Boeken over rouwverwerking

Wie in de rouw is, voelt zich soms heel alleen en onbegrepen. Het is moeilijk om te zien dat de wereld verdergaat op het moment dat de jouwe stilstaat. Het vinden van steun en begrip vanuit de omgeving is dan ook van groot belang voor de rouwende. Ook het lezen van boeken over rouwverwerking kan bemoedigend zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan het rouwproces.

Ook al is geen mens hetzelfde en rouwt iedereen op zijn of haar eigen manier, er zijn zeker aspecten te noemen waarin rouwenden elkaar herkennen. Zo doorloopt vrijwel iedere rouwende de vijf fases van rouwverwerking, hoewel dat niet wil zeggen dat daar ook bij iedereen hetzelfde tijdsbestek voor staat. Ook kan de ene fase (veel) langer duren dan de andere. Dit is allemaal heel natuurlijk en geen reden tot zorg, tenzij je vroeg of laat bij jezelf (of een ander) bemerkt dat de rouwverwerking dreigt te stagneren. Zeker wanneer de overledene plotseling uit het leven gerukt is (door bijvoorbeeld een ongeval of een misdrijf) en de nabestaanden geen afscheid hebben kunnen nemen, kan iemand dusdanig vastlopen in zijn of haar rouwverwerking dat psychologische hulp geboden kan zijn. Dit is niets om je voor te schamen, net zomin als dat je je zou moeten schamen voor het feit dat je ook ná het overlijden van een dierbare weer reden ziet om te lachen, leuke dingen te ondernemen en van het leven te genieten. Het plezier in het leven terugvinden wil niet zeggen dat je iemand bent vergeten: het gemis zal altijd blijven, maar wordt als het goed is mettertijd dragelijker. (“Het verlies krijgt een plekje,” wordt er dan gezegd.)

Begrip en hulp bij rouwverwerking

Vingerafdruk van verdriet
Vingerafdruk van verdriet (aff.)

Rouwen is niet alleen een zwaar proces, maar kan ook heel eenzaam zijn. Helaas zie je vaak dat ‘de rest’ na de uitvaart de draad weer oppikt, terwijl de directe nabestaanden nog lange tijd zijn ondergedompeld in verdriet. Heb je iemand in je omgeving die in de rouw is, weet dan dat hij of zij het waarschijnlijk zeer op prijs stelt wanneer je van tijd tot tijd informeert naar hoe het met hem/haar gaat. Wees hierbij niet bang om het verdriet van het gemis op te rakelen: het verdriet kan niet opgerakeld worden, want het ligt nog steeds heel dicht onder de oppervlakte.

Weet je niet goed wat te doen of zeggen, maar wil je iemand in de rouw wel steunen, dan kan je overwegen om het boek “Vingerafdruk van verdriet” (aff.) cadeau te doen. Dit boek bevat bemoedigende woorden en biedt handvatten in de verwarrende tijd van rouw > bekijk boek (aff.)

Andere boeken over rouwverwerking

Je mag me altijd bellen
Je mag me altijd bellen (aff.)

Iemand die zijn of haar partner verloren is, zal waarschijnlijk veel troost en herkenning vinden in het boek “Je mag me altijd bellen” (aff.). Dit boek is geschreven door Karin Kuiper, de weduwe van Karel Glastra van Loon, en bevat herkenbare anekdotes en tips voor weduwen en de mensen om hen heen > lees meer over dit boek (aff.)

Sowieso zijn er op de markt heel veel goede boeken over rouwverwerking (aff.) te krijgen, allemaal vanuit een ander perspectief geschreven. Juist omdat rouw en de manier waarop je rouwt zo individueel bepaald is, is het soms even zoeken naar een boek waarin je jezelf herkent. Heb jij uiteindelijk hét boek gevonden waardoor je je gesteund en begrepen voelde? Een boek dat je verder heeft geholpen in het rouwproces? Deel het dan hier op de site, zodat je met jouw ervaring ook anderen kunt helpen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meer informatie en tips?

Er zijn ook diverse boeken die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Bekijk boeken >


Plaats een reactie