo onwerkelijk en dan ook nog eens in Spanje pffffff.
   Mijn ouders waren altijd samen en nu is mijn vader alleen en dan heeft hij ook nog beginnende dementie dus ik weet me echt geen raad ben zo verdrietig

   Beantwoorden
 28. Heb bijna alle berichten gelezen, veel herkenbaars. Mijn man had enkele jaren terug een hartstilstand. Daar is hij goed uitgekomen. Daarna is hij wel een jaar boos geweest op het ziekenhuis en zelfs soms op mij. Enfin, dat sleet gelukkig weg. Wel bleef zijn conditie steeds heel matig.
  Twee jaar terug ging hij met pensioen en ik zou binnenkort ook stoppen. Helaas werd hij de afgelopen winter steeds kortademiger. In het ziekenhuis bleek hij nooit opgemerkte kanker te hebben. Hij overleed er binnen 14 dagen aan. In het ziekenhuis was er altijd iets te doen of iemand die langskwam of hij viel uitgeput in slaap. Zeggen hoeveel ik van hem hield heb ik niet gedaan, wel laten zien. Wij waren niet zo van grote woorden. Hij heeft ook mij niet gezegd of bedankt voor de 40 mooie jaren die we samen hadden.
  Ik dacht dat we heel gelukkig waren. Tot…. ik met de door hem gekregen wachtwoorden zijn berichten en emails kon lezen. Ik heb er NIET naar gezocht, maar moest van hem bepaalde projectjes afwikkelen.
  Ik schrok me wild toen ik ergens las dat hij nog steeds verliefd was op een jeugdvriendin, haar zelfs actief zocht. Daarnaast was hij tien jaar geleden ook verliefd op een andere vrouw geweest.
  Ik heb mijn man altijd een hoogstaand iemand gevonden, eerlijk, betrouwbaar en erg lief. Wat moet ik hier nu van denken? Ik ben zooo teleurgesteld, boos, ontzettend verdrietig, razend en heel wanhopig. Heeft hij ooit echt van me gehouden?? Dit is onbespreekbaar met vrienden en kinderen. Ik zal zijn nagedachtenis niet bezoedelen. Maar misschien is er ook een andere verklaring? Ik kan het hem niet meer vragen! Mijn hart huilt en huilt maar.
  Ik verzamel nu alle foto’s van hem en vond een prachtige foto van hem als 25-jarige man terug. Ik word weer helemaal opnieuw verliefd op deze man, ook op de oudere versie. Ik kus de foto’s. God wat doet het pijn!
  Wat heb ik fout gedaan? Ik was te vaak ongeduldig, had te weinig aandacht voor zijn projecten, heb te vaak nee gezegd in bed, ben te weinig met hem uit gegaan en vast nog veel meer. Dit lees ik nu nooit in deze berichten. Het samenleven was toch nooit alleen maar goed? We hadden soms best ruzies, maar altijd was het ook weer oke. Wat denken jullie hiervan?

  Beantwoorden
  • Hallo wieke, ik hoop dat het inmiddels beter met je gaat ik heb 3 weken geleden mijn man verloren aan longkanker wij waren net 6 maanden geleden getrouwd en ik dacht en vond dat een van de mooiste dag van mijn leven. Wij kregen 25 juli het slechte nieuws uitgezaaide longkanker geen behandeling meer mogelijk. Hij heeft maar 4 en halve maand nog bij me mogen zijn in die maanden heb ik zo goed als dat het ging hem bij gestaan ik hield zoveel van hem en had alles voor hem willen doen. Ik zag ons echt als soulmates en natuurlijk hadden ook wij weleens woorden vooral over mijn dochtertje van 12 wat hij moeilijk vond om mee om te gaan. Wij waren 4 jaar samen en ik had dolgraag oud willen worden met hem nu ben ik vrijwel direct na zijn overlijden er achter gekomen dat hij tegen bepaalde mensen die niet tot ons vriendenkring behoren mij behoorlijk zwart heeft gemaakt onder ander dat hij er alleen voor stond tijdens zijn 4 maanden ziekte terwijl ik alles met hem samen deed elke bezoek in het ziekenhuis met hem ben mee geweest en alles voor hem regelde en deed. En hij dus zelfs gezegd heeft dat ik niet meer wilde koken voor hem en ik niks voor hem deed. En nog meer pijnlijke dingen terwijl hij bij mij altijd zei dat ik zijn allesie was. Ik begreep er niets van waarom hij dat gedaan had en ik kon het niet meer vragen en ook bij sloeg enorm de twijfel erin had die wel echt van mij gehouden ook ik was boos maar ook enorm verdrietig want ik mis hem wel heel erg. Allemaal heel dubbel en dat terwijl je middenin een rouwproces zit ook ik vind het moeilijk om er met mensen over te praten en krijg nu Hulp van een psycholoog want ik weethierniet mee om te gaan. Het is zwaar om elke dag wakker te worden met zoveel vragen waarin nooit meer een antwoord komt. Was de ziekte hier verantwoordelijk voor of zag hij het echt zo maar bedoelde hij hetminderkwaad als dat het nu voor mij over komt elke dag zie deze man hoeveel die van mij hield en hoe mooi ik was. Ik blijf nu met deze pijn achter zo ondraaglijk.
   Grvera

   Beantwoorden
   • Mijn man had ook uitgezaaide longkanker, eerder voor dit bekend was stemmingswisselingen, na een voorval kon hij hier ook ontzettend geëmotioneerd van worden en dat hij zich zelf niet meer herkende in zijn eigen handelen.

    Beantwoorden
 29. Hallo lieve allemaal.lieve lotgenoten.
  Wat een ongelooflijk verdriet en onmacht en wanhoop en radeloosheid,verbittering en teleurstelling,angst en wantrouwen en dit allemaal gebundeld in intense pijn,diep in jou van binnen ,en de steeds aanwezige kwelling van elk moment in het leven te staan zonder de jouw zo geliefde dierbare.En dit voor de rest van jou leven.Het is een zo helse pijn die er in jou is en alleen voor jou herkenbaar is.De echo van de niet meer te beantwoorde aardse liefde.En innerlijk schreeuw je om deze liefde wel te geven ,maar je geliefde is niet meer hier in het aardse.Dit is oneindig heftig jouw geliefde te moeten missen,af te hebben moeten staan aan de onomkeerbare dood.De ONMACHT.Ik heb mijn allerliefste Marina moeten afgeven aan de dood.Door een plotselinge darmperforatie en tijdens de spoedoperatie heeft zij links en rechts herseninfarcten gekregen.Geen reacties meer.Mijn leven is niets meer.Zij was ALLES,ja ALLES voor mij.Mijn GOUDKLOMPJE,mijn KONINGIN.Mijn leven is leeg en onbetekenend voor mij geworden.Dit alles is gebeurd op 25 juni 2016.Ik overleef alleen nog maar.Ik wilde ook niet meer.Ik wilde alleen nog maar bij haar zijn,zodat wij eeuwig verder samen konden gaan.Maar mijzelf iets aan doen zou een verkeerde keuze zijn.Want zij wilde LEVEN en Niet STERVEN.Ik heb het omgedraaid.Ik draag haar met ALLE TROTS EN ALLE LIEFDE IN MIJN LEVEN MEE.ZIJ LEEFT VOORT IN MIJ.MIJN LICHAAM ,GEEST EN ZIEL IS DOORDRENKT VAN EN MET HAAR ZIEL,EN ZO BLIJFT ZIJ LEVEN IN MIJ.ZO IS ZIJ NIET DOOD.Wel aards is zij niet aanwezig,maar er is meer dan wij aards kunnen denken
  Ja,mijn intens verdriet en verlangen breken mij ook ,de onmacht doet mij stikken,en ik val in kilo’s af,het vreet aan me,maar ik vecht,vecht om HAAR te dragen.DE PIJN IS MIJN LIEFDE VOOR HAAR EN DIE DRAAG IK TOT DAT MIJN LEVEN OOK TEN EINDE LOOPT.ER IS GEEN PERSOONLIJK BOEK VOOR ROUW.DAT SCHRIJF JEZELF.IK HEB WEINIG MENSEN DIE MET MIJ OVER MIJN LIEFSTE praten.Ja,dat vind ik erg.Ik ben eenzaam en zeker s’avonds is dat verschrikkelijk.En alles alleen doen.De wereld kent de wereld van rouwenden niet.Die zijn met hun eigen belangen bezig.Daarom.JE MOET HET ZELF DOEN.ZELF ROUWEN.WELKE MANIER MAAKT NIET UIT.DAT BEPAAL JIJ.EN HOE LANG DAT DUURT.HET DUURT ZOLANG ALS DAT JIJ DAT NODIG HEBT EN NODIG VOELT.Ik heb ook duizend en duizend gedachten en vragen.heb niets meer tegen elkaar kunnen zeggen.Toen zij stierf ,stierf ik ook.Ik was VERSMOLTEN IN HAAR.NU BEN IK DOORMIDDEN GEKLIEFD.IK MOET MIJZELF HELEMAAL OPNIEUW ONTDEKKEN.OF IK DAT WIL?OP DIT MOMENT PROBEER IK DE ERGSTE CATASTROFE TE OVERLEVEN.Ik heb niets meer om naar uit te kijken en me te verheugen.ik leef van moment tot moment en tegerlijkertijd DRAAG ik MIJN ALLERLIEFSTE.
  IK WIL IEDEREEN VAN U ALLEN HEEL VEEL LIEFDE TOEWENSEN,EN DE HOOP UITSPREKEN DAT U DE KRACHT VINDT DIT ONEINDIG GROOT VERLIES UW VERDERE LEVEN IN LIEFDE MEE TE DRAGEN.
  LIEVE GROET,MARTIEN

  Beantwoorden
 30. MET MARTIEN.
  IK WAS NOG VERGETEN TE ZEGGEN.
  Mijn Marina was op twee weken te gaan 64 jaar geworden.Plannen gaan maken voor als zij met pensioen ging en leuke dingen te doen.Had 39 jaar gewerkt.Ik voel tevens zo een groot ERBARMEN EN MEDELIJDEN DAT ZIJ IS MOETEN STERVEN.OOK IK VOEL DEZE ONRECHT.
  JA,DE DOOD IS ZO VERSCHRIKKELIJK ONHERROEPELIJK EN ONEINDIG.
  Martien mols

  Beantwoorden
 31. Hallo beste lotgenoten. Het is nu 2:38 in de nacht en ik doe mijn stinkende best om als 27 jarige man niet in huilen uit te barsten. Mijn moeder ligt in het ziekenhuis na een hersenbloeding, en de tijd staat pijnlijk stil voor ons door de angst, het verdriet en onzekerheid. Mijn moeder heeft geen fijne jeugd gehad, en later ook slachtoffer geweest van een alcoholist echtgenoot die regelmatig gewelddadig was. We zijn daarom bijzonder gehecht aan onze moeder, wat de acceptatie van een somber vooruitzicht erg bemoeilijkt. Het enige wat ik op dit moment kan doen is verschrikkelijk boos zijn en verdrietig. De onmacht doet zo’n pijn! Dit heeft ze niet verdiend! Ik heb eerder vandaag zoveel gehuild aan haar bed in het ziekenhuis. Zo kwetsbaar en machteloos lag ze erbij. Het enige wat ik wil is nog wat tijd met haar doorbrengen. Ik hou van haar, ik kan niet zonder haar. Ik wens mijn lotgenoten veel sterkte toe en ga m’n tranen nu maar even de vrije loop geven.

  Beantwoorden
 32. Mijn vriend overleed enkele maanden terug, op 4 februari. Intussen ben ik terug aan het werk en het doet me eigenlijk goed om op die momenten even niet aan het verlies te hoeven denken. Het doet me goed om terug onder de mensen te zijn en het ‘gewone’ dagelijkse leven terug op te nemen.
  Ik merk wel dat velen het onderwerp intussen mijden, wellicht omdat ze zelf niet goed weten hoe zich tegenover mij te gedragen. Ik word immers nog heel snel emotioneel en het is ook voor hen lastig om met mijn tranen om te gaan, dat besef ik en ik neem hen niets kwalijk. Ik heb wellicht vroeger ook op eenzelfde manier gereageerd bij een groot verdriet van anderen. Daar heb ik nu spijt van. Je beseft maar wat het écht is als je het ook daadwerkelijk meemaakt.
  Gelukkig zijn er mijn familie en enkele heel goede vriendinnen en collega’s die mij ook nu nog blijven opvangen en bij wie ik me niet hoef te schamen als er opnieuw tranen vloeien.

  Ik ben intussen ook ingestapt bij een praatgroep speciaal voor mensen met partnerverlies (http://www.vzwcontempo.be/). Om de 2 weken ongeveer kwamen we de voorbije maanden bijeen om onder begeleiding te praten over verschillende aspecten van partnerverlies. Best moeilijk elke keer opnieuw, maar er ontstond tussen ons (we zijn met 7, allemaal lotgenoten dus) een heel mooie vertrouwensband, met groot respect voor elkaars situatie en verdriet. We begrijpen mekaar en het doet goed om al die steun te ervaren. Ik ben heel blij dat ik die stap genomen heb, want ik moet toegeven dat ik er in het begin wel wat schrik van had. Het was toen immers nog maar 1 maand na zijn overlijden en ik wist niet of ik het al aankon. De sessies zijn voorlopig voorbij, maar we hebben beslist om nog contact met elkaar te houden en af en toe nog eens af te spreken. Dat lijkt me een heel fijne gedachte. Deze mensen zijn immers heel waardevol geworden voor mij.

  Ik heb ook stappen ondernomen om me ook in de weekends meer onder de mensen te begeven in plaats van steeds thuis te zitten met al mijn tranen en ja, soms ook zelfmedelijden. Het is niet altijd van harte, want je moet echt terug leren genieten van die uitstapjes, wat niet altijd makkelijk is. Vaak nog dwalen je gedachten intussen toch weer af naar hem: hoe leuk zou het geweest zijn als hij nu hier bij mij was en we dit samen konden beleven, hoe veel fijner zou het geweest zijn als …
  Het vooruitzicht om regelmatig iets te doen te hebben buitenshuis is echter wel belangrijk voor mij. Misschien is het een vorm van vluchten, misschien is het stilaan terug proberen het leven op te nemen, ik weet het niet. Misschien is het gewoon een balanceren tussen het verwerken van je verdriet en toch ook kleine, voorzichtige stapjes vooruit zetten. Het geeft me op dit moment hoe dan ook een zekere rust en dat is wat nu telt. Ik weet dat het hem ook rust zou geven, te weten dat ik vooruit wil. ‘Ik doe mijn best, schattebol’, zeg ik regelmatig tegen hem, in de hoop dat hij het op één of andere manier hoort, ziet, voelt, het gewoon weet. Het gaat evenwel met ups-and-downs, zoals wellicht bij de meesten van jullie, maar ik moet accepteren dat dit er gewoon bij hoort. Ik moet mezelf tijd geven en ook niet te hard zijn voor mezelf.

  Voorlopig ben ik wel heel blij met de zomer en de zon. Haar licht en vrolijkheid maakt alles wat luchtiger voor mij. Aan de donkere, sombere winter wil ik nu nog niet denken. Ik hoop tot slot dat voor ieder van jullie de zon tussendoor ook een beetje terug mag schijnen en wens jullie allemaal heel veel sterkte en moed om kleine stapjes vooruit te zetten.

  Beantwoorden
  • Hallo beste Martine,hier met Martien.Ik heb jouw beide verhalen gelezen.In het eerste deel vertelde je dat jouw lieve man waarschijnlijk niets heeft meegekregen door het in coma te geraken bij de hersenbloeding.Verschrikkelijk dat hij is moeten sterven.mijn lieve Marina is op 63 jaar in het ziekenhuis gebracht met een darmperforatie.Tijdens de operatie heeft zij links en rechts herseninfarcten gekregen en niet meer bij kennis geweest.Na 72 uur beademing en apperaten uitgeschakeld en dag later gestorven.Je zegt dat hij niets gemerkt heeft.Maar toch,ik denk dat ze mij heeft horen praten en zingen,jouw naam is mooier dan die van iedereen,en ze kon niet reageren,alleen ogen staarden naar een punt.Toch meende ik een traan te zien,toen we haar bediend hebben met de laatste sacramenten,Heilig olie.de pastoor deed dat.Ik denk zo veel aan mijn meisje,ze was alles voor mij,zoals jouw liefde voor jou was.Die grote onmacht,te weten en te ervaren dat je het niet kan terugdraaien.Je wordt helemaal op jezelf teruggeworpen en moet op zoek weer naar je eigen ik.Een deel van ons sterft mee,doordat je verweven bent met elkaar in een relatie.Jezelf weer ontdekken in een situatie waarin onze geliefde niet meer fysiek aan deelneemt.Maar jij,zoals ik lees mag ook een beetje trots op jezelf zijn,dat je de kracht zoekt en mogelijkheden om stappen voortwaarts te zetten hoe moeilijk en pijnvol en intens verdrietig de situatie ook is.Want rouwen is ook ermee aan de slag gaan en niet stil zitten.Het is het doorkruisen van de voor ons aangelegde moeilijke en pijnvolle bijna onbegaanbare weg.
   En iedereen heeft een ander pad met een andere duur te gaan.Ik heb bijna niemand die praten over mijn Marina.Dat doet erg pijn.Doe schrijven,en rouwtherapie en ga ook naar buiten en houd mij vast aan mijn sport.Overleven.De rest is van moment tot moment.Deze wereld is niet de wereld wat wij samen kenden.Wanneer zoiets je overkomt reikt die wereld je niet voldoende handvaten die je zo nodig hebt.Er ontbreekt emphatie en invoelingsvermogen en warmte en omringende steun.Rouwen is gevoel tot in zijn uitersten van je hele zijn.Maar ik las jouw verhaal en wilde je zeggen,ondanks jouw intense verdriet en kwellende pijn omwille van jouw overleden dierbare geliefde,je dapper bent.Ik heb al eens geschreven op dit forum.Ik wens jou heel veel LIEFDE en WARMTE toe .Martien Mols

   Beantwoorden
 33. Mijn papa is als voetganger bij het oversteken aangereden door een auto die te snel reed. Hij heeft 2,5 maand in coma gelegen, maar is hier nooit meer uit wakker geworden. Nooit meer een teken gekregen van bewust zijn. Elke dag naar het ziekenhuis gegaan, en blijven hopen, desondanks de negatieve boodschappen van de artsen. Ik ben blijven hopen tot zijn laatste uur. Net op het moment dat ik voor mezelf toesta om twee uurtjes van hem weg te gaan en langs mijn grootouders te passeren om op nieuwjaarsdag iets te eten, is hij gestorven. Hier heb ik het heel moeilijk mee.

  Het is nu 6 maand geleden dat hij gestorven is, na een intensieve periode van hopen. Ik voel me leeg nu. In het algemeen voelt het aan alsof ik een luchtbel rond m’n hoofd heb, afgescheiden van de buitenwereld. Op confronterende momenten voel ik me kwaad.. Kwaad omdat ik verdriet voel. Films die me raken, kinderen die in een winkel “papa” roepen.

  Ik ben 26, stond op het punt om alleen te gaan wonen, het begin van mijn carrière. Hoe kan ik nu mijn mama hier helemaal alleen in het huis achter laten? Zal ze het wel redden zonder mij? Zal ze zich wel kunnen bezig houden? Ze is niet iemand die afspreekt met mensen, ze is graag op haarzelf thuis. Ik heb bang dat ze zich eenzaam zou voelen als ik niet meer thuis zou wonen. M’n partner en ik zouden normaal gezien in de periode van het ongeval gaan samen wonen, maar dit is uitgesteld.

  Op het moment van het overlijden liep mijn eerste werkcontract ten einde. Ik heb “het geluk” gehad dat ze me bij een andere werkgever hadden aangeraden en zo aan nieuw werk ben geraakt. Sinds eind februari werk ik voor 70%, en dit in de zorgsector. Het is zwaar om met mensen met een psychische kwetsbaarheid om te gaan, en al zeker als er wordt gepraat over het verlies van hun vader. Dat komt dan heel dichtbij. Het werk vraagt veel van mij. Enerzijds ben ik blij met een balans van werk – tijd voor mezelf (70% werken ipv 100%), zo ben ik ook bezig en ga ik vooruit. Anderzijds voel ik aan dat ik het verdriet helemaal nog geen plaats heb gegeven en dat het werk veel van me vraagt. Dan denk ik dat ik beter iets zou doen waarbij ik minder confrontaties heb met de problemen van mensen. Maar het is niet evident om werk te vinden in hetgeen ik nu doe.. Zou ik dat dan zomaar wegsmijten? En voor wat in de plaats?

  3 weken geleden ben ik samen met m’n partner een week op reis geweest. Dat deed me echt goed. Ik voelde dat ik weer meer aan kon. Maar nu 2-3 weken verder voel ik me weer op. Ik zat voor de reis op m’n tandvlees, maar ik dacht “bijna op reis, nog even volhouden”. Het is twee weken echt goed gegaan. Maar dat ik nu 2 dagen thuis zit van werk, “ziek?”, verontrust me. Ik kijk telkens weer uit naar het weekend, naar een feestdag.

  Ik weet niet hoe om te gaan met hetgeen dat is gebeurd, met hetgeen ik voel.

  Beantwoorden
  • Hallo beste Jill.Wat vreselijk en keihard en genadeloos wat het leven jou op je pad neerlegt.Je liefhebbende vader zo uit het leven gerukt,waar jij zo intens van hield en zo erg nodig had in jouw leven.Zo vroeg jouw vader te moeten missen.Dat doet intens,ja intens pijn en verwoest op dit moment al jouw toekomstdromen waarin jij jou vader deel wilde laat zijn.Het is zo wreed en verbitterd waarin jij nu verzeild bent geraakt,en er is onvoldoende troost waarin jij kan berusten.Alles wat jij nu voelt,doet en denkt is niet vreemd.Niets is vreemd op de manier zoals eenieder zich wentelt en beweegt in een rouwproces.Alles is zo persoonlijk en ook je gevoel hieromtrent is heel persoonlijk.Laat het allemaal gebeuren en op je af komen.Beleef het op JOUW MANIER.Ook de ruimte die je neemt voor jezelf is heel goed Jill.Schrijf aan je lieve vader wat je nu voelt.Deel met hem jouw verdriet Jill.Dat zal ook jou goed doen.Zo zal hij altijd bij jou zijn.Liefde tussen jou en je vader blijft stromen in jouw intense hart-en zielsgedachten.
   Veel liefde wens ik jou en je vader toe beste Jill.
   Martien mols

   Beantwoorden
  • Dag Jill

   Ik heb mijn papa 5 maanden geleden ook plots verloren. Wat er juist is gebeurd heb ik hier op deze pagina neergeschreven.
   Alles wat je schrijft is zo herkenbaar. Ik ben ook naar 50% moeten gaan omdat ik voltijds werken nog niet aankan. Voor het overlijden van mijne papa was ik een harde werken, deed veel extra jobs in de weekend enz. nu kijk ik ook uit naar elk vrij moment. Dan kan ik met hem praten, uren langs zijn foto gaan zitten en veel huilen.
   Het is verschrikkelijk en vraag mij af of het ooit beter wordt. Iedereen zegt dat het slijt, maar ik heb het gevoel dat het elke dag meer en meer wordt. Het bewijs van de onvoorwaardelijke liefde zeker?

   Beantwoorden
 34. Hey allemaal. Mijn alles, de jongen waar ik zo verliefd op was, is op 2 oktober 2016 heel plots overleden in een accident als passagier… Hij zou op stap gaan met vrienden. De ceremonie was heel moeilijk omdat zijn ex waar hij lang mee samen was alles opeiste, helemaal in het middelpunt van de belangstelling wou staan. Ze sliep zelfs een week lang in zijn bed waar wij met ons tweeen samen zijn laatste nacht gedeeld hebben… Soms denk ik dat ik nooit meer gelukkig word, ik ben nu 28 jaar en heb het gevoel dat ik nooit meer iemand zoals hem tegen zal komen. Ik ben met andere jongens gaan daten maar niemand geeft me dat gevoel… Mijn leven draaide echt rond hem, ik heb lang het gevoel gehad dat ik mezelf kwijt was, al is dat wel verbeterd nu! Ik kan het nog steeds moeilijk geloven soms, ook is er de vraag naar wat er dan die bewuste nacht precies mis gegaan is, de chauffeur had niet gedronken en er is nooit bewijs geleverd dat hij te snel reed… Door mij zoveel vragen te stellen over het accident zijn mensen mij ook lelijk gaan bekijken, waaronder de zus van mijn vriend, voor haar was het nu eenmaal gewoon een accident… Ik wil in ieder geval iedereen heel veel steun en kracht toewensen!

  Beantwoorden
 35. Kijk je hier nog wel eens, Carla? Je vroeg, wie werkt er ook met kunst aan rouwverwerking. Ja, ik ben geen kunstenaar, kan ook niet tekenen, maar heb het wel gebruikt om het plotselinge overlijden van mijn man van 55 te verwerken, vier jaar geleden. De pijn is nog even sterk, al worden de momenten dat ik het wel red meer en meer, en de momenten van diepe rouw minder frequent. Bijna elke week is het nu, en het was elke dag in het begin, de hele ochtend.
  Ik heb foto’s gebruikt, die me dierbaar waren, daar afdrukken op gewoon papier van gemaakt en dat overgetrokken en daarna ingetekend voor zover dat me lukte, zonder enig talent. Zijn trekken, zijn lichaam, zijn lach en zijn blik te vangen met potlood door de foto over te trekken, zijn lichaam onder mijn vingers te zien ontstaan op papier was erg fijn. Ik kon nog met hem zijn, op deze manier.
  Maar een kunstwerk werd het niet, dat is ook niet erg.
  Ik heb veel verstrooiingen gedaan, op dierbare plekken van hem, waar we samen waren geweest, en plekken uit zijn jeugd die ik nog niet met hem had kunnen bezoeken. We waren nog geen vier jaar samen. Ik mis hem nu langer dan ik bij hem was, maar dat maakt allemaal niets uit. We hadden plannen voor de rest van ons leven. We waren zo goed samen, we hadden het goed, maar toen hij stierf voelde hij zich raar en hij deed heel vreemd. Boos, onrustig, agressief, hij had het koud, en opeens zei hij dat hij naar boven ging. Hij ging liggen, ik ging na een tijdje bij hem kijken, en toen was het al te laat.
  Reanimeren hielp niet meer.
  Ik herken alle verhalen, niet meer verder willen, maar wel moeten.
  Het maakt dat je anderen begrijpt die het ook hebben meegemaakt. Niet meer onschuldig tegenover de dood. Zelf ook dood willen, en hopen hem dan terug te krijgen.
  Maar ja, er zijn zoveel mensen die je nog nodig hebben, gelukkig maar. Als ik me eenzaam voel en geen contact kan maken, omdat me dat niet lukt, dan is het zwaar, te zwaar soms. Uitzitten dan, is het motto. Huilen, zakdoeken volhuilen, het snot uit je neus, en hopen dat het de volgende dag beter is. Toch maar wat eten, al lukt eten maken niet goed.
  Ik ben een meester geworden in snel eten maken, wat toch nog gezond is.
  LIeve rouwenden, allemaal, sterkte, en houd hoop op betere tijden.
  En als die toch niet komen, ach, dan is er nog de hoop op het leven hierna. Wie weet… is het toch allemaal waar en zien we onze geliefden weer, zonder lichaam. Dat is mijn troost, dat hij nu niet meer lijdt. In gedachten is hij bij me. Hij zegt me steeds weer wat hij bij leven zei: weet dat als ik dood ga, ik altijd van je blijf houden. In mijn diepste wanhoop hoor ik hem zeggen: ik ben er toch. Ik ben altijd bij je.
  En dan draag ik mijn ashanger, of een ketting die hij voor me kocht. Hij kocht graag sieraden voor me.

  Een nieuwe liefde, zou dat helpen? Ik geloof het niet. Nooit helemaal. Alleen blijven, dat is erg moeilijk, maar een nieuw lief vinden, dat is nog teveel gevraagd.

  Beantwoorden
 36. 2 weken was ze ziek, koorts,de griep, daarna de valse kroep zeiden de dokters. Zoveel hoesten dat ze niet kon slapen. Zwak van weinig eten en drinken. 4x bij dokters geweest, uitzieken, medicatie voor valse kroep, strottenhoofd gezwollen.
  Maar ik had het gevoel dat er meer aan de hand was. Ik was ook ziek, eerst griep daarna longontsteking. 2 dagen voor ze stierf bij de dokter geweest. Ik denk dat ze ook longontsteking heeft zei ik. Dokter heeft gecheckt, maar hoorde niets, longen waren vrij. Dokter hoorde haar hoesten en zei dat is de valse kroep… strottenhoofd was opgezwollen, vandaar snelle ademhaling en hartslag. Moeten we na de spoed, vroeg mijn man. Dat was niet nodig.. Celestone voorgeschreven, hoge dosis. Na 2 tot 3 dagen moet het beter gaan. Wat was ik opgelucht dat ze beter ging worden.
  Maar zaterdag op 24/2/2018 was ze bij oma, ze sliep dacht oma. Maar ze was weg, in paniek ging oma hulp zoeken bij de buren. Ambulance kwam, ziekenhuis, maar alle hulp kwam te laat. Zo plots, onverwacht….ze leek beter, vrijdag hoestte ze veel minder…
  Doods oorzaak was een raadsel voor de artsen, maar na de autopsie in Leuven….bleek een longontsteking te zijn. Longen waren zwaar aangetast, vol slijm. Bacterie dat ontsteking veroorzaakte, een streptokok ging in de bloed baan en veroorzaakte een bloedvergiftiging.
  Ik mis haar enorm, ga kapot van schuld gevoelens en verdriet. Het had voorkomen kunnen worden. Blijkbaar was een bloed onderzoek nodig of een longfoto want longontsteking hoor je niet altijd. Dat heeft de dokter niet gedaan! Had beter op mijn gevoel afgegaan en op tijd naar de spoed gegaan….dan leefde ze nog.
  3jaar, 2maanden en 18dagen zo jong was ze. Ze stierf voor ze grote zus werd, op 5/04 ben ik uitgerekend. Ik ga kapot, een kind cremeren en een maand later bevallen van een ander.
  Was zo gelukkig, een meisje en nu een jongen…. zoveel dromen en plannen. Allemaal in een ogenblik weg…..
  Wat mis ik jou mijn lieve meisje…het spijt me
  ….

  Beantwoorden
  • Zo erg om te lezen. Ik wens u zoveel sterkte. Verwijt jezelf niets…je hebt gehandeld en vertrouwd op medici. Jammer genoeg hebben zij gefaald en u niet. U moet hiervoor een zware prijs betalen. Dit is hard en raakt mij enorm.

   Beantwoorden
 37. Beste lotgenoten

  Zo erg om dit hier neer te schrijven, maar ook mijne papa stierf 5 maanden geleden op 26 november 2017 aan de gevolgen van een septische shock. Hij was net aangekomen in Spanje en wilde een tas koffie zetten, toen zijn vriendin een slag hoorde. Wat er precies is gebeurd zullen wij nooit weten. Uit het autopsieverslag bleek hij een vergroot hart te hebben en wij denken dat hij iets aan zijn hart heeft gekregen en in elkaar is gezakt. 1.5 u reanimatie en overgebracht naar het ziekenhuis in Girona waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Hij liep door de val 2 hersenbloedingen op, en de druk op zijn hersenen moest onder controle worden gehouden. Exact 2 weken later overleed mijne papa, niet aan de hersenbloedingen maar aan een longontsteking en orgaanfalen.
  Mijn leven is in 1 klap veranderd. De pijn is onbeschrijflijk, het gemis te groot voor woorden. Ik zit niet meer in deze wereld maar in een emotionele rollercoaster. Verdorie dat is een eenzaam gevoel. Ik heb mijn mama en broer, fijne vrienden, collega’s enz. maar niemand kan het verdriet om papa wegnemen. Verdriet verwerkt iedereen op zijn manier. Iedereen rouwt anders en voor iedereen verloopt dit proces ook op een ander tempo.
  Mijn grootste bezorgdheid is mijn papa. Is hij veilig, waar is hij nu, is er iets na dit leven? Als ik een teken zou mogen ontvangen, zou ik miss door kunnen gaan met mijn leven.
  Tot nooit meer…daar krijg ik het benauwd van😑. Ik was net als velen onder jullie ook bij de crematie. Tot op vandaag geen fijn gevoel aan overgehouden. Mijne papa volledig weg in as…niet te vatten.
  Heel veel sterkte aan iedereen op dit forum. Ik leef enorm met jullie mee. Alles is zo herkenbaar. X

  Beantwoorden
 38. Mijn moeder is de ochtend voor kerst overleden aan een hartstilstand. Ze had nooit wat en ineens is ze er niet meer. Daar sta je dan met kerst aan de kist van je moeder dag voor oud & nieuw de uitvaart….het is allemaal niet te bevatten. Nu na bijna 8 maanden heb ik het nog steeds moeilijk met het verlies herkent iemand dit? Vooral het niet kunnen zeggen van dingen het afscheid nemen en uiteraard de leegte maar ook het besef dat ze nooit meer terug komt, ik blijf het lastig vinden.

  Beantwoorden
 39. Mijn lieve vrouw is op 30 december 2017 onverwachts overleden.
  Ze mocht slechts 50 jaar worden.
  Rina had een aangeboren hartafwijking en was daarvoor haar hele leven onder behandeling van cardiologen. Ze droeg ook al sinds haar 12e jaar een pacemaker.
  Een keer in de zoveel jaar moest de batterij vervangen worden en in november 2017 was het weer zover. Op 8 november werd ze geopereerd en op 9 november kwam ze weer naar huis. Ze was opgelucht en blij dat het achter de rug was. Nu kan ik me lekker verheugen op de komende feestmaand zei ze. Op 14 november kwam ik thuis uit mijn werk en zei ze dat ze de hele middag pijn in haar rechterzij had gehad. Diezelfde week is zij naar de huisarts geweest die geen afwijkingen zag. Maar ze bleef zich niet lekker voelen. Op 4 december toch maar een bloedonderzoek gedaan en daar bleek uit dat haar leverwaarden ernstige afwijkingen lieten zien. Op 16 december opgenomen in het ziekenhuis en toen bleek dat zij een zeldzame vorm van leverkanker had die al zeer ver gevorderd was. Op 29 december kreeg zij de definitieve uitslag. In de vroege ochtend van 30 december werd ik gebeld door het ziekenhuis dat zij een inwendige bloeding had waar zij een paar uur later aan overleed. Al die jaren bang dat haar hart op een zeker moment versleten zou zijn en dan overlijden aan iets wat geen arts gezien heeft. Ik vind het zo bizar. Ik voel mij ook schuldig. Ik merkte in 2017 wel dat er iets aan de hand was maar dat kwam door de verminderde pompfunctie van haar hart dacht ik. Ze was kortademig en sneller moe, maar er is geen moment geweest dat ik gedacht heb dat er iets anders zou spelen. Wij hebben ook geen afscheid meer kunnen nemen van elkaar. Op het moment dat ik in het ziekenhuis kwam probeerden ze nog van alles om het bloeden te stelpen maar het was eigenlijk direct al duidelijk dat het geen zin meer zou hebben. Kort na mijn aankomst raakte ze in coma. Sindsdien overleef ik maar daar heb je ook alles mee gezegd. Mijn toekomst is echt volledig ingestort. Ook wij waren maar met z’n tweeën en hebben nooit kinderen gekregen vanwege haar hartafwijking. Ik vind het ongelofelijk moeilijk om nog iets van een toekomst te zien. We hebben bijna 29 jaar alles samen gedaan en waren echt soulmates. Nu sta ik er plotseling alleen voor. Ouders en schoonouders zijn ook allang overleden. Ik stort mij op mijn werk en probeer mezelf elke dag flink moe te maken om ‘s nachts nog een beetje te kunnen slapen. Ook ik heb allerlei foute gedachten en zoek het internet af naar uitwegen. Het gevoel voor mij hoeft het niet meer is best wel sterk aanwezig. Ik ben inmiddels ook onder behandeling van een psycholoog. Als ik bovenstaande reacties lees zie ik dat ik “gelukkig” niet de enige ben die met dergelijke gedachten en sterke rouwgevoelens.
  Je denkt er wel eens aan “wat als er iets met je gebeurt” maar als het dan echt zo is dan kan je, je niet voorstellen in wat voor een bak ellende je terecht komt.

  Beantwoorden
  • Willem, ik las wat je schreef over ” foute gedachte”, ik denk ook wel dat dat best vaak voorkomt, maar, je schaam je ervoor om het zomaar te zeggen, het lijkt zo ondankbaar, terwijl er nog best veel is om dankbaar voor te zijn, je werk, misschien je eigen redelijk goede gezondheid, maar, ik snap het helemaal. Je weet inderdaad niet in wat voor ´n bak van ellende je terecht kom, probeer te denken wat Rina tegen je zou zeggen als ze de kans zou hebben, misschien helpt dat.
   Groetjes en veel sterkte,
   Anneke.

   Beantwoorden
 40. Op 21 augustus 2018 ben ik mijn lieve partner verloren aan een hartstilstand.Volgende maand zou hij 49 worden. Nooit ziek geweest, altijd gezond gegeten en veel gesport. Ik kan het nog steeds niet begrijpen, niemand kan het begrijpen.. Wij waren echte soulmates, de liefde van mijn leven… De dag voor dat hij stierf had hij heel fel pijn aan zijn linkerarm en ik had direct een afspraak bij de cardioloog gemaakt voor 2 dagen later, toen konden we er al terecht. Toen hij die dag ervoor thuis kwam zei hij dat de pijn minder was en ik mij zo geen zorgen moest maken omdat ik met hem naar de dokter wou gaan die zelfde dag.. en hij zei dat het echt niet nodig was en dat het wel een ontsteking zou zijn en dat we over 2 dagen toch naar de cardioloog zouden gaan.. Hij lachte er zelfs nog mee en zei ‘ stel je maar eens voor dat ik neer val dan ben je voor de 2 de keer weduwe’ (Ja mijn eerste man was overleden aan longkanker op 43 jarige leeftijd.) Toen de dag erna ging hij gewoon werken zoals altijd, opstaan om 5u en om 6u beginnen.. een uur voordat hij stierf heeft hij me nog gebeld, ik ben dankbaar voor die 5 minuten dat ik zijn stem nog heb gehoord, “tot straks” zei hij nog maar een uurtje later tijdens de vergadering is hij van zijn stoel gevallen.. hartfalen.. ze hebben nog 45 minuten gereanimeerd maar t heeft niet meer mogen zijn..ik heb geen afscheid kunnen nemen en voel me zo schuldig dat ik hem niet gedwongen heb om naar de spoedarts te gaan.. mijn hele wereld is in elkaar gestort, ik zie geen toekomst meer voor me en weet niet hoe ik verder moet zonder hem. Hij was er altijd voor me en stond altijd voor me klaar. Overdag ben ik uit geput van t huilen , ik doe niks anders en s nachts kan ik niet slapen. Ik ben er over aan t denken om naar een psycholoog te gaan, maar ik weet niet of me dat gaat helpen, de leegte zal er toch blijven denk ik dan.. Een heel kleine troost om te zien dat ik niet alleen ben als ik hier allemaal lees..

  Beantwoorden
  • Johanna, het trok mijn aandacht dat je schreef dat het een kleine troost is dat er zoveel mensen zijn die ook door deze pijn gaan, het verdriet zit ín je, en ik denk ook dat het goed is om het toe te laten en niet weg te stoppen. Sommige dagen pak ik echt de foto´s, ook van de begrafenis, en dan huil ik even lekker uit, denk wel dat het wat oplucht. Maar, verder , als ik met kennissen praat of zo, probeer ik het naar de achtergrond te zetten, ze zitten niet steeds om een huilebalk verlegen, denk ik dan, en misschien denken ze ook van: voorruit, je moet verder, het is nu alweer even geleden, je moet er maar aan wennen, dus, dat verdriet hou ik voor mezelf, als ik alleen ben. Zijn spullen opruimen of zo, daar ben ik nog niet aan toe, en het heeft ook geen haast, al weet ik dat het wel ´n keer moet gebeuren. Ik leef nog steeds een beetje ” bij de dag”, laat elke dag maar over me heen komen, probeer goed te eten, mezelf een beetje te verzorgen, ook als ik er heel geen zin in heb, en verder….weet ik het ook niet… groetjes en sterkte, Anneke.

   Beantwoorden
 41. Mijn vrouw is 13 juli 2018 overladen na een kort ziekbed, we gingen binnen een maand van relatief gezond naar het ontdekken van een tumor, opname in het ziekenhuis en een week later was het voorbij. Heel onwezenlijk en het gevoel van ontkenning en de boze droom is dan ook heel herkenbaar. Bij het geloven en verwerken hielp het wel dat ze later in het ziekenhuis wisten te vertellen dat haar hart niet goed functioneerde (net als dat van haar oma en vader) en dat er al aderen verkalkt waren. Omdat we alles samen deden en een hele hechte vriendschap hadden heb ik niet het gevoel van had ik nog maar of was ik nog maar, wel mis ik haar ontzettend. De leegte zal inderdaad blijven denk ik,

  Beantwoorden
 42. Mijn zoon is op hemelvaartdag 2017 overleden na een ongeval.
  Hij was net 20,en al een trotse papa van een zoontje van 5 mnd.
  Zijn vriendin raakte per ongeluk zwanger,en ze besloten gelukkig het kindje te houden.
  Bij mij thuis hebben ze gewacht op een huisje,wat ze 10 mei 2017 kregen.
  Hij heeft er maar 2 weken van kunnen genieten.
  Bij het ongeval was hij meteen hersendood. Geen afscheid of laatste woorden…niets
  Ik kan nog steeds geen verjaardag of zo vieren, zeker de feestdagen is moeilijk. Ik mag gelukkig werken.
  Het gemis is zo intens, sta er nog elke mee op en ga er mee naar bed.
  We hebben samen veel meegemaakt en hadden een hechte band.
  Ik heb nog 3 oudere dochters,die al het huis uit zijn…..ook die hebben het zwaar nu hun “kleintje” er niet meer is.
  Gelukkig zie ik zijn zoontje regelmatig, lijkt veel op mn zoon.
  Da’s mooi Maar doet ook pijn. Zo dubbel.
  Liefs Ans

  Beantwoorden
 43. Hallo mijn man is 17 dagen gelefen aan een hartstilstand in zijn geliefde vrachtwagen overleden op 51 jarige leeftijd.niet te bevatten .als verdoofd blij ik achter met 2 kinderen .kan het maar niet bevatten.

  Beantwoorden
 44. Ik heb de hele dag besteed aan het lezen van al jullie verhalen. Twee weken geleden is mijn schoonvader overleden. Een fitte man van 58 jaar. Ik ben 9 jaar samen met mijn vriend en we zijn heel close met onze families.

  Het kwam geheel onverwacht. Een beroerte achter het stuur. Na een scan een bloedprop gevonden bij de hersenen, dat ze succesvol hebben kunnen verwijderen. Midden in de nacht een telefoontje dat hij een hersenbloeding heeft gekregen. Binnen 16 uur van de beroerte is mijn schoonvader overleden. Hij laat zijn vrouw met twee kinderen van 26 en 23 achter. Samen met mij als schoondochter en vele familieleden waar we heel close mee zijn.

  Ik voel me verdoofd. Ik zie de verdriet in mijn schoonmoeder. Wat kan ik doen voor haar? Wat kan ik zeggen, hoe kan ik me gedragen? Ik wil zo graag tot steun zijn, maar ik denk dat weinig helpt op dit moment. Het is ook nog maar twee weken geleden.

  Ik begrijp dat we nog een lange weg hebben te gaan. Het zal eerst moeilijker worden en daarna pas zachter. Nooit zal het hetzelfde meer zijn. Ik probeer met de dag te leven maar ik kijk uit naar de tijd dat de pijn zachter zal worden..

  Beantwoorden
 45. Beste allemaal,

  Ook ik heb al jullie verhalen gelezen.
  Zo herkenbaar. Zo verdrietig.

  2,5 week geleden is mijn lieve man overleden. Waar aan? De dokters weten het niet.
  Mijn man heeft 9 dagen in het ziekenhuis gelegen, maar helaas ging hij alleen maar achteruit, met zijn voor mij plotselinge overlijden tot gevolg.
  Ik heb gezien dat de dokters en verpleegkundigen er echt alles aan hebben gedaan.. Alles is ‘uit de kast’ getrokken, maar ze wisten de oorzaak gewoon niet.
  Een autopsie is verricht en de uitslag krijg ik in een gesprek over een week of 4.
  Ik ben wel bang voor deze uitslag. Wat als er iets uitkomt wat mijn man eerder al eens heeft benoemd. Zal ik dan geen schuldgevoel krijgen.. Van ‘hadden we toen maar doorgepakt op die klacht’

  En nu moet ik alleen verder…
  Ik ben moe, leeg en verdrietig. Niets is meer belangrijk.
  Maar ik ga mijn leven wel weer oppakken. Dat zou mijn man zeker voor mij gewild hebben.

  Beantwoorden
 46. Mijn vriendinnetje is op 20 jarige leeftijd overleden een paar weken geleden. Het besef dat ze er niet meer is is er niet maar wel al veel huil momenten. Ze heeft een heel heftig maar kort “traject” gehad. We waren naar het zelfde plekje op vakantie, al jaren. De dag voor het gebeurde was ik met haar en hebben we enorme lol gehad. Ineens werd ik ochtends gebeld door haar moeder met het nieuws dat ze was getroffen door een hartstilstand en in kunstmatige coma gehouden werd. De vloer zakt onder je voeten vandaan. Je weet niet wat je hoort… 20, en in coma door een hartstilstand. Te bizar voor woorden… Vanaf het moment dat ze in coma lag heb ik enorm veel gehuild en veel down momenten gehad. De dag dat zij overleed heb ik heel hard en heel veel gehuild… de week die daarna volgde tot haar begrafenis heb ik vrijwel geen traan gelaten omdat in mijn hoofd zij nog in leven is en dit een grote grap is. ‘ze komt wel weer terug, ik zie haar weer in Frankrijk en Oostenrijk’. Op de dag van haar begrafenis heb ik enorm veel gehuild… dit was fijn, ik kon mijn emoties kwijt en ik dacht dat ik het daarna een plekje kon geven maar dit is niet het geval. Ik vind het heel moeilijk om mijn emoties te uiten naar mijn naasten. Huilen doe ik vrijwel niet of amper omdat ik mij daarvoor schaam of zoiets. Ik krop het op. Ik weet dat dit niet goed is maar soms denk ik dat dit een verwerkingsproces is. Ik vind het heel moeilijk en denk dat dit nog wel lang zal blijven als ik al deze bovenste reacties lees. Ze is nog maar zo’n kleine 2 a 3 weken overleden nu… Ik ben boos en verdrietig te gelijk. Dit moet niet kunnen. Maar ja wat doe je eraan…. het is al telaat, het mooiste liefste grappigste meisje is nu bij ons vandaan.

  Beantwoorden
 47. Mijn vader is 4 maart plotseling overleden
  Zondag ochtend was hij nog gewoon bij mij op visite
  Hebben we gezellig samen pudingbroodjes gegeten met koffie er bij en gewoon gezellig gepraat
  En ge zegt tot vrijdag en is hij in zijn auto naar zuidbroek gereden naar de eurohal
  Donderdag avond belde ik om te zeggen dat ik vrijdag wat later thuis zou komen werd niet opgenomen ik even later nog eens gebeld weer niet toen heb ik de buren van me vader gebeld die zijn gaan kijken ook geen gehoor alleen de hond die blafde toen hebben ze de politie gebeld omdat het zo lang duurde voordat ze kwamen heeft de andere buurman de achter deur open gebroken en is gaan kijken hij vond mijn vader gehurkt voor zijn stoel
  Er stond nog bier op tafel en het licht branden nog hij had zijn kalender al wel op 5 maart gedaan
  En gordijnen waren dicht
  De dieren 2 grasparkieten en de hond hebben gelukkig snel een nieuwe baas gekregen waar ik ze altijd nog kan bezoeken
  Afgelopen zondag hebben we de gordijnen open gedaan in de tafels en stoelen zo neer gezet als het was
  En opgeruimd

  Beantwoorden
 48. De laatste dagen, krijgen jullie meest verdrietige verhalen enkel nog mijn aandacht. Ik kan er mezelf volledig in terugvinden, iets dat ik mezelf betreur!
  Vier weken geleden is de liefde van mijn leven, plots overleden op de jonge leeftijd van slechts 51. Zonder aanwijsbare reden is hij zomaar dood gegaan. Tot op heden is de reden hiervan nog steeds niet duidelijk. Om gek van te worden…een gezonde, super gelukkige sportieve man…Het is niet te bevatten en zo gigantisch oneerlijk! Wij hadden het zielsverwant sedert een tweetal jaren in elkaar gevonden en waren bezig de laatste stappen te zetten tot een volwaardig leven tesamen. Dit immense geluk, waar we beiden zo naar uitkeken, wordt o ns abrupt ontnomen…kapot ben ik ervan! Waarom toch…wij waren zo ontzettend gelukkig met elkaar en zouden stokoud worden met elkaar. Hij was mijn soulmate die me er iedere dag opnieuw van wist te overtuigen dat hetgeen wij mochten beleven een once-in-a-lifetime ervaring is. Gewoon genieten en aanvaarden fluisterde hij dan…Zijn nietmeerzijn verscheurt me volledig. Alles wat ik tot op heden had gedaan tot het maken van wie ik ben, lijkt volkomen onbenullig. Het leven lijkt stil te staan… Alles is me teveel en nergens vind ik de rust waaraan ik zo behoeftig ben! Ik lijk ook geen ruimte te vinden om getroost te worden en voel me in de woorden rondom mij, niet gesteund! Ik weet niet hoe dit alles verder moet…hoe ik zonder hem verder moet…ik kan noch wil me dit voorstellen! Dit doet zo verschrikkelijk veel pijn…

  Beantwoorden
 49. Aan iedereen die een dierbare heeft verloren , mijn innige deelneming. Ook ik zoek kracht in deze moeilijke tijd.
  Op 1 december 2018 verloor ik mijn vader in een auto ongeluk. Hij zat aan het stuur en ik zat naast hem. Hij was 61. Deze gebeurtenis blijft zich herhalen in mijn hoofd. Het ging snel. Op enkele seconden werd hij uit mijn leven gerukt.
  Mijn vader betekent alles voor mij! Ik kon amper uit de auto geraken en voel me nog steeds schuldig dat ik niet meer tot bij hem geraakte. Ik werd afgevoerd terwijl ze hem probeerden te reanimeren. Ik wou daar blijven maar men zei me dat ik dringend mee moest naar hospitaal en dat ze alles deden om hem te redden.
  Ze moesten me opereren aan mijn darmen. Ik had zo graag de uitvaartplechtigheid bijgewoond, maar nadat ik binnen een kleine week mocht vertrekken ging het diezelfde nacht slecht met me. Mijn darm begon op andere plaatsen open te scheuren met alle gevolgen van dien.
  Ik werd gedurende enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden voor nog enkele operaties. Het was op het nippertje… Er was een combinatie van verdriet en een fysiek lijden. Echt huilen kon ik niet gedurende weken. Dat deed teveel pijn. Maar ik wou dat ik het kon.
  De weken daarna moest ik revalideren. Terug leren stappen, langzaam eten enz…
  Na een lange weg kon ik naar huis. De dag voordat mijn pa stierf kochten wij een huis, dus ik had nog maar 3 maanden om te verhuizen.
  Het deed zoveel pijn allemaal. Het leek alsof ik mijn oude leven moest inpakken. Niets leek me te interesseren. Ik mis vooral mijn pa! Ik probeer me sterk te houden voor vrouw en dochter, maar ik ben nog te zwak. Liefst zou ik willen slapen en niet meer wakker worden. De taak dat ik er nu moet zijn voor de familie is zo zwaar. Ik zoek antwoorden naar de zin van het leven, maar vind ze niet.
  Mijn leven is zo snel veranderd Ik ben mezelf kwijt. Zoveel leegte, gemis, angst en schuldgevoel… Zoveel tijd brachten we samen door. We deelden dezelfde hobby. Hij was mijn werkgever. Ook is er nu grote onzekerheid over mijn werk… zal onze kleine firma blijven bestaan? Mijn vader was een spilfiguur. De lijm die ons samenhield, collega’s en familie…
  Nu meer dan 5 maanden later merk ik dat het gevoel helemaal niet is afgezwakt. Het gemis lijkt zelfs sterker dan in het begin. Ik voel me zo depressief. Ik word moe van het piekeren. Alles doet me aan hem denken. Aan wat hij ooit zei, waar hij ooit kwam, hoe hij dacht over de dingen, …bijna alles kan ik aan hem linken. Ik ben zo moe.
  Nu voor het eerst heb ik 2 sessies achter de rug met een psychologe. Ik hoop dat zij me kan helpen, maar ik ben bang dat ik het uiteindelijk zelf moet verwerken. Daarom dat ik op dit forum terrecht kwam. Misschien dat lotgenoten elkaar kunnen helpen? Soms gewoon je verhaal doen kan misschien opluchten. Maar het is meestal slechts tijdelijk vrees ik…
  Ik ben een beetje teneinde raad denk ik.
  Onze hobby hervatten lukt me nog niet, zelfs erover denken doet pijn omdat het herinneringen oproept.
  Ik kan me geen 20 minuten concentreren. Het was te plots en door het ‘uitgestelde’ rouwproces lijkt het alsof ik achterloop op de rest. Mijn tijd stond en lijkt nog steeds stil te staan. Ik wil in 2018 blijven hangen.
  Vaak denk ik terug aan de vele moeilijke periodes in mijn leven. Hij was er steeds voor me, zelfs al had hij weinig tijd.
  Nu blijf ik achter, enkel met herinneringen. Na een tijdje weet ik zelfs niet zeker of ik al mijn herinneringen kan vertrouwen. Normaal zou ik nu bij hem ten rade gaan. Hij kon me steeds geruststellen…
  Nu merk ik meer dan ooit wat hij voor mij betekende… ik heb hem dat nooit duidelijk gezegd. Zelf een foto van ons beiden heb ik niet. We hadden dit nooit gedacht… Ik had zo graag afscheid van hem genomen, hem een laatste woord horen zeggen, hem een laatste knuffel willen geven, …
  Ik denk dat enkel lotgenoten een beetje kunnen begrijpen hoe het voelt. Vroeger zou ik me nooit kunnen ingebeeld hebben hoe het zou voelen, enkel dat het erg zou zijn. Vroeger was het dan ook een ‘ver van mijn bed show’ .
  Ik hoop dat de dag komt dat ik de kracht vind om verder te leven, dat ik terug kan lachen.

  En ik wens alle mensen die hier hun verdriet deelden eveneens veel sterkte toe!

  Beantwoorden
 50. Een geliefde plots verliezen is ook mij een jaar geleden overkomen. Op dat moment voelde ik niets anders dan ongeloof, het niet begrijpen en totaal verdwaasd zelfs ontredderd zijn.
  Een paar uur nadien kwam de automatische piloot in werking en ging ik handelen. Er moest van alles gebeuren en geregeld worden. Elke avond zat ik bij zijn kist, hij was gewoon thuis,en nog kon ik nog niet geloven dat hij er niet meer is. Het verdriet was er nog steeds niet. Ik ben weken druk geweest met dingen regelen.
  Ik sliep amper, vond geen rust, kreeg last van hartkloppingen kwam het verdriet.
  Nu ben ik een jaar verder en ik heb nog steeds moeite het te bevatten ondanks dat hij er niet meer is. Het gemis is enorm, elke dag vraag ik me nog steeds af hoe kan het nu dat hij van de een op de andere minuut er niet meer is. Ongemerkt ben ik hierdoor veel in gewicht afgenomen. Ik leef maar ook weer niet, voel me schuldig dat ik geld uitgeef, dat ik kleding moest kopen daar niets meer paste, dat ik eet en hij allemaal niet.
  Ik voel me schuldig dat ik zijn kleding en meer spullen heb weggeven aan mensen die het kunnen gebruiken. Ik ben nu een jaar verder en de pijn van zijn er niet meer zijn is heviger. Andere mensen leven door, ik ook, maar zo voelt het niet.

  Beantwoorden
 51. Hallo mijn lieve vriend is weg van wie ik hou 31 jaar vond ik hem hartstilstand. Ik had nog gevraagd moet ik dokter bellen nee zei hij is gewoon beetje koorts. Nu wil ik niet meer bestaan. Ik wil niet dood maar ook niet zo leven. Want het is mijn schuld ik ben weggegaan. Waarom leef ik dan nog wel ? Waarom gaat iedereen bij me weg ? Hoe kan ik leven in deze pijn het is nu 5 weken geleden het duurt 4 jaar om het te verwerken volgens slachtoffer hulp dat duurt te lang.

  Beantwoorden
 52. Er zijn geen woorden voor dit hele gebeuren. Mijn papa is een maand geleden heel onverwacht gestorven. Nooit klachten of iets en ineens was het gedaan… hartstilstand. Na een dag en nacht alles te hebben geprobeerd uiteindlk vastgesteld dat hij hersendood is. Ze hebben de machines uitgezet en in onze armen is hij gestorven maar eiglk was hij al dood op die moment. Hij was net 60 geworden begin dit jaar en 1,5 maand voor deze nachtmerrie voor de 1e x opa geworden. Hij was zo fier, keek er zo naar uit… hij was mn alles. Ik ben zo een papaskindje en nu sta ik er precies alleen voor. Ik heb buikpijn van verdriet. Het doet zo zeer… ik zou nu moeten genieten van mijn zoontje, zelf voor de 1e x mama en dan dit? Dit kan toch niet? En ons mama… hoe moet het nu met haar verder? Ze deden alles samen… wnr stopt deze nachtmerrie? Ik wil gwn mn papa terug bij ons… hij was zo fantastisch… te goed. We gaan hieraan kapot.

  Beantwoorden
 53. Dag allemaal,

  ik zoek een beetje op het net, om toch maar plaats te krijgen voor mijn verdriet. Iemand die me begrijpt. Mijn man overleed op 8/6/19. We hadden 6 weken eerder de diagnose gekregen van een ongeneeslijke kanker. Longkanker, nooit had hij gerookt, nooit had hij klachten,… we waren met Pasen nog gaan skiën en dachten aan aan verkoudheid. EN dan zo’n verdict. dat hadden we niet verwacht. We moesten nog wennen aan het idee, dat het wel eens slecht kon aflopen, ook al was hij gestart met immunotherapie en zag alles er ‘relatief’ veelbelovend uit. Zaterdag 8/6 ben ik nog gaan werken, hij was alleen thuis met onze dochter van 12. Geen enkel teken dat het niet goed ging. Men houdt het er op dat zijn hart het begeven heeft ….
  Het ging zo snel … “hij heeft geen pijn gehad” is een magere troost.
  Voor mij voelt het nu zo leeg, onwezenlijk, ik kan het niet aanvaarden. Niet plaatsen. Hoe moet het nu verder? We waren 8 jaar samen, hij was echt de man van mijn leven.
  Ik loop er verloren bij, haast op automatisch piloot. Ik moet mij verplichten om voor mijn dochter te zorgen, …. het is zo moeilijk.
  Zo veel verdriet, zo veel herinneringen, zoveel pijn …
  ik weet het even niet.

  Beantwoorden
 54. mijn vriend/liefde van mijn leven overleed onverwacht door een overdosis op zijn 47ste jaar en nu 15 jaar later zit ik nog elke dag met een intens verdriet en rouw,de eerste jaren heb ik rouwbegeleiding gehad,maar niets helpt,en toen mijn vriend voor het eerst zag was ik ongeveer 17 en ik liep met een vriendin ergens en ik zag hem op een balkon staan met nog 1 jongen en als een vreemd gevoel van herkenning zei ik in een impuls tegen mijn vriendin kijk die jongen dat is de “mijne”ik kende hem niet eens het lot wilde na een jaar ongeveer dat ik hem leerde kennen bij een vriend in huis en het was liefde op het eerste gezicht,en dat gevoel is altijd gebleven we hebben een kleurrijk leven gehad,maar ondanks dat ik vroeger natuurlijk wel meer vriendjes heb gehad hij was anders ,hij was en is de liefde van mijn leven en in elk nieuw leven zal ik hem zoeken ,maar nu in dit leven nu 15 jaar later na zijn dood is het verdriet altijd aanwezig en mijn hart is nu alleen een groot zwart gat wat nooit meer word zoals het eens was,en dat zal altijd zo blijven ,nooit kan ik meer verliefd worden nooit kan ik meer liefde in een relatie voelen,het enige wat me steun bied is dat als mijn tijd komt,ik hem weer zal zien,dat is wat mij op de been houd en daar probeer ik vrede mee te vinden,ze zeggen het is beter om echte liefde te hebben gehad dan het nooit te hebben gekend en ik heb het gehad en kende het en voelde zo ontzettend goed,dat het het wachten waard is “for the afterlife”

  Beantwoorden
 55. ik heb 26-5-2019 mijn man plotseling verloren aan een hartstilstand,hij is nog gereanimeerd en daarna gedotterd .maar na 4 dagen ic is hij toch overleden omdat hij teveel zuurstof tekort heeft gehad.
  54 jaar was hij pas en heb niets meer kunnen vragen of vertellen aan hem.
  het doet zoveel pijn en is niet te bevatten.
  elke dag elke minuut denk ik aan hem maar het is zo ontzettend moeilijk ,je moet verder maar hoe .
  mensen zeggen zorg voor je zelf maar dat is makkelijk iedereen lijdt zijn eigen leven weer en ik zit hier thuis zonder man zonder aanspraak.
  we hebben een eigen bedrijf wat ik nu voort zet en wat veel energie kost hij had niet anders gewild.
  maar de leegte in je hart kan niemand vervangen

  Beantwoorden
 56. Onze verstandelijk gehandicapte zoon met ernstige epilepsie is op 28jarige leeftijd plotseling in zijn slaap overleden aan hartstilstand.
  Zo plotseling niet te bevatten .
  Vanaf 3 jaar toen hij epilepsie kreeg jaren intensieve zorg gegeven,altijd met hem bezig.
  Laatste 10 jaar in kleinschalige woonopvang met weekenden thuis.
  Zagen dit niet aankomen hij was epileptische aanvallen maar niet zo zwaar als vroeger.
  Waren net terug van vakantie met hem 5 dagen later overleed hij.
  Ook jaren mantelzorger voor ouders geweest
  Alles valt nu weg,zit in een vreselijk zwart gat ,alles lijkt zinloos.praat er veel over met mensen en huil heel veel.
  Het is nu bijna 2 maand geleden maar het gemis wordt alleen maar erger.
  Voel een enorme leegte van binnen het doet lichamelijk zo’n pijn
  was al die jaren zo met hem verbonden en dan in een klap alles weg.
  Gelukkig heb ik veel steun aan mijn man en onze andere zoon

  Beantwoorden
 57. Mijn vader is op 20 april 2019 overleden aan een zeldzame vorm van een hersenbloeding. Om 8 uur smorgens werd hij niet lekker en binnen een paar minuten lag hij in coma om vervolgens diezelfde avond om 21.00 te overlijden.
  Ik ben 24 en heb twee jongere broertjes. Onze vader is rond mijn 8ste weg gegaan bij mijn moeder voor een van haar beste vriendinnen. Zijn nieuwe vrouw heeft er voor gezorgd dat ik vanaf mijn 11e niet meer bij mijn vader thuis mocht komen en mijn vader liet het allemaal gebeuren. Mijn jongste broertje werd door deze vrouw compleet de grond in geboord. Het was zo erg dat mijn broertje rond zijn 7e door haar en haar oudste dochter vast werd gehouden toen hij weg wilde rennen naar mama. Omstebeurten scholden ze hem uit. Ook dit liet mijn vader gebeuren..
  Na heel veel therapie en smeken bij mijn vader heb ik een gesprek met zijn vrouw kunnen hebben. Dit was rond mijn 20e. Hierdoor ging het vanaf halverwege 2018 goed tussen mijn vader en mij. En nu dit.

  Ik zal niet teveel ingaan op wat hij en zijn vrouw allemaal gedaan hebben want dat is uren typwerk.
  Ik heb het idee dat het verdriet en de pijn alleen maar erger wordt. Ik heb verder ook niet veel steun en ik praat er heel moeilijk over. Ergens hoop ik denk ik gewoon dat iemand de gouden tip heeft om hier overheen te komen, echter vrees ik dat ik de rest van mijn leven met deze pijn moet lopen.

  Beantwoorden
 58. Ik was zomaar wat op internet aan het neuzen, op zoek naar iets wat me een beetje zou troosten , of ,in ieder geval, een troostend gevoel zou geven. Loop met m´n ziel onder m´n arm, er komt niets uit m´n handen, terwijl er toch genoeg te doen is.
  Het is nu 7 maanden geleden dat m´n man onverwachts overleed aan een hartstilstand, heb nog geprobeerd om te reanimeren, maar, wist eindelijk al, dat het zinloos was, ook de eerste hulp heeft het nog geprobeerd, maar, het heeft niet zo mogen zijn. We waren 41 jaar getrouwd, kenden elkaar al 45 jaar, en ja, dan wordt het idd allemaal erg zinloos, en hoeft het eindelijk niet meer, terwijl ik me tegelijkertijd ook ondankbaar door voel, omdat er best veel lieve mensen om me heen zijn, die willen helpen.Maar, zoals iemand hierboven zo mooi schreef : ons is er niet meer. Heel moeilijk om te aanvaarden. En, dan geef ik me in gedachte weer een schop onder m´n achterste en denk : er zijn veel ergere dingen, wees blij dat hij niet geleden heeft en je bent de enigste niet, dat ís ook wel zo, maar, écht helpen…doet het niet erg.
  Ik denk dat je jezelf inderdaad de nodige tijd moet gunnen, en dat varieert van mens tot mens.En bij je eigen denken: je hóeft niks, probeer te doen waar je plezier in hebt en wil je niks doen, doe dan gewoon niks, weet ik veel, ga een eind wandelen, of een eindje rijden…of in de tuin bezig zijn, ik probeer ook te denken wat m´n man gezegd zou hebben als hij gekund had: je moet gewoon door, hoor, en probeer het goed te doen, ik wacht daarboven wel op je. Bij veel dingen die ik doe, of moet beslissen , denk ik: wat zou hij gezegt /gedaan hebben? Dat geeft toch een beetje steun.
  Sterkte voor ons allemaal, groetjes,
  Anneke.

  Beantwoorden
 59. Mijn Vrouw is plotseling overleden aan melanoom kanker, ze laat mij met 2 jonge meiden (5 en 6 jaar) achter. Ik snap er soms niets meer van. Moment dat we hoorden dat ze ziek was tot ze overleden was was maar 7 weken.
  Iedereen zegt dat ik het op termijn een plaats moet gaan geven.
  Maar het leven gaat gewoon door. Iedereen gaat gewoon weer verder en wij zitten hier…….

  Beantwoorden
  • Dag John, wat een ongelooflijk verdriet, voor jou en voor je dochters.Ook mijn man is afgelopen feb plotseling overleden en ik heb ook geen idee hoe ik nu verder moet, wat een verdriet!

   Beantwoorden
  • Dag John,

   Wat een verdriet voor jou en je dochters.Ook mijn man is een paar maanden terug plotseling overleden en ik mis hem enorm.
   Ik koester alle mooie herinneringen al maken die nu het gemis ook alleen maar groter en extra pijnlijk.
   Wens je kracht.
   Marianne

   Beantwoorden
 60. Beste John, en alle anderen.
  Het is zo erg wat we doormaken. Maar we zijn niet alleen, ook al voelt het vaak zo. Het “een plaats geven” hoor ik soms zeggen door mensen die zich niet helemaal kunnen inleven. Een dierbare heeft immers altijd al een plaats gehad in je leven. En het woord “moeten” is al helemaal fout. Het zal niet makkelijk zijn, maar ik probeer eerder de gebeurtenissen mee te nemen in mijn leven. Niet zozeer te plaatsen. Doe waar je je goed bij voelt en laat je niets opdringen. Ik geloof dat we ze ooit weerzien…. enkel het wachten maakt het moeilijk…. probeer er het beste van te maken. Onze dierbaren deden ook hun best in het leven, dus als we hetzelfde pad bewandelen kunnen we elkaar terug tegenkomen…

  Beantwoorden
 61. Wat een herkenning hier. Op dinsdagavond 5 november stortte mijn wereld in. Mijn gezonde man viel dood neer, naar later blijkt aan een hersenbloeding. We waren net 3 weken terug van een intense vakantie. Ineens moest ik van alles regelen, maar ik besefte zelf niet eens wat er gebeurde. Nu 2 weken verder is het nog steeds zo onwerkelijk, zo raar, ik zit met mijn gevoelens, mijn verdriet en de omgeving om mij heen “pakt de draad weer op”. Hoe dan?

  Beantwoorden
  • Hallo , jou ,jullie pijn is ook mijn pijn. Vrijdag 13 december is mijn vrouw plots overleden.
   Ik kan er echt niet over . Ook gevoelens van had ik maar dit of dat. de kinderen doen al wat ze kunnen maar moeten al weer aan het werk en hebben alle 3 hun eigen gezin.
   Tranen zijn bijna op.En nu de feestdagen en morgen mijn verjaardag. Weet het echt niet meer na 44 jaar samen zijn.Ik vat het nog steeds niet. voel me precies een sukkel.
   Je moet vooruit ,dat wordt me gezegd : voor de kinderen en kleinkinderen .Gemakkelijk maar ik kan het niet.
   Aan jou maar aan iedereen hier : hoe, hoe doen we het??

   Beantwoorden
  • Dag Francien,

   Jouw verhaal is wel heel herkenbaar. Mijn man zakte op maandagavond 25 november plotseling in elkaar. Ook nooit eerder wat gehad en net terug van een heerlijke vakantie. Het bleek een zware hersenbloeding te zijn. Hij heeft nog 2 weken in een kunstmatige coma gelegen maar er bleek bijna geen hersenactiviteit meer te zijn en 2 dagen erna is hij overleden. Ik zit sindsdien ook verbijsterd thuis.

   Beantwoorden
 62. 14 december 2019 is mijn echtgenote onverwacht overleden aan een longontsteking op 4 dagen tijd was ik haar kwijt ze was pas 35, zou 36 geworden zijn op 13 januari de dokters stonden in het OLV Ziekenhuis blijkbaar met de rug tegen de muur

  Beantwoorden
 63. Op 17 december 2019,dinsdag om 12u 10 vond ik mijn lieve moeder ,zo plots overleden, zonder enige waarschuwing,uit het leven weggegleden.

  Vandaag 17 maart ….3 maand later is de pijn en verdriet nog geen moment minder geweest. Ze was zo gelukkig in haar nieuwe appartement ,haar nieuwe stad…… vandaag moeten we het verkopen ,waar jij zo gelukkig was ,het doet zo pijn .

  Gisteren is je nieuwe achterkleinkind geboren. …. je zou zo trots geweest zijn net alsof toen ze je het nieuws van de zwangerschap vertelde .

  We missen je enorm mama ,ik broer en zus ,gelukkig kunnen we bij elkaar huilen en troost vinden maar hoe troost je als jezelf zo’n verdrhebt

  Beantwoorden
 64. Mijn man kreeg op 14 maart een hartstilstand en is op de IC op 19 maart op 59 jarige leeftijd overleden. Hij was hersendood. Door de coronacrisis kon ik 1x per dag bij hem langs. hij is rustig weggezakt nadat hij van de beademing kwam.
  Nu een maand later kan ik niets anders zeggen dat ik blij ben met de kinderen en hun gezin. Maar zodra zij weg zijn val ik terug in verdriet en eenzaamheid. We hadden samen oud willen worden en hadden nog zoveel plannen. Ik moet nog een weg zoeken om alleen verder te gaan

  Beantwoorden
  • Beste Marina,
   Oprechte deelneming met het overlijden van jouw echtgenoot.
   Na zo’n plots overlijden is het normaal dat je nog heel veel verdriet hebt. Laat het verdriet toe, het verwerkingsproces is nog maar net begonnen. Probeer veel over hem te praten, praten of schrijven helpt bij de verwerking. Heb je het gevoel dat je op een goede manier afscheid hebt kunnen nemen? Indien niet, het is niet te laat, je kan dit nog steeds. Geloof erin dat hij je hoort … . en geloof erin dat er een dag komt dat je je beter zal voelen en terug zal kunnen genieten van het leven. Ik wens je alvast heel veel sterkte! Kathleen.

   Beantwoorden
  • Beste Marina

   Toevallig kom ik hier terecht en las hier een en ander .Mijn vrouw noemde ook Marina en is op 11 juni 2020 overleden aan zeer agressieve borstkanker vorm.Nooit iets gemerkt tot diagnose op 15 maart en zelfs na 3 chemo’s hielp niks en is ze eraan gestorven .Heb haar zelf nooit verteld hoe erg ze er aan toe was .Dus als een koppel zonder kinderen en in die covid toestand er nog bovenop een zeer zware tijd mee gemaakt .Heb er gans de tijd zoveel mogelijk voor gezorgd want stappen kon ze niet meer mits het in de botten ook al zat .Heeft nog een vijftal dagen in kliniek gelegen want ze was teveel verzwakt maar steeds blijven geloven dat het ging beteren .Het is erg om zien hoe een mooie vrouw die ze was zo weg kwijnde .
   Wij hadden samen een heel mooi leven en daar trek ik mij aan op .Heb enkel nog een broer en zus als naaste familie nog over .Ik lees dat je nog kinderen hebt dus daar moet je U aan optrekken.Ik ben gans alleen en om tegen de muren op te lopen .
   Met deze verhalen hier te lezen toch ook iets om te beseffen dat men niet alleen is ,die eenzaam is .Maar het is niet simpel want in veel dingen zie je tekens van je overleden maatje .Het leven is niet altijd zoals men denkt dat het zal lopen .64 jaar om te sterven is veel te vroeg .
   Het is nu bijna 4 maand geleden en na talloze dagen op men eentje gehuild te hebben begint nu toch de acceptatie dat ze voor altijd weg is en men verder moet .
   Daarom wens ik je ook veel sterkte toe .
   grt
   Ludwig

   Beantwoorden
 65. Bedankt Kathleen,
  Het rouwen zal nog een periode duren. De ene dag gaat beter dan de andere. Om alles een plaats te geven, ben gestart met een foto van mijn man in diamond painting te maken. In plaats van een normale foto heb ik dadelijk een foto van hem in steentjes boven mijn bureau.
  Maar steeds loop ik er weer tegen aan dat hij er niet meer is. Echt afscheid kunnen nemen was er niet bij. De dag van overlijden hoorden mijn zoon en schoondochter dat zij weer een zoon zouden krijgen. Heb dit wel gedeeld met hem, maar ben bang dat hij dit niet heeft meegekregen daar hij hersendood was. Het is zo oneerlijk, een goed mens en trotse opa op redelijk jonge leeftijd uit het leven weggerukt

  Beantwoorden
 66. Lieve lotgenoten
  Mijn oprechte deelneming aan iedereen die iemand heeft verloren.
  Mijn man is op 22 januari 2020 overleden aan astbestlongkanker op 55 jaar.
  Altijd een harde werker nooit thuis geweest.
  Op 15 november was hij zwaar uitgeput en bijna geen adem en moest scan laten maken van de longen.
  Daar zagen ze 1 long vol vocht en ja moest hij dreigend naar de spoed.
  Na het onderzoek dacht mijn man ja morgen naar huis en maandag terug werken.
  Na 3 dagen het verdict longkanker en heeft niet lang te leven.
  Ik vroeg hoeveel jaren nog.
  Ze zegde geen jaren maar een paar maand en ze hadden gelijk.
  Kerst en nieuwjaar kwamen eraan man man toch wat heb ik geweend van binnen.
  Goed weten dat het de laatste feestdagen samen waren.
  We hebben dat met ons 2 gevierd in het ziekenhuis hij in bed en ik in een zetelbed.
  Tot nu toe kan ik het niet zeggen In mijn binnenste dat het waar is dat ik hem nooit nog zal zien.
  Ik denkt liever dat hij werken is en dat hij nog terug komt.
  Aan iedereen een dikke knuffel 🤗💐

  Beantwoorden
 67. Beste Annie, heel veel sterkte met het verlies van je man. Ik hoop dat je het verlies een plaatsje kan geven en de herinneringen kan blijven koesteren.
  De mooie tijden voor zijn ziekte, maar ook zeker de laatste periode samen.

  Beantwoorden
 68. Mijn maatje is 12 augustus in zijn slaap overleden, werkelijk uit ‘t niets 57 jaar en nergens last van. Om 3u snachts nog waren we nog aan het geinen samen ivm het warme weer, een ‘n dikke 3u later wilde ik hem wakker maken en lag hij dood naast me… Nu na alle drukte ben ik alleen in ongeloof, waarom, hoe? Durf niet meer boven te slapen na al die heftige momenten daar… Ik word gek alleen thuis….. Ook wij hadden zoveel plannen, net kleinkinderen ‘n tweeling van ‘n jaar Hoe kan ik nu verder zonder jou vraag ik me alleen maar af…. Wat ‘n groot gemis

  Beantwoorden
  • Beste Ilona

   Mijn man is de nacht van 12 op 13 augustus ook overleden.
   hij is in zijn slaap overleden.in zijn hotel kamer
   sliep voor zijn werk uit in nederland hij was kraanman en werflijder huizen bouwen.
   de laatste avond hebben we nog video chat gedaan dat deden we iedere avond , hij klaagde dat 39 graden was, en dat hij verbrand was en zijn zonnecream vergeten had .
   zijn laatste woorden waren ga nu maar slapen morgen moet je er weer vroeg uit waarop ik zei jij ook je hebt u slaap ook nodig .en sloot af met de woorden tot morgen
   maar er was geen morgen meer. we hebben 5 dagen moeten wachten om gerepatrieerd te worden vanuit nederland. was verschrikkelijk.er zijn 3 dagen van na het overlijden uit mijn geheugen gewist
   het ongeloof neemt nog steeds de bovenhand.ik denk nog steeds dat hij terug komt naar belgie .
   heb geen zin meer om verder te leven niks intresseerd mij nog ,het is net of de klok stil staat.
   en soms spreek ik mezelf moed in komaan u ventje zou dat niet willen.
   gelukkig ben ik omringd door mijn kinderen en de klein kinderen.
   maar de stilte al iedereen weg is .
   hij keek uit naar zijn pensioen de laatste 4 maanden voor hij 60 zou worden.
   hij keek zo uit om van de kleinkinderen te kunnen genieten en kinderen.
   wij hadden ook nog zoveel mooie plannen en dat hij er voor mij kon zijn..
   hoe moet ik verder ik mis hem zo we waren net 37j gehuwd

   Beantwoorden
 69. Jemig wat een verdriet hebben we allemaal. Dat gapende gat in mijn hart gaat nooooit meer dicht. Vanaf mijn 15de samen met de liefde van mijn leven. Samen volwassen geworden. Samen zo’n mooi leven opgebouwd. Samen zo vreselijk gek op elkaar. Mijn Ed ging hardlopen, geeft een kus, love you , tot straks en komt nooit meer terug. Hartstilstand! Een sportieve vent van 56 jaar. Ander half jaar later nog iedere dag huilen. Ik sta niet meer op, op mijn knieën om dat ik mijn voeten niet kan vinden. Denk ook niet meer als ik heel hard tegen die boom aan rijd ben ik overal van af. Het gaat dus wel beter. Maar mijn God wat herken ik al deze verhalen. Je gaat ze lezen omdat je hoopt dat iemand je kan vertellen hoe je er overheen kunt komen. En of het “normaal” is dat het verdriet niet minder word. Was er maar een medicijn tegen deze pijn. Lieve allemaal veel sterkte en een dikke knuffel van mij. Want ik weet zeker dat jullie die knuffels ook missen , xxx

  Beantwoorden
 70. in de nacht van 24 op 25 maart is mijn vader op 66 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartinfact en daar boven op kreeg hij een hartstilstand en de huisarts zei van overleden aan covid19 terwijl de specialist zei van een hartinfarct en daar overheen de hartstilstand heeft gekregen. het was best moeilijk omdat je op dat moment geen normaal afscheid kon nemen van mijn vader. het is soms best lastig zelf op de kleinste momenten is het moeilijk

  Beantwoorden
  • Beste Elvera ,

   Gecondoleerd met t verlies van je vader .
   Ik voel je , wat is het heftig om ineens te horen te krijgen dat je vader is overleden zo plotseling en geen afscheid kunnen nemen voordat ie aan z’n laatste reis begon …
   Er sterft een stukje van jezelf zo voelt t bij mij
   En me emoties blok ik denk ik want ik kan ineens niet meer huilen
   Wil er met me familie ook niet over praten en als ze erover praten of in herinneringen praten ga ik de hond uitlaten of iets anders doen .
   Ik merk dat ik in een soort ontkenning fase zit terwijl ik dondersgoed weet dat me vader er niet meer is !

   Hoe voel jij en nu kan je er al wat beter mee omgaan of komt jou verdriet nu pas?

   Wens jou sterkte , kracht
   Liefs Sylvia

   Beantwoorden
 71. Mijn man is 5 jaar geleden overleden nu ben ik alleen want mijn twee zonen zijn ook overleden de een was 20 jaar in 1999 overleden en andere zoon was 30 en 10 jaar geleden overleden heb nog 1 zoon de oudste we hebben veel steun aan elkaar maar elke dag blijft een berg om te nemen ik doe van alles maar….

  Beantwoorden
 72. Mijn zoon van 24 is in mei 2020 plotseling overleden aan een hartstilstand. Bij de obductie hebben ze geconstateerd dat hij een ontstoken hartspier had. Ik heb tot zijn 19e altijd een hele goede band met hem gehad, maar nadat ik gebroken had met mijn narcistische moeder, trok de hele familie partij voor haar, zo ook mijn kinderen en mijn ex man deed er een schepje bovenop. Mijn zoon overleed ‘s nachts toen ik op dat moment nachtdienst draaide in een zorginstelling. 12 uur later maakte mijn huidige man mij wakker met de mededeling dat mijn zoon overleden was. Een vriendin van ons had mijn man ingelicht. Ik heb mijn ex man gebeld om informatie, maar die gaf de telefoon aan zijn zus. Ik kreeg het telefoonnummer van de uitvaartverzorgster en toen ik die belde zei ze dat ik namens de “familie” niet welkom was op de crematie. Gelukkig kon ik samen met mijn man afscheid van hem nemen in het rouwcentrum. Ik was helemaal van de kaart en heb staan brúllen van verdriet. De uitvaartverzorgster kwam me nog een glaasje water brengen. Ik werd als moeder niet vermeld op de rouwkaart en kon de crematie vanwege live stream volgen vanwege corona. Zowel mijn broer als mijn dochter hebben tijdens de crematie mij nog flink zwart lopen maken, wat getuigt van weinig respect. Ook een beetje as van mijn zoon werd mij niet gegund. Behalve het enorme verdriet voel ik mij murw geslagen. Ik kan niet begrijpen dat mensen zo harteloos zijn. Zelfs toen mijn moeder enkele maanden later overleed, heb ik dat uit de krant moeten halen. Ze heeft nooit de behoefte gehad op haar sterfbed om in het reine te komen met mij. Ik heb afstand genomen van de nalatenschap, ik heb mijn deel via de rechtbank verworpen. Ik wil niets nog met hun te maken hebben. Gelukkig veel steun van mijn man en lieve vriendinnen en ook op mijn werk ben ik super goed opgevangen door mijn collega’s en leidinggevende. Verdriet om mijn zoon zal blijven, maar ik besef dat hem een hoop ellende bespaart is gebleven als hij nog langer in deze toxische familie had moeten vertoeven. Toch, het is een gat, een gemis, het verdriet is immens, maar koester de fijne herinneringen aan hem, zijn humor en zijn altijd vrolijke lach…

  Beantwoorden
 73. Mijn vader is 22-10-2020 overleden dus nog heel vers

  2 jaar geleden kregen we te horen longkanker me vader ging door
  Kwaaltjes hier en daar maar je hoorde hem nooit klagen hij droeg z’n ziekte zelf de bikkel
  En ging naar z’n geliefde volkstuin
  De laatste weken was die niet zo lekker en kon geen auto meer rijden dus me moeder ging mee

  En toen 21 ste storten die in elkaar op de volkstuin z’n spraak viel weg en had rechts uitval ambulance hoge spoed naar t ziekenhuis we moeten niet meer bij hem vanwege de Corona regels …..
  Me moeder werd gebeld ze vertelde dat ie slechte nacht had gehad maar me moeder 10 uur kon bellen om even af te spreken wanneer ze langs mocht komen met schoon goed en z’n telefoontje

  Maar we werden om 9:50 gebeld we moesten komen want het ging heel slecht en heel snel achteruit

  We werden ontvangen in een kamer ik me broer me zus en me moeder
  Wachten op een arts
  Ik werd ongeduldig want ik was bang dat als we hier zouden wachten me vader er tussenuit zou piepen

  Maar de arts kwam binnen en vertelde dat ie al was overleden om 10:15

  Wat er dan door je heen gaat is in geen woorden uit te leggen

  Ik voel me zo slecht omdat we papa niet meer hebben gezien en me moeder me vader in elkaar heeft zien storten en niet meer bij hem mocht door die kut Corona !!

  Hoe waren z’n laatste uren wat heeft die gedacht en gevoelt

  Hoe ineens zo snel ? Nou ze hadden hem morfine gegeven tegen de pijn
  En daar is die dus op ingeslapen zo zwak en ziek was die maar zo deed die zich niet voort hij was zo sterk en had nog zoveel plannen z’n broeikas stond alweer vol met nieuwe kweek

  Maar z’n lichaam bleek toch zwakker en zieker te zijn dan we dachten

  Dat ie een langer lijden bespaard is gebleven zijn we blij om

  En we zagen toen we bij hem kwamen dat die een scheef bekkie had en z’n rechterkant z’n hand verkrampt was duidelijk een herseninfarct ( toen die elkaar storten )

  Tis goed zo maar toch nog vragen waarom ze hem morfine hebben gegeven zonder overleg met ons

  Die vragen gaan we nog stellen

  Gister 27-10-2020 was de uitvaart

  Ik vraag me af hoe ik zonder me vader weer ooit kan gaan genieten en lachen ben kapot van verdriet mis hem nu al

  Me gedachten gaan van hoog naar laag

  Alsof er een stuk van je lichaam wordt geamputeerd

  Vreselijk , ook voor me 3 dochters intens verdriet we knuffelen en praten en huilen wanneer we willen
  Het is allemaal nog zo vers

  Hoop dat we dat plekje vinden waar het verdriet ooit dragelijk wordt

  Kus en liefs voor iedereen hier op het forum

  Beantwoorden

Plaats een reactie