Rouwen & financiële fiasco’s na overlijden

Een dierbare verliezen is verschrikkelijk. Helaas overkomt het een hoop mensen dagelijks. Een dierbare verliezen is als nabestaande al erg genoeg. Na het overlijden kan uw rouwproces flink in de weg worden gezeten door financiële problemen. Deze financiële moeilijkheden kunnen ontstaan doordat de overleden persoon niet was verzekerd voor zijn/haar begrafenis of crematie. Ook een erfenis hoeft financieel gezien niet altijd positief te zijn. Er zijn mensen die schulden nalaten aan hun nabestaanden. In dit artikel zoomen we in op hoe deze financiële problemen kunnen worden voorkomen en opgelost. Rouwen en financiën staan dichter bij elkaar dan  je denkt!

Uitvaart zonder verzekering?

In Nederland zijn ongeveer twee derde van alle 18+’ers verzekerd voor een uitvaart. Niet gek, want in Nederland betaalt u al snel €8000,- voor een standaard uitvaart. In veel gevallen wordt deze standaard opgewaardeerd door extra wensen van de overleden persoon. In dat geval gaat het al snel om meer dan €10.000,-. Deze bedragen verschillen afhankelijk van de wensen van de overleden persoon. Een begrafenis is in Nederland duurder dan een crematie. Dit komt door onder andere de grafrechten, -steen en onderhoud van het graf. Het daadwerkelijke verschil hangt af van de wensen en de locatie. Om te voorkomen dat bovenstaande bedragen “op het bordje” van uw nabestaanden terecht komen raden wij u aan uw uitvaart te verzekeren. Afhankelijk van de uitvaartverzekeraar is het mogelijk tot €11.000 te verzekeren. De premie is afhankelijk van uw leeftijd. Verzekeren voor uw uitvaart kan al vanaf enkele euro’s per maand.

Rouwen en financiën: erfenis aanvaarden?

Het kan zijn dat de persoon voor zijn of haar overlijden een testament heeft opgesteld. In dit testament staat aangegeven aan wie de overleden persoon zijn of haar bezittingen nalaat. Heeft de overleden persoon geen testament laten opstellen dan gaat de erfenis in eerste instantie naar de echtgenoot of geregistreerde partner of de kinderen. Indien deze groep geen aanspraak kan doen komen de ouders, broers en zussen aan bod. Mochten ook zij geen aanspraak doen gaat de erfenis naar groot- of overgrootouders. Zouden ook deze personen om welke reden dan ook geen aanspraak kunnen doen op de erfenis gaat deze naar de Staat. Als erfgenaam is het mogelijk de erfenis op 2 manieren te aanvaarden of te verwerpen. Bij de zuivere aanvaarding dient u eventuele openstaande schulden van de overledene zelf te betalen. Heeft u niet duidelijk wat de bezittingen en schulden zijn kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. In dit geval hoeft u de eventuele schulden niet te betalen. Minderjarige erfgenamen zijn verplicht een erfenis beneficiair te aanvaarden. Nadeel van het beneficiair aanvaarden van een erfenis is dat de bezittingen pas eigendom van de erfgenamen worden nadat zeker is gesteld dat alle schulden zijn betaald. Een erfenis verwerpen is de laatste optie. In dit geval ontvangt u niets en bent u ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Bent u op de hoogte van (flinke) schulden van de overleden persoon zou u ervoor kunnen kiezen de erfenis te verwerpen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Bekijk boeken >


2 gedachten over “Rouwen & financiële fiasco’s na overlijden”

  1. Mijn man is voor zijnn 65ste overleden, en daarom keert De Amersfoortse zijn pensioen (voor 40 werkjaren) niet uit – de beruchte ‘kleine lettertjes’. Dit is ongekend en schandalig, we hebben hier zo lang voor gespaard en ook onze hypotheek destijds op afgestemd. Dit hebben we nooit geweten en zijn voormalig werkgever Aqua (Nestlé) heeft dit ook nooit besproken. Zijn er meer mensen die dit hebben meegemaakt, en is hier echt niets aan te doen? Zelf lukt het mij niet als kleine particulier tegenover deze grote bedrijven: “het staat nou eenmaal in de polis voorwaarden”…

    Beantwoorden
    • Allereerst gecondoleerd met het verlies van uw partner! Dat u geen recht heeft op zijn opgebouwde ouderdomspensioen, is op zich niet vreemd: veel pensioenfondsen kennen deze voorwaarde. Wel heeft u wellicht recht op een partnerpensioen. U kunt het beste contact opnemen met een financieel adviseur.

      Beantwoorden

Plaats een reactie